+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 24. kedd, 08:38
Ugyan a 65 év felettiek tartják a legkevésbé valószínűnek, hogy elkapják a vírust, ők félnek tőle a leginkább, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Publicus Intézet a koronavírusról és annak politikai hatásairól készített  reprezentatív közvélemény-kutatást a Népszava megbízásából. Ebből kiderül, hogy a koronavírus-járványról a megkérdezettek 100 százaléka hallott, és háromnegyedük szerint hazánkban is tömegessé fog válni a koronavírussal fertőzöttek száma, azonban

 

mindössze a megkérdezettek harmada tartja valószínűnek, hogy elkapja a vírust, és majd' kétharmad azt gondolja: valószínűleg nem.

 

Mindebben a legizgalmasabb az, ha korcsoport szerinti bontásban nézzük a válaszokat:

 

 

Mindez azért is különösen érdekes, mert nagyjából minden felületen arról próbálja tájékoztatni mind a kormány, mind a média, és lényegében mindenki az időseket, hogy az eddigi adatok alapján ők vannak leginkább kitéve a járvány veszélyeinek. 

 

A megkérdezettek 16 százaléka nagyon, 45 százaléka pedig kicsit fél attól, hogy elkapja a koronavírust és beteg lesz – 39 százalék nem fél ettől. Mindez így néz ki részletesebb bontásban:

 

 

A Publicus kíváncsi volt arra, hogy mit gondolnak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetről is. A válaszadók kétharmada szerint hazánkban a korlátozó intézkedések két-három hónapig fognak tartani, 17 százalék szerint egy hónapig, míg minden tizedik megkérdezett szerint akár fél évig is. Egy esetleges kijárási tilalom valamilyen szintjét tízből kilencen, majdnem ennyien a nagyobb (nem élelmiszer) boltok, plázák bezárását is elképzelhetőnek gondolják.

 

Az egyik nemrég felmerült slágertémát, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idősek karanténba helyezését a lakosság kétharmada szükségesnek látja, legkevésbé a 60 év felettiek, és a nyugdíjasok.

 

A vírus eredetére és az ehhez kapcsolódó összeesküvés-elméletek népszerűségére is rákérdeztek. A közvélemény-kutatás szerint tíz magyarból négyen úgy tudják, hogy a Covid-19 Kína egyik tartományában egy állatról átterjedt egy emberre, majd onnét szét a világban. Tízből ketten úgy gondolják, hogy a kínaiak szabadították rá a világra a vírust, míg tízből egy fő szerint az amerikaiak szabadították rá Kínára, hogy aztán onnan terjedjen el. A legtöbb konteóhívő a kutatás szerint a kormánypártok táborában van.

 

 

KÉPEK: Publicus Intézet

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás