+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 18. szerda, 15:16
Az „Orbánék szarul csinálják” ebben a helyzetben felelőtlen és helytelen üzenet, amely előttem lejáratja azt a pártot, amelyik mondja. És nem azért, mert Orbánék jól csinálják.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A járvány röntgengépként világítja át a néplelket. Különösebb következtetések levonása nélkül, álljunk most kicsit hümmögve a világítós fal előtt, és nézzük a röntgenképeket.

 

Boomerek az utcán

 

Nyilván. Generációs élmény, hogy nincs olyan szívás, amit ne lehetne valahogy átvészelni, ez is csak egy ilyen szívás, nem rosszabb, mint amikor 1989 és 1993 között hússzor annyi lett a fizetése, és mégis csak a felét érte. Nem mondanak igazat a tévében, lottózni különben is kell, mert ilyenkor kevesebben lottóznak, hátha nyerünk. Nincs mit kezdeni vele.

 

Ügyetlen kormány

 

A Kovács Zoltánokról eddig is tudtuk, hogy mennyit érnek, most meg is mutatják. Kommunikációs katasztrófa. De jogalkotási katasztrófa is, a 45/2020 és a 46/2020 kormányrendelet azt mutatja, hogy nincs a közelben olyan, aki tud jogszabályt írni. Igaz, a szakma ezt már az új Polgári perrendtartást böngészve is pontosan tudta. A dekázgató igazságügyminiszter minisztériuma még mindig nem tudott kiadni egy állásfoglalást, de pláne egy rendeletet arról, hogy mit kell érteni a rendkívüli ítélkezési szünet alatt.

 

Ügyes kormány

 

Minden szerencsétlenkedés ellenére viszont meg kell adni, hogy a helyzet lehetne sokkal rosszabb is. A magyar kormány gyorsabban és jobban fékezett, mint az olasz.

 

Bizonyos okokból minden reggel autózok egy rövidet Budapest utcáin, a helyzet nem rossz. Kevesen járkálnak, nincs mozgás. Macron elnök örülne annak, ha a francia nép azonnal ilyen fegyelmezetten reagált volna. Valószínű, hamarosan kijárási tilalom jön (végül nem lett, a cikk Orbán Viktor bejelentése előtt íródott 45 perccel – a szerk.). Eddig nem vizsgázunk rosszul, és alapvetően a kormány sem, minden ügyetlenkedés ellenére. Egy hadsereg, ha túléli az első csatát, a másodikra edzettebb, fegyelmezettebb, erősebb lesz. Orbánék a látványos összeomlást elkerülték egyelőre. Persze az jöhet bármikor, főleg gazdasági vonalon, de ha nem jön, akkor javulni fog a színvonal.

 

Siralmas ellenzék

 

Az ellenzék vidáman elvan gonzo-bulvár vonalon. Én konzervatív ellenzékiként azt várnám, hogy az ellenzék, amelyik két év múlva a szavazatomat fogja akarni, mutassa meg, hogy szerinte mi a felelős politikusi viselkedés. Buzdítson helyes cselekvésre. Azokban a dolgokban, amelyek helyesek és vállalhatók, álljon a kormány mellé és ismételje meg az üzeneteket. Azokban a dolgokban, amelyek helytelenek és vállalhatatlanok, mutasson értelmes alternatívát.

 

Az „Orbánék szarul csinálják” ebben a helyzetben felelőtlen és helytelen üzenet, amely előttem lejáratja azt a pártot, amelyik mondja. És nem azért, mert Orbánék jól csinálják.

 

Adaptív rettegők

 

A klímarettegők zökkenőmentesen váltottak át járványrettegésbe. Megosztottuk annak a kiváló hálózatkutatónak a cikkét, aki előre szólt, hogy lesz járvány. Igaza van mindenben, amit a szakmájában mond, és nagy tanulság, hogy az olyan tudományágak, mint az övé is, egyre fontosabbak lesznek. Viszont ő is eljut oda, hogy szórjunk hamut a fejünkre, Bábel tornyát túl magasra építettük, satöbbi.

 

Megint mások azt mondják, hogy a kapitalizmus miatt nem fogunk ebből az egészből tanulni. De fogunk, jó üzlet lesz a járványtesztelés. A Fujifilm árfolyamemelkedése a zuhanó tőzsde mellett mutatja meg, hogy mire fognak hamarosan iszonyatos pénzeket költeni.

 

Magyar néplélek

 

Mi, magyarok, hogy mondjak orbáni ívű nemzeti jellemrajzot, nem bízunk nagyjainkban. Ráadásul, amint azt például Hamvas Béla is kiválóan leírja, elég vegyes karakterű nép vagyunk. Bizonyos pillanatokban a keletnémet, északias fegyelmezettség jellemez minket, amelynek láttán már egy horvát is a fejét fogja, nemhogy egy görög. Máskor meg képesek vagyunk olyan délies tempókra, hogy már egy lengyelnek is Banglades jut rólunk eszébe. Ez együtt kiváló túlélési stratégiákat eredményez.

 

A lehetséges forgatókönyvek egyike (sőt, a valószínű forgatókönyv) az, hogy amikor kiderül, hogy a kormány egymillió dolgot nem tud megoldani, akkor spontán egy csomó dolog majd elkezd működni.

 

Kb. úgy, ahogy az autópálya-dugóhoz egy idő után hoznak ki ivóvizet a pálya menti faluból.

 

Mi magyarok, ebben meglepően jók tudunk lenni, pedig máskor egymás fején taposunk. Ezt persze lehetne segíteni, és persze, hogy nem segítik, de könnyen lehet, hogy lesz itt még olyan helyzet, hogy a szexturizmus megtorpanása okán állás nélkül maradt budapesti kurvák egyszercsak betalálnak a szükség-lazarettekbe, hogy egy minimálbérért végülis itt is csak emberekkel kell foglalkozni, és itt is el lehet kapni csúnya dolgokat a vendégtől...

 

Gazdaság

 

Időközben felhívott anyukám (jól vannak), így már 14:50 van a nagy bejelentésig, így csak remélem, hogy nem kijárási tilalom, hanem gazdasági intézkedéscsomag lesz (az lett). Tudom, naiv vagyok, de nagyobb szükség lenne rá, mint egy baltaarccal bejelentett kijárási tilalomra. Megnyugodnának az emberek, és könnyebben megülnének a seggükön.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás