Így készülnek fel a szociális intézmények a koronavírusra

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.06. 16:46

Hogyan kell ápolniuk a bentlakásos szociális intézményeknek az enyhe tüneteket mutató koronavírus-fertőzötteket? Milyen lépéseket kell tenniük a megelőzés érdekében? És mi az, amit katasztrófahelyzetben sem tehetnek? Megérkezett az Emmi koronavírusos eljárásrendje.

Így készülnek fel a szociális intézmények a koronavírusra

A kézfertőtlenítők és az egyéni védőfelszerelések biztosítása a bentlakásos szociális intézmények feladata – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán hétfőn közzétett, Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős emberierőforrás-miniszter által jegyzett eljárásrendből. A bentlakásos intézmények közé tartozhatnak például az időseket, a szenvedélybetegeket vagy a fogyatékos személyeket ellátó otthonok.

Mint írják, az itt esetlegesen kialakuló járványoknak

különösen súlyos következményei lehetnek, hiszen a gondozott személyek életkoruk, esetleges alapbetegségeik miatt fokozottan veszélyeztetettek, és az eddigi járványügyi adatok alapján körükben „a betegség kedvezőtlen kimenetelének a kockázata magas”.

Következzen néhány az intézmények feladatai közül!

Először is minden intézményben létre kell hozni egy csoportot – vagy legalább kijelölni egy személyt –, ami a koronavírussal kapcsolatos feladatokért felelős. Többek közt nekik kell felelni minden dolgozójuk infekciókontrollal kapcsolatos képzéséért; biztosítani a megfelelő kézfertőtlenítőszerek, védőeszközök rendelkezésre állását; napra kész tervet kidolgozni az ellátás folyamatosságának biztosítására abban az esetben, ha munkatársaik megfertőződnének vagy el kellene őket különíteni.

Ami a higiéniát illeti, gondoskodni kell arról, hogy az intézménybe belépő valamennyi személy megfelelő kézfertőtlenítést végezzen, ez lehet szappanos kézmosás vagy kézfertőtlenítés, továbbá hogy figyeljenek a köhögési etikettre.

Sőt, amennyiben lehetséges, akkor minden ellátott/gondozott szobáján belül és kívül, valamint a közösségi terekben alkoholos kézfertőtlenítő adagolókat kell elhelyezni.

Azért az eljárásrend számol azzal a viszonylag valószínű esettel is, ha nincs elég alkoholos kézfertőtlenítőszer. Ekkor az a prioritás, hogy az intézmény azon helyiségében álljon rendelkezésre, amelyet a betegellátásra jelöltek ki (például betegszoba).

Ehhez hasonlóan biztosítani kell a szappant és a papírtörölközőt is, ha utóbbi nincs, akkor minimum naponta négyszer kell cserélni a textil törölközőket, míg az ellátottak saját törölközővel kell rendelkezzenek a kézmosáshoz.

Az eljárásrend azt is kiköti: indokolt az ellátottak napi szintű ellenőrzése a tünetek kikérdezésével és a testhőmérséklet napi kétszeri mérésével.

Amikor nem lehet lélegeztetést végezni

Az intézmény feladata felhívni munkatársaik figyelmét arra is, hogy minimális mértékben használják a tömegközlekedést, kerüljék a zsúfolt tereket és a más emberekkel való találkozást. Ha valamelyik dolgozójuk mégis a koronavírusra jellemző tüneteket mutat, nem mehet munkába, és erről telefonon kell értesítenie az intézményt és persze háziorvosát.

Egyébként az intézményeknek arra is figyelni kell, hogy kijelöljenek olyan dolgozókat, akik kizárólag a gyanús vagy megerősített koronavírusos esetek ellátásában vesznek részt, nehogy a fertőzés átterjedjen a többi ellátottra.

A koronavírus-gyanús vagy fertőzött személyek ápolásával kapcsolatban az Emmi eljárásrendje kiköti:

„Szociális otthonban katasztrófahelyzet esetén sem lehet lélegeztetést végezni!”

RÉSZLET AZ EMMI BENTLAKÁSOS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSRENDJÉBŐL. FORRÁS: NNK.GOV.HU

Egyébként az enyhe tüneteket mutató esetek részére alapvető szükségleteik biztosítását írják elő, például az ágynyugalmat, folyadékpótlást, de rendszeresen kell a testhőmérsékletüket is mérni. Az is fontos, hogy az egészséges bentlakóktól elkülönített WC-t, mosdót használjanak. Aki a teljes eljárásrendre kíváncsi, itt olvashatja azt el.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek