+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 16:18
Verena Madner nemcsak az első fekete jogász a testületben, de az első zöldpárti is. A jogászprofesszor főleg a klíma kérdésére koncentrálna.

Az osztrák alkotmánybíróságba – már a testület megalakulása óta – a kormány és a parlament két háza jelöli a bírákat, a kiakalult szokások szerint az eddigi három nagypárt, a konzervatív ÖVP, a szocdem SPÖ és a szélsőjobboldali-liberális FPÖ osztotta fel egymás között a helyeket, a tesület elnökét és alelnökét mindig a kormány jelöli és az államfő nevezi ki.

 

Az osztrák politikának azonban a 1980-as évektől a Zöldek is stabil részei, ők azonban eddig – főleg mivel az idei évig – országosan mindig ellenzékben ültek, kimaradtak az alkotmánybíróságból. Idén azonban, mivel eleve megüresedett a testület alelnöki posztja, ők jelölhettek (hivatalosan Sebastian Kurz kormánya jelölt persze): Verena Madner bécsi jogászprofesszort javasolták. Ő nemcsak az első zöldekhez közelálló (hivatalosan párton kívüli) bíró, de

 

az első fekete is, ugyanis apai ágon benini származású.

 

VERENA MADNER PÉNTEKEN LETETTE AZ ESKÜJÉT ALEXANDER VAN DER BELLEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL A BÉCSI HOFBURGBAN. FOTÓ: VDB / FB

 

A már Linzben született Madner jogból doktorált, jelenleg a bécsi közgazdaságtudományi egyetemen professzor, valamint Bécs városának klímatanácsának a tagja, ugyanis a környezetvédelmi jog, különösen a klímaváltozással összefüggő jogi kérdések, jogi megoldások a fő kutatási területei.

 

A Zöldekhez szervezetileg annyiban áll közel, hogy a pártakadémia tanácsadótestületének tagja volt 2018-ig. A jogásznő baloldali véleményeiről ismert, például élesen bírálta a TTIP szabadkereskedelmi megállapodást, de kiállt amellett is, hogy az alkotmánybíróság 2017-ben szerinte helytelenül engedélyezta a bécsi repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését.

 

Mint ismeretes: a jelenlegi kormányban a Zöldek adják az igazságügyi minisztert is a bosznia-hercegovinai Tuzlában született, de a délszláv háború elől családjával Ausztriába menekült Alma Zadić személyében.

 

Az osztrák Alkotmánybíróság amúgy 1919-ben a világ első ilyen intézményeként jött létre, az alapgondolat Hans Kelsen jogfilozófusra vezethető vissza, aki a testületnek 1920-tól 1930-ig tagja volt.

 

NYITÓKÉP: Osztrák alkotmánybíróság ülésterme / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás