+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. március 21. szombat, 08:08
Legalábbis az általunk elért idősgondozási intézmények elmondásuk szerint mindent megtesznek lakóik és rokonaik biztonságáért, és a központi tájékoztatást is dicsérik. A látogatási tilalom azért nehéz az idősek és a hozzátartozóik számára is, sőt, van, ahol csak gyári csomagolással ellátott csomagokat kaphatnak az idősek, annyira szigorúan veszik a járvány elleni harcot.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb információk egyike, hogy az halálos veszélyt elsősorban az idősebb korosztályra jelent. Mint ismert, Magyarországon eddig négyen haltak bele a fertőzésbe, az első áldozatról még március 15-én érkezett hír, pénteken pedig újabb három magyar áldozatot követelt a vírus. Négyük közül ketten is 70 év felettiek.

 

Ezért különösen fontos, hogy az idősek is minél ritkábban mozduljanak ki otthonról. Mivel ezt a figyelmeztetést sokan közülük nem veszik komolyan, a Facebookon néhány helyen már-már össznépi virtuális öreglincselést tartanak – ezért nem árt megemlíteni, hogy az idősek sem mind hanyagságból és nemtörődömségből mennek ki az utcára. Erről Fekő Ádám bővebben is írt.

 

Az mindenesetre egyértelmű, hogy az utóbbi hetekben hatványozottan nagy lett a felelőssége az időseknek saját maguk és mások felé, ahogy a fiatalabbaknak is tekintettel kell lenniük a rájuk sokkal kevésbé halálos fenyegetést jelentő járvány miatti fertőzésveszélyre.

 

Ezt a fenyegetést – ahogy arra egy olvasónk is felhívta a figyelmünket –

 

nem vették elég komolyan például Spanyolországban, ami egyebek mellett az idősotthonokra fordított kevés figyelem miatt most nagy árat követel.

 

Az ilyen intézmények biztonsága kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a járvány minél kevesebb áldozatot szedjen. Ezért afelől érdeklődtünk hazai idősotthonoknál, mennyire forgatta fel a mindennapjaikat a járvány, és mit tesznek, hogy minél nagyobb biztonságban vészeljék át a következő heteket, hónapokat. Az általunk elért idősotthonok a jelek szerint felkészültebbek a járványra, mint spanyol társaik.

 

Rend, fegyelem, fertőtlenítés

 

Kérdezhettünk fővárosi, vidéki nagyvárosi, falusi, magán-, egyházi vagy önkormányzati fenntartású intézményt: mindenhol azzal kezdték, hogy az elsődlegesen irányadó számukra a Népegészségügyi Központ március 8-i határozata, amelyben egyebek mellett teljes látogatási tilalmat rendeltek el.

 

Ez tehát viszonylag korán meghozott lépés volt, és mivel nem érkeznek hírek tömeges megbetegedésekről idősotthonokból, feltételezhető, hogy hatékony is.

 

„Teljes látogatási és kijárási tilalom mellett a munkatársaink kesztyűben és maszkban dolgoznak. Elegendő mennyiségű fertőtlenítőszer és eszköz áll rendelkezésre, szkafanderből is szereztünk már be”

 

– mondta megkeresésünkre Dóráné Haraszti Enikő, egy második kerületi idősotthon intézményvezetője.

 

A magánintézménybe a rokonok ugyan nem mehetnek be a Népegészségügyi Központ határozata óta, de csomagokat küldhetnek a hozzátartozóiknak. Az intézményvezető elmondása alapján ezeket is csak fertőtlenítés után juttatják el a címzetteknek. A szakember szerint egyelőre mindenki jól viseli a bezártságot.

 

„A lakók is nagyon fegyelmezettek. Ebben segít nekik, hogy a gondozók intézik nekik a bevásárlásaikat. Az ilyenkor megvásárolt termékekre is igaz, hogy fertőtlenítés nélkül nem kapják meg az idősek.”

 

Ebben az otthonban a speciális esetekre is készülnek. Dóráné azt mondta,

 

ha egy lakójuk a tilalmak elrendelése idején éppen kórházban volt, csak úgy térhet vissza, hogy két hétig teljesen elkülönítik a többiektől.

 

Fertőzésgyanús esetben pedig minden más intézményhez hasonlóan a hivatalos protokollt követnék az orvosok telefonon történő értesítésétől a feltételezett beteg elkülönítéséig.

 

A budai intézményben a dolgozókat egyébként arra kérték, munkaidőn kívül is maszkkal közlekedjenek az utcán.

 

FOTÓ: PIXABAY

 

Van, ahol saját karantént alakítanak ki

 

Az egyik kelet-magyarországi megyeszékhely egyházi fenntartású intézményét alighanem a legnagyobb aznapi rohanás közben értük el.

 

„Aki él és mozog, a különböző osztályokon van, nem tudok önnek senkit adni”

 

– hadarta a telefont felvevő munkatárs, de pár percben aztán beszámolt arról, milyen intézkedésekről döntöttek az elmúlt napokban.

 

Itt is érvényben van a látogatási tilalom, de a beküldött csomagokkal még a budapesti magánintézménynél tapasztaltnál is szigorúbban bánnak. Csak gyári csomagolású csomag érkezhet, így például hiába várna valaki a piacról gyümölcsöt, erről le kell mondania.

 

Ebben az idősotthonban most folyik az egyik épületszárny lezárása és karanténná alakítása. Ezt a épületrészt kiürítik, ezzel együtt pedig a járvány idején nem költözhet be új lakó. Az otthonon kívüli világgal más módon is igyekeznek csökkenteni az érintkezést.

 

„Készpénzt egyáltalán nem lehet már használni az intézményben, így a büfékben is felfüggesztettük az ezzel történő fizetést. A postai küldeményeket fénymásolva juttatjuk el az időseknek, az eredeti példányokat pedig ahogy lehet, megsemmisítjük”.

 

A dolgozóikat itt szintén arra kérték, hogy az intézményen kívül is maszkban legyenek, illetve lehetőség szerint még a családtagjaik is kesztyűben menjenek bevásárolni. Ha ebből az otthonból kerülne valaki kórházba, nem lenne akkora szerencséje, hogy visszajöhet: az intézmény a járvány ideje alatt nem engedné vissza.

 

Családnak és gondozottnak is idegörlő a kényszerű szétszakítottság

 

„Fekete és fehér épületrészt alakítottunk ki – előbbibe a gondozottak nem léphetnek be, ezt elsősorban a dolgozók használják. Ezen keresztül érkeznek meg, hogy megkezdjék a műszakot, átöltöznek, így a lakók kisebb eséllyel érintkezhetnek kintről esetleg behozott fertőzéssel” – mondta a Szegedi Ősz Idősotthon intézményvezetője, dr. Bálint András.

 

Emellett a magánintézmény gondozóit arra kérik, ha tehetik, kerüljék a tömegközlekedést.

 

A szegedi idősotthonban egyáltalán nem fogadnak csomagokat, amit csak lehet, a dolgozók szereznek be a gondozottak kérésére. Az intézményvezető kiemelte: jelenleg az intenzív közösségi élet megszűnését a legnehezebb elfogadni. Náluk jellemzően gyakoriak a rokonlátogatások és a közös programok, ezekről most egyik napról a másikra le kellett mondaniuk. A kommunikáció pedig nem zökkenőmentes.

 

„Vannak lakóink, akik tudják használni az internetet, nekik különösebb problémáik nincsenek. De több idősnek gondot okoz a mobiltelefonja kezelése, ilyenkor a munkatársaink segítenek nekik.

 

A rokonoknak is meg kell érteniük: ezzel más, sürgősebb dolgok elől veszik el az időt”

 

– mondta Bálint András.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy vezetékes telefon minden szobában rendelkezésre áll, így a kapcsolattartáshoz nem feltétlenül szükségesek a bonyolult készülékek.

 

Rokonokat ezekben a hetekben egyetlen esetben, végső búcsúvételre engednének be idős hozzátartozóikhoz. Ezt is csak szigorú óvintézkedések mellett.

 

FOTÓ: PIXABAY

 

A falvakba is eljut minden fontos információ

 

Pécsen az Idősek Klubja egyik munkatársát értük el. Azt mondta, az önkormányzati intézmény nem bentlakásos, de a napközbeni tevékenységüket is felfüggesztették. Az időseket most úgy tudják segíteni, ha kérésükre a munkatársak boltba vagy gyógyszertárba mennek nekik.

 

Bár az összkép az intézmények felelősségteljes hozzáállása miatt pozitív az idősotthonokban, az több helyen érződött, hogy a szokásosnál nagyobb terhelés mellett látják el feladataikat.

 

„Éppen négy kollégám helyett dolgozom”

 

– kapta fel a telefonját az egyik Pest megyei önkormányzati idősek otthonának munkatársa.

 

A kijárási és látogatási tilalom mellett ők is felfüggesztették a csomagfogadást, csak a posta érkezhetne meg. „De már a postást sem láttam napok óta” – nyugtázta a helyzetet a gondozó.

 

Ahogy minden másik megkérdezett intézményben, úgy itt is azt az információt kaptuk, hogy megfelelő mennyiségű védőfelszerelés és fertőtlenítő áll rendelkezésre, és „még vannak futó rendelések, remélhetőleg ezek is megérkeznek”.

 

Egy másik falusi idősotthonban kiemelték, hogy szülessen bármilyen új, szakmának szóló tájékoztató, az azonnal eljut hozzájuk.

 

„Folyamatosan kapjuk az emaileket a Népegészségügyi Központtól és az EMMI-től, valamint a helyi jegyző is rendszeresen értesít minket minden lényegesről”

 

– mondta az egyik Komárom-Esztergom megyei intézmény munkatársa.

 

Budapest szűkszavú

 

Az elsőként megszólaltatott fővárosi magánintézményhez képest az általunk megkeresett önkormányzati fenntartású idősotthonban egyből a Főpolgármesteri Hivatalhoz, és a főváros által február végén alapított operatív törzshöz irányítottak minket.

 

A főváros válaszában megerősítette, hogy mindenben a tisztifőorvosi ajánlásoknak megfelelően jár el, az önkormányzati fenntartású intézményekben a csomagfogadás a járványügyi eljárásoknak megfelelően lehetséges, valamint hogy a gondozottak napi ellátása zavartalanul biztosított.

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás