+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 24. kedd, 08:38
Ugyan a 65 év felettiek tartják a legkevésbé valószínűnek, hogy elkapják a vírust, ők félnek tőle a leginkább, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Publicus Intézet a koronavírusról és annak politikai hatásairól készített  reprezentatív közvélemény-kutatást a Népszava megbízásából. Ebből kiderül, hogy a koronavírus-járványról a megkérdezettek 100 százaléka hallott, és háromnegyedük szerint hazánkban is tömegessé fog válni a koronavírussal fertőzöttek száma, azonban

 

mindössze a megkérdezettek harmada tartja valószínűnek, hogy elkapja a vírust, és majd' kétharmad azt gondolja: valószínűleg nem.

 

Mindebben a legizgalmasabb az, ha korcsoport szerinti bontásban nézzük a válaszokat:

 

 

Mindez azért is különösen érdekes, mert nagyjából minden felületen arról próbálja tájékoztatni mind a kormány, mind a média, és lényegében mindenki az időseket, hogy az eddigi adatok alapján ők vannak leginkább kitéve a járvány veszélyeinek. 

 

A megkérdezettek 16 százaléka nagyon, 45 százaléka pedig kicsit fél attól, hogy elkapja a koronavírust és beteg lesz – 39 százalék nem fél ettől. Mindez így néz ki részletesebb bontásban:

 

 

A Publicus kíváncsi volt arra, hogy mit gondolnak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetről is. A válaszadók kétharmada szerint hazánkban a korlátozó intézkedések két-három hónapig fognak tartani, 17 százalék szerint egy hónapig, míg minden tizedik megkérdezett szerint akár fél évig is. Egy esetleges kijárási tilalom valamilyen szintjét tízből kilencen, majdnem ennyien a nagyobb (nem élelmiszer) boltok, plázák bezárását is elképzelhetőnek gondolják.

 

Az egyik nemrég felmerült slágertémát, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idősek karanténba helyezését a lakosság kétharmada szükségesnek látja, legkevésbé a 60 év felettiek, és a nyugdíjasok.

 

A vírus eredetére és az ehhez kapcsolódó összeesküvés-elméletek népszerűségére is rákérdeztek. A közvélemény-kutatás szerint tíz magyarból négyen úgy tudják, hogy a Covid-19 Kína egyik tartományában egy állatról átterjedt egy emberre, majd onnét szét a világban. Tízből ketten úgy gondolják, hogy a kínaiak szabadították rá a világra a vírust, míg tízből egy fő szerint az amerikaiak szabadították rá Kínára, hogy aztán onnan terjedjen el. A legtöbb konteóhívő a kutatás szerint a kormánypártok táborában van.

 

 

KÉPEK: Publicus Intézet

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás