+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 11. szombat, 18:49
A polgármester szerint nagy valószínűséggel nemcsak az idősotthonban, hanem az intézmény falain kívül is vannak fertőzöttek.

Egyre több idősotthonba ér el a koronavírus – Budapesten az önkormányzati fenntartású Pesti úti otthonban a legrosszabb a helyzet, ahol az operatív törzs csütörtöki tájékoztatása szerint már több, mint száz fertőzött is van, de a legfrissebb adatok szerint szintén Budapesten, a Rózsa utcai idősotthonban vannak még fertőzöttek: a 94 lakóból hatvanan is.

 

Kormos Krisztián, Borsodnádasd fideszes polgármestere viszont a szombati nap folyamán az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közölte:

 

a városban található idősotthonban is vannak koronavírus-fertőzöttek, sőt, „úgy tűnik, a 41 fős intézmény több, mint fele érintett”.

 

Kormos azt mondta, pontos adatok még nem állnak rendelkezésére, szombaton viszont megérkeztek a koronavírus-tesztek eredményei az érintettekhez, „amiről nem hivatalosan, de hitelesnek mondható helyről – elmondható, hogy az intézmény jelentős százaléka koronavírussal fertőzött”.

 

A polgármester elmondta: bár még pontos adatok nincsenek, nagy a valószínűsége annak is, hogy az intézmény falain kívül is annak fertőzöttek. Sőt, akár az is megeshet, hogy a fertőzés kívülről került be az intézménybe.

 

A polgármester fontosnak tartotta leszögezni: az otthon, ahol valamennyi ellátottat és gondozót tesztelték, nem önkormányzati fenntartás alá tartozik,

 

hanem az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézményhez tartozik.

 

 

Az összes gondozó és ellátott tesztelésére egyébként azért volt szükség, mert még – mint pénteken a polgármester is közölte a település honlapján – négy embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje az otthonban. Ezt követően mindenkit teszteltek az otthonon belül, és bár még hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, ha hihetünk a polgármester értesüléseinek, ennél sokkal többen is érintettek a 41 fős intézményben.

 

Kormos Krisztián egyébként április 11 és 13 között az országosnál szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetett be Borsodnádasdon:

 

a húsvéti időszak idején valaki a lakhelyét csak munkavégzés, ahhoz való utazás, egészségügyi ellátás, legfeljebb napi egy bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása, temetés vagy házzasságkötés, állatok, mezőgazdasági- és vadgazdálkodási feladatok ellátása miatt hagyhatja el, avagy a szemetet viheti ki.

 

A legfrissebb adatok alapján egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindösszesen tizenhárom megerősített fertőzöttről tudnak, de valószínűleg az idősotthon adatai miatt ezen szám hamarosan emelkedni fog.

 

BORÍTÓKÉP: Google Maps

 

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás