+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. április 2. csütörtök, 13:03
Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér? Ezekről is volt szó a csütörtöki koronainfón.
Már harminckét esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt a koronavírussal kapcsolatban,

 

vannak olyanok, akik visszatérő jelleggel szegik meg a múlt szombat óta hatályos kijárási korlátozásokat – derült ki az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójából, amit ezúttal Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes tartottak.

 

Müller Cecíliától azt tudtuk meg:

 

+ 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában egy 70 éves férfi szív- és érrendszeri betegséggel, anyagcsre-betegséggel elhunyt, így már összesen 21-en vesztették életüket itthon a járvány miatt. A gyógyultak száma 42 főre nőtt.

 

Akinek van saját autója, azzal járjon munkába és haza, ha ő utasokat szállít, akkor ők a hátsó ülésen helyezkedjenek el, és csak egészséges ember menjen munkába. Munkába menet alehető legrövidebb útvonalat válasszuk.Rendszeresen töröljük át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, műszerfalat, és mindent, amit a kocsiban megérintünk, például a rádiók gombjait.

 

+ Ha hazaérünk, mossunk kezet, töröljük át fertőtlenítő géllel a kezünket.

 

+ Hasznos lehet kerékpárral járni dolgozni. Ha mindenképp a tömegközlekednünk kell, akkor menjünk ki az utcára, mikor már feltétlenül szükséges, hogy elérjük a járatot.

 

Töltsünk minél kevesebb időt a megállóban, és akkor is, a járművön is tartsuk a másfél méteres távolságot az utastársainktól.

 

Papírzsebkendővel fogjuk meg inkább a járművön a kapaszkodókat.

 

+ Számítógép, telefon, tablet: ezeket próbáljuk meg minden nap többször is letisztítani, fertőtlenítőkendővel például, de a villanykapcsolókat, az íróasztal fogantyúit, kilincseket, amiket sokan megfogunk, töröljük át.

 

Sok munkahelyen kihelyeztek automata kézfertőtlenítőket, ezeket használjuk.

 

Lakatos Tibor pedig arról beszélt:

 

+ Már több mint 10 668 hatósági házi karantént rendeltek el, 78417 ellenőrzés volt, 418 esetben volt szabálytalanság, 341 főt feljelentettek

 

+  Az üzletek nyitvatartási korlátozásait megszegők ellen 39 eset figyelmeztetést, 25 esetben helyszíni bírságot, 61 esetben szabálysértési feljelentést szabtak ki.

 

+  Kijárási korlátozás: 1187 figyelmeztetést kellett alkalmazni, 76 eset helyszíni bírsággal, 162 eset feljelentéssel végződött.

 

Vannak visszatérő szabályszegők, sokszor előfordul, hogy fiatalok egyes csoportjai gyülekeznek közterületeken.

 

+  32 esetben indult eljárás rémhírterjesztés, 22 közveszéllyel fenyegetés, 29 esetben pedig csalás miatt.

 

Az újságírói kérdések közül ezúttal is felolvastak párat:

 

+ Mi alapján döntik el, mely krónikus beteg kapja meg a kezelését, és kinek kell halasztani? A klinikus dönt a helyzet értékelése után. Fontos tanulmányozni a szakmai kollégiumok által kiadott állásfoglalást, amely 62 szakmára vonatkozóan érhető el.

 

Növelik-e a hazai eszközök gyártását? Igen,

 

például a szájmaszkok gyártásának növelése folyamatban van, illetve mosható maszkokat is fognak gyártani.

 

+Genetikai háttér befolyásolja a vírus elkapását? Természetesen befolyásolja a genetikai állományunk, milyen adottságaink vannak

 

+Hányszor kell tesztelni valakit a biztos eredményhez? A vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat a biztos, ez a WHO protokollja, egy vizsgálatot követően még egy megerősítő vizsgálat kell

 

A szív- és érrendszeri betegség kockázat a koronavírusra, hogyan előzik meg azt, hogy felbukkanjon a betegség olyan helyeken, mint mondjuk a balatonfüredi szívkórház?  Valóban kockázati csoport a betegség, rendkívüli módon védeni kell az érintetteket, ezzel az intézmények is tisztában vannak, ezért az ő megelőző mechanizmusuk kiterjedtebb, még inkább odafigyelnek.

 

Mi van a börtönben lévők védelmével? A járvány kezdeti szakaszában lettek intézkedések, például a börtönök elhagyásával kapcsolatos rendet szabályozták újra, és a külső helyen munkálatokat végzők esetén is gondoskodnak arról, hogy betartsák az ajánlásokat.

 

 

A büntetés-végrehajtás rendelkezik egészségügyi ellátórendszerrel is, de még nem történt fertőzés a büntetés-végrehajtási intézetekben.

 

+ Szükség van-e árszabályozásra? A drágább termék nem biztos, hogy azt jelenti, hogy anyagi előnyt akar az eladó, például egy gyógyszertár, hanem lehet, hogy drágább neki a beszerzés. Egyébként folyamatosan zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

 

+ Mikor minősül gyógyultnak egy beteg? A harmadik tesztvizsgálat már bizonyítja, ha meggyógyult.

 

+ Az allergiások, asztmások fokozott veszélyben vannak?

 

Igen, ezek is krónikus megbetegedések.

 

+ Szájmaszkok viselését javasolják-e vagy sem? Az utcai maszk viselése egy saját választás. Ha valaki beteg, maradjon otthon. Aki biztonságban érzi magát tőle, viselje az utcán, de helyesen, ne tapogassa a maszkot, mert fertőzésveszélyes.

 

+ Lesz-e lehetőség a határ túloldalán érkező munkásoknak bekapcsolódni a mezőgazdasági idénymunkákba? Lesz, Szlovéniával például van könnyítés, folyamatosak a szomszédos országok egyeztetései.

 

Országos járvány van-e? Igen, egyébként már két összefüggő eset is minősülhet járványnak szakmai szempontból, és már világjárvány van.

 

Lesznek-e eltérő intézkedések az országon belül? Van jelentősége a járvány területi megoszlásának, monitorozzák az intézkedéseket, a magyarországi intézkedések nem túl szigorúak és igazodnak a járványügyi jelenlegi helyzethez. Ezért nehéz elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhítsenek, de ha valahol gócpont alakul ki, lehet, hogy helyi szigorítást bevezetnek.

 

Van-e elég védőszerelés mindenkinek a kórházakban? Aki közvetlenül ellát bizonyítottan pozitív koronavírusos beteget, nekik a legmagasabb védelmet jelentő felszerelést kell adni. Több olyan beavatkozás is van, például ami aeroszol-képződéssel jár, neki kis a legmagasabb szintű védelem kell, például egy-egy pulmonológiai osztályon. Ahol nem ilyen beavatkozás van, ott elég a sebészi szájmaszk kesztyűvel, köpennyel. Lakatos Tibor hozzátette:

 

csütörtök reggel foglalkoztak azzal a kérdéssel, milyen a kórházak ellátottsága a védőfelszerelésekkel, a kórházak rendelkeznek egyheti tartalék készlettel előre, és továbbra is folyamatos az ellátásuk.

 

Mi a védelmi bizottságok szerepe? Koordinációs tevékenységet látnak el.

 

Az elhunytak közt van egy 41 éves, csupán magas vérnyomással rendelkező nő, ekkora kockázat ez? Sajnos az összes krónikus megbetegedés kockázat.

 

Melyek azok a fiatalokat érintő betegségek, amiknél különösen nagy óvatosság indokolt? Amikor az immunrendszer védekezőképessége csökkent, például anyagcsere-betegség, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, tehát bármely szervrendszerre kiterjedő krónikus megbetegedés.

 

Van-e eszközhiány, jeleztek-e ilyet a kórházparancsnokok az elmúlt két napban? Olyan komoly hiányosságot, ami az egészségügyi ellátást veszélyezteti, nem jelentettek.

 

Házikaranténos hogyan kérjen ellátást, ha balesetet szenved? Ha súlyos, akkor mentőt kell hívni, ha kisebb a baj, a háziorvost hívjuk telefonon.

 

Csak az államilag végzett teszteket számítják? Azokat a laboratóriumi vizsgálatokat veszik figyelembe, amik garantáltan akkreditáltak, az egyéb piacon és mindenhol lévő számos tesztre nem vállalnak garanciát.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás