+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 19. vasárnap, 12:25
Müller Cecília szerint az allergia is egy krónikus betegségnek fogható fel, azonban a többletkockázatot lehet csökkenteni. Az országos tisztifőorvos ezenkívül felhívta a figyelmet a testmozgás fontosságára.
Az allergia is egy krónikus betegségnek fogható fel, még akkor is ha, csak szezonálisan jelentkezik. Ezért azt javasoljuk, hogy az allergiások maradjanak bent, hogy az allergén hatásoktól megvédjék magukat.

 

– mondta Müller Cecília az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 

Müller ezenkívül kifejtette, a pollenszezon miatt fontos, hogy az allergiások gyakrabban mossanak hajat és váltsanak ruhát, ahogy a párnákat is gyakrabban kell kimosni, mivel ezen megragadhatnak a pollenanyagok. Emellett naponta többször is szellőztessenek. Müller szerint a többletkockázatot azzal lehet csökkenteni, ha az allergiások már idejekorán elkezdik a kezelésüket.

 

Az országos tisztifőorvos ezenkívül hosszan beszélt arról, hogy a mentális egészségünk megtartása érdekében fontos a testmozgás, azonban Müller csak is olyan tevékenységet javasol, ahol nincs sok ember. Hangsúlyozta, ebben az esetben is meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, illetve fontos, hogy a népszerű útvonalakat kerüljük el, hogy ne alakuljon ki tömeg. Müller a futás mellett a biciklizést és a sétálást javasolta fittségünk megtartása érdekében. Hazaérve a kézmosás mellett a ruhát is fontos lecserélni és kimosni.

 

Azonban az idősektől továbbra is azt kéri, csak a legszükségesebb indokkal hagyják el lakásukat, testmozgást otthon végezzenek. Ha szabad levegőre vágynak, akkor menjenek ki a teraszra vagy az erkélyre, azonban, ha erre nincs lehetőségük, akkor nyissák ki az ablakot és úgy mozogjanak.

 

Müller Cecíliától még az alábbiakat tudtuk meg a sajtótájékoztatón:

 

+ Jelenleg 1916 fertőzöttről tudunk, amiből 784 beteg van kórházban. Lélegeztetőgépre 61 fő szorul.

 

+ Az elmúlt 24 óra folyamán újabb idősek otthonában nem jelent meg a koronavírus. Az 1035 ilyen jellegű intézményből továbbra is csak 18 esetében mutatták ki a koronavírus meglétét,

 

a Pesti úti Idősek Otthonában másodszorra is letesztelik a lakókat, aminek az eredményei hétfőre várhatóak.

 

+ Az egyéni védőfelszerelések kellő számban rendelkezésre állnak a kórházakban, amikkel megelőzhető az intézményben a járvány további terjedése.

 

Lakatos Tibortól az alábbiakat tudtuk meg:

 

+ Továbbra is nyugodt és kiegyensúlyozott rendben zajlanak a beléptetések a határátkelőknél. Egyedül csak Hegyeshalomnál alakult ki harminc perces várakozási idő.

 

+ Összesen már 145 797 személyt ellenőriztek a határokon, és csökken azon magyarok száma, akik külföldről térnek haza. Az elmúlt 24 órában emiatt csak 761 esetben kellett 14 napos hatósági karantént elrendelni, összesen 11 519 hatósági karantén van érvényben. A külföldről haza térő magyaroknak kötelező 14 napos karanténba vonulniuk, aminek a betartását rendőrök ellenőrzik.

 

+ A hétvégén általában nagyobb számban sértik meg a kijárási korlátozásokat. A rendőrség szombaton 1 286 esetben figyelmeztetett, 496 esetben helyszíni bírságot állapítottak meg, 425 személlyel szemben pedig feljelentést is tettek. Ez majdnem a másfélszerese a hétköznapi eseteknek, tette hozzá Lakatos, aki kiemelte, hogy most szombaton kevesebbszer kellett intézkednie a rendőrségnek, mint múlt héten.

 

Újságírói kérdésekre az alábbi információkat tudtuk meg:

 

+ Továbbra sem léptünk a tömeges megbetegedések időszakába, annak ellenére, hogy fokozatosan emelkedik a járványgörbénk, és még a járvány felszálló ágában vagyunk.

 

+ A csoportos és a tömeges megbetegedések között mi a választóvonal? Mikor lépünk ebbe az időszakba? Nincs erre konkrét esetszám, ez több mindentől is függ. Jelenleg még kisebb, zárt csoportokban fordul elő a vírus terjedése, tömeges megbetegedések időszakába akkor lépünk, ha már nem határolható el a megbetegedések helye, hanem általánossá válik és nagy méreteket ölt.

 

+ Sok helyen kinyitottak a fagyizók. A vírus terjedése szempontjából mennyire veszélyes fagyizni? A vírus számára nem jelent kedvező környezetet a nagyon mélyen hűtött és frissen készült fagylalt, ha megfelelő hőfokon tartják. Így extra kockázatot maga a fagyi nem jelent, viszont fontos betartani, hogy a pénzkezelés és a fagyi átadása külön történjék.

 

+ Van-e különbség az országok között a megbetegedtek és a kórházi ápolásra szorulók közötti arányban? Kórházi kezelésre szorultak aránya szinte mindenhol ilyen arányú. Ez jelenleg 40-45 százalék, de a kórházba kerültek állapota is különböző: van, aki könnyebb, van, aki súlyosabb állapotban van.

 

+ Mit csináljanak az érettségizők, hogy ne legyenek kitéve nagyobb kockázatnak? Mivel közlekedjenek? Legjobb, ha gyalog közlekednek és ne verődjenek csoportba a diákok. Ha autóval vagy tömegközlekedési eszközzel utaznak, lehetőleg tartsák be a másfél-kétméteres távolságot és viseljenek maszkot.

 

„Kézmosás, kézmosás és kézmosás. A megérkezéskor ezt feltétlenül el ne felejtsék.”

 

– zárta szavait Müller Cecília.

 

 

NYITÓKÉP:  Vitárius Bence / Azonnali

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás