+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Hutter Marianna
2020. április 7. kedd, 12:54
Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.
Már ötvenhárom ápolt és tizenkét ápoló is megfertőződött a koronavírussal a Pesti úti idősek otthonában

 

– többek között erről is szó esett az operatív törzs szokásos, keddi sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvostól a következőket tudtuk meg:

 

+ Gyászos nap után vagyunk, hiszen hétfőn jelentősen, kilenc idős és krónikus betegséggel rendelkező emberrel 47-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. Erről részleteket itt lehet olvasni.

 

+ Azáltal, hogy egyre több a beteg, nagyobb a rizikó mindenki számára, hogy megfertőzödhet. 

 

+ Noha minden megyében jelen van a vírus, a nagyobb népsűrűség és a rengeteg intézmény miatt Budapestre koncentrálódik a betegség nagyrészt, a fertőzöttek 40 százaléka innen kerül ki, az agglomerációval együtt pedig ez már több, mint 60 százalék. A fővárosban ezért fokozottan be kell tartani a kormány korlátozó intézkedéseit: mind az idősek számára kialakított bevásárlási időablakokat, mind az emberek közötti távolságtartást. Ha ezt nem teszik,

 

a főváros fertőzési gócponttá válhat.

 

+ A szociális intézményekkel, főleg a zárt közösségeket alkotó idősotthonokkal kapcsolatban arra kéri Müller a fenntartókat, hogy viselkedjenek felelősen, és alkalmazzák a népegészségügyi hatóság összes intézkedését. Látogatási tilalom, kijárási tilalom, felvételi zárlat, sorolta ezeket az országos tisztifőorvos, hozzátéve: ezek ellenére bejutott a koronavírus több idősotthonba is. Így hát lépni kellett: a Müller által a keddi tájékoztatón hosszasan ismertetett, nekik szóló új, szigorúbb eljárásrendről itt írtunk bővebben már hétfőn.

 

Kiss Rendőr rendőralezredes következőkről beszélt:

 

+ A 108, az országos tisztifőorvos által kijelölt kórházban továbbra is dolgoznak a kórházparancsnokok. 9 kórházba szállítanak ki kedden egyéni védőeszközöket, mégpedig a Waberer's kamionjaival.

 

+ Hatósági házi karanténban már több, mint 15 ezren vannak, eddig 122 268 ellenőrzést hajtottak végre a rendőrök, és 499 esetben tettek feljelentést, 389 helyszíni bírságot szabtak ki, 65 embert figyelmeztetésben részesítettek. Üzleteket a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 32 alkalommal a helyszínen bírságoltak meg, emiatt 51 főt figyelmeztetésben részesítettek.

 

+ 166 bűncselekményt követtek eddig el a járvánnyal kapcsolatban: ebből 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 41 rémhírterjesztés miatt. Külön kiemelet egy esetet:

 

a Baranya megyei rendőrök elfogtak egy budapesti párt, akik maszkokat árultak a neten, ám csak a pénzt szedték be érte,

 

a termékeket nem küldték el a vásárlóiknak. Eddig összesen 39 gyanúsítottak hallgattak ki.

 

Újságírói kérdések alapján a következőket lehetett megtudni:

 

Sajtóhírek szerint külföldön történtek olyan esetek, hogy szándékosan leköpik a rendőröket, volt-e ilyen Magyarországon? A magyar rendőr társadalmi megbecsülése jó, igényli a lakosság a rendőri jelenlét biztosítását, szóval ilyen magatartást nem tapasztaltak.

 

+ Eddig több mint 5000 fővel szemben foganatosították „szankcionatív eljárást” a kijárási korlátozások megszegése miatt

 

A fővárosi lakosság követi el zömében a magatartási szabályok megszegését.

 

+ A Kínából érkezett gyógyszerek hatásáról mit lehet tudni? Négy ország között vagyunk, akiknek Kína egy régi-új gyógyszerből adott 400 ezer tablettát, ez egy favipiravir hatóanyag-tartamú gyógyszer. Ez a tapasztalatok szerint jelentősen lecsökkenti a vírusos állapotot, a fertőzöttségi időt és segíti a tüdő javulását is.

 

Akinél Kínában alkalmazták ezt a szert, ott azt tapasztalták: 4 napig volt pozitív a vírusra, akinél nem vetették be, az 11 napig volt pozitív átlagosan.

 

A készítmény egy tulajdonképpen ismert japán gyógyszer, amit használtak már többek között az ebola ellen is. Ezt Magyarországon már beraktározták, az engedélyezési eljárás gyorsan zajlik, tehát ha szükséges, bevethető lesz itthon.

 

+ Az állampolgárok hogyan jelezhetik, ha hamis hírt találnak a koronavírusról az interneten? Az elektronikus ügyintézéshez készült űrlap a rendőrség honapján megtalálható, a 112-es segélyhívón is lehet bejelentést tenni erről vagy e-mailen. Kérik, a bejelentéshez másolják az üzenetbe az érintett linkeket is.

 

+ Mit lehet tudni a Pesti úti idősek otthonának helyzetéről, ahol felütötte a fejét a koronavírus? A legnagyobb létszámú idősek otthona ez az intézmény Budapesten, a járványügyi kivizsgálás igénybe veszi valamennyi népegészségügyi erőt.

 

Jelenleg 53 idős embert teszteltek pozitívnak, de megfertőződött tizenkét ápoló is.

 

Még mindig nem fejeződtek be teljeskörűen a vizsgálatok, nagyszámú mintavizsgálatra is szükség van, gyakorlatilag minden dolgozót és bentlakót szűrnek most. 

 

+ Mit tegyünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ilyenkor a védekezés minden eszközét be kell vetni. Ha pozitív beteg van a lakásban, ő vonuljon el egy szobába, zárja be az ajtót, az egészséges hozzátartozó fogadja a szerelőt.

 

Müller ilyenkor javasolja a hozzátartozónak, hogy használjon szájmaszkot, és persze „nem kell a szerelő nyakába borulni”, tartsuk a másfél méteres távolságot. 

 

+ Érdemes-e most bárkinek fodrászhoz, manikűröshöz, kozmetikusnak mennie, ha igen, akkor milyen óvintézkedést tegyen? A szolgáltatásokat szeretnék fenntartani valamilyen szinten, nagyon jó gyakorlatokról kaptak információt, például van, ahol egyszerre csak egy fodrász dolgozik és időpontra jönnek a vendégek.

 

+ A Balaton-parton több helyszínen működnek a gyorsétkezdék. Ha a szabályokat be is tartják, a sorban álló vendégek kevésbé, mi a szabályozás ezekre a helyekre? A vendéglátóhelyek, ahol ülve lehet elfogyasztani az ételt, zárva vannak. Ahol kiszolgálás van, és elvihető az étel, ott a nyitvatartás megengedett, de a vevők tartsanak távolságot.

 

+ Mit tegyen felépülése érdekében az a koronavírusos beteg, aki otthon maradhat?

 

Erősítse az immunrendszerét a lehető legjobban, táplálkozzon egészségesen, szedjen C-vitamint, egyen zöldséget, gyümölcsöt, igyon folyadékot.

 

Ha jobban van, mozogjon a lakásban, de ha rosszul van, hívja a háziorvosát.

 

+ Szlovákiában már a középkorúakat sújtja a járvány főként sajtóhírek szerint. Itthon mi a helyzet? Minden korosztályt sújt nálunk, de az időseket nagyobb számban és súlyosabban érinti. Ettől még a fiatalabbaknál és a gyerekeknél is van fertőzött. „Senki nem kivétel”.

 

+ A koronavírus miatt kellett bezárni a Budai Irgalmas Rendi Kórház belgyógyászati osztályát? Ha a betegellátásban zavar van, a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt a zavartalan ellátásra, tehát igen, számítanunk kell arra, hogy lesznek olyan osztályok, ahol átmenetileg járványügyi zárlat lesz.

 

 A házi karanténnak milyen az országban a területi megoszlása? A legtöbben, az egynegyedük a fővárosban, illetve Pest megyében tartózkodik.

 

+ Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek? A köznyelvben használt gyorsteszt fogalom arra irányul, hogy a vírusban megfertőződött szervezet által képzett ellenanyagot kimutassa, de van olyan is, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ezek nem minősített formában állnak rendelkezésre.

 

+ Mennyire számít magasnak a magyar halálozási arány? Ez nem tér el jelentősen a környező országokétól, de valójában összehasonlíthatatlanok az adatok, mert a különböző országok különbözően számolnak be a számokról. Globálisan is elmondható, a leginkább jellemző adat az lenne, ha a lakosságszámhoz viszonyítanánk a halálozások számát, és ha ezt is tekintjük,

 

akkor is körülbelül az alsó harmadban lenne a többi országokhoz képest Magyarország.

 

+ Mennyi helyet foglaltak le járvány idejében a szállodákban? 58 szállodát jelöltek ki, egyébként sok hotel ajánlotta fel kapacitásait.

 

Az Azonnali kedden is hiába kérdezte az operatív törzset, egyetlen kérdésünkre sem adtak választ.

 

NYITÓKÉP: M1 élő

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

Beismerik, hogy kevés idejük volt a fejlesztésre, de szerintük jól csináltak mindent.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Miért tudott nyerni Temesváron a német jelölt? Mennyire volt befolyással a járvány a románokra? Interjú Claudiu D. Tufiș bukaresti politológussal!

Formabontó öltetnek tűnt Mike Gielené, aki egy eltérített helikopterrel szöktette volna meg párját a börtönből – az út lefoglalásánál azonban a saját nevét adta meg.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás