+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 13. péntek, 15:05
Az Azonnali hiába hívta összesen huszonötször felváltva a két hivatalos koronavírus-számot, egyszer sem vették fel.

Napok óta elérhetetlenek a koronavírussal kapcsolatos információs vonalak, ezt már hivatalosan is jelezte a fővárosi önkormányzat az operatív törzs felé – tudta meg az Azonnali. Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka – egyben a Momentum egészségügyi szakpolitikusa maga is arról beszélt, folyamatosan foglaltak a vonalak. A problémára egyébként már a DK is felhívta a figyelmet még kedden.

 

Na de tényleg elérhetetlenek a vonalak? Ezt mi is szerettük volna megtudni, így elkezdtük hívogatni a koronavírusról szóló kormányzati honlapon feltüntetett két számot, amik az alábbiak:

 

1.)  06 80 277 455

 

 2.) 06 80 277 456

 

Míg csütörtökön este hét után háromszor próbálkoztam, pénteken reggel nyolc és délután fél kettő között már huszonkétszer. A vonal viszont minden egyes alkalommal foglaltat jelzett.

 

Persze nem állítom ezzel, hogy egyáltalán nem működnek a telefonszámok, de személyes tapasztalatomból kiindulva úgy látom: ezek eléréséhez kitartó próbálkozásra lesz szükség.

 

Ez már csak azért is probléma, mert már számtalanszor esett arról szól: a betegségnél az azzal kapcsolatos pánik sokkal veszélyesebb. A pánik elkerüléséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás, főleg, mert a helyzetet meglovagolva rengetegen álhíreket is terjesztenek. Ha pedig felüti a fejét egy ilyen, megnyugtató lenne, ha ezt egy telefonhívással rögtön lehetne tisztázni.

 

Például friss pénteki hír, hogy az a kamuinfó futott végig az emberek között, a kormány lezárná Budapestet. Ezzel kapcsolatban már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette két napja: kacsa, de a makacsul kitartó fake news miatt pénteken is kiírta közösségi oldalára:

 

nem merült fel eddig ilyen intézkedésnek még a lehetősége sem, erről pedig Karácsony Gergely főpolgármestert is tájékoztatta.

 

Azoknak, akik nem érik utol a hivatalos számokat, érdemes figyelembe venni, hogy lehet tájékoztatást kérni a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címen (innen már az Azonnali is több alkalommal kapott választ), és persze magát a koronavirus.gov.hu honlapot figyelemmel lehet követni a hivatalos tájékoztatásért, de hasznos lehet az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóit meghallgatni. koronavirus@bm.gov.hu

 

Mit mond a foglalt vonalakról a hivatalos tájékoztatás?

 

A telefonvonalak ügyéről persze szerettük volna megismerni a hatósági álláspontot, ezért írtunk a koronavírussal kapcsolatos e-mail címre, illetve a belügyminisztériumi kommunikációs osztálynak is péntek reggel, akiktől az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

 

1. A két telefonvonal egyidejűleg összesen hány telefonhívás fogadására alkalmas?

 

2. Összesen hány munkatárs dolgozik a telefonok fogadásán, és őket pontosan kik, mikor és hogyan készítettek fel a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra?

 

3. Naponta hány hívást válaszolnak meg átlagosan a vonalak, és megnőtt-e ezek száma a veszélyhelyzet kihirdetése óta? Ha igen, mennyivel nőtt meg a hívások száma?

 

4. Miután a visszajelzések szerint gyakorlatilag állandóan foglaltak a vonalak, tervezik-e bővíteni a kapacitásaikat, ha igen, konkrétan hogyan, és mikor? Ha pedig nem tervezik bővíteni, miért nem?

 

Ha kapunk válaszokat, frissítjük velük cikkünket.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás