+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 16:18
Verena Madner nemcsak az első fekete jogász a testületben, de az első zöldpárti is. A jogászprofesszor főleg a klíma kérdésére koncentrálna.

Az osztrák alkotmánybíróságba – már a testület megalakulása óta – a kormány és a parlament két háza jelöli a bírákat, a kiakalult szokások szerint az eddigi három nagypárt, a konzervatív ÖVP, a szocdem SPÖ és a szélsőjobboldali-liberális FPÖ osztotta fel egymás között a helyeket, a tesület elnökét és alelnökét mindig a kormány jelöli és az államfő nevezi ki.

 

Az osztrák politikának azonban a 1980-as évektől a Zöldek is stabil részei, ők azonban eddig – főleg mivel az idei évig – országosan mindig ellenzékben ültek, kimaradtak az alkotmánybíróságból. Idén azonban, mivel eleve megüresedett a testület alelnöki posztja, ők jelölhettek (hivatalosan Sebastian Kurz kormánya jelölt persze): Verena Madner bécsi jogászprofesszort javasolták. Ő nemcsak az első zöldekhez közelálló (hivatalosan párton kívüli) bíró, de

 

az első fekete is, ugyanis apai ágon benini származású.

 

VERENA MADNER PÉNTEKEN LETETTE AZ ESKÜJÉT ALEXANDER VAN DER BELLEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL A BÉCSI HOFBURGBAN. FOTÓ: VDB / FB

 

A már Linzben született Madner jogból doktorált, jelenleg a bécsi közgazdaságtudományi egyetemen professzor, valamint Bécs városának klímatanácsának a tagja, ugyanis a környezetvédelmi jog, különösen a klímaváltozással összefüggő jogi kérdések, jogi megoldások a fő kutatási területei.

 

A Zöldekhez szervezetileg annyiban áll közel, hogy a pártakadémia tanácsadótestületének tagja volt 2018-ig. A jogásznő baloldali véleményeiről ismert, például élesen bírálta a TTIP szabadkereskedelmi megállapodást, de kiállt amellett is, hogy az alkotmánybíróság 2017-ben szerinte helytelenül engedélyezta a bécsi repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését.

 

Mint ismeretes: a jelenlegi kormányban a Zöldek adják az igazságügyi minisztert is a bosznia-hercegovinai Tuzlában született, de a délszláv háború elől családjával Ausztriába menekült Alma Zadić személyében.

 

Az osztrák Alkotmánybíróság amúgy 1919-ben a világ első ilyen intézményeként jött létre, az alapgondolat Hans Kelsen jogfilozófusra vezethető vissza, aki a testületnek 1920-tól 1930-ig tagja volt.

 

NYITÓKÉP: Osztrák alkotmánybíróság ülésterme / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás