+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 7. szombat, 18:01
Már harmadik lemezénél jár a Babymetal, de még mindig alig lehet vele mit kezdeni: technikailag úgy működik, mint a Spice Girls, a zenekar tagjai nem is szeretik a metált, mégis ők a legnagyobb rockfesztiválok kiemelt produkciói.

Nagyjából kijelenthető, hogy a 2010-es évek a stadionrock szép lassú haláláról szólnak: a legnagyobb fesztiválok már szinte csak újra összeállt nagy neveket vagy örökké létező klasszikusokat tudnak igazán nagyban kiírni a plakátjaikra. Elég csak ránézni közelsége miatt a magyar fesztiválozók érdekeltségébe is tartozó nickelsdorfi Nova Rock fesztivál idei nyarára: a kontinens egyik legnagyobb metálbulija csupa régi, jól bevált névből áll. 

 

Egyetlen kivétel van: a Babymetal.

 

Metálos körökben már régóta ismert a név, de igazából 2010-es megalakulásuk óta nem lehet eldönteni, poénról van-e szó, vagy valaki komolyan gondolja ezt az egészet?

 

Mutatjuk is, miért!

 

 

A koncepció annyi, amit hallunk: a metál keménységét az oda nem illő, gyerekdalszerű ázsiai popzenével és a Japánban népszerű, idol névre hallgató stílus külsőségeit, ami gyakorlatilag a Backstreet Boys-szerű összeválogatott fiú- és lánybandákat takarja.

 

Hasonló alapanyagból általában készül pár sok kattintást hozott poénvideó Youtube-ra, de a Babymetal már három nagylemezt is kiadott, aktívan turnéznak, a metálzenével foglalkozó magazinok pedig nem győznek hajbókolni ennek a soha nem látott koncepciónak.

 

Főleg azért meglepő ez a rajongás, mert a Babymetal lazán szembe megy az általában konzervatív metálszcéna legtöbb elvárásával: egyértelműen üzleti alapon működik, a saját dalaikhoz maximum előadói szinten van köze a lányoknak, akik amúgy bevallottan nem is hallgattak metált, mielőtt megjelent az életükben Kobametal, aki először gondolt bele, micsoda ötlet lenne nagyiparban ötvözni ezt a két első hangzásra nagyon eltérő stílust.

 

Bár elvileg három tagról van szó, igazán csak Suzuka Nakamoto pótolhatatlan: ő iskolás jelmezben énekel és táncol Su-metal művésznéven, miközben Moametal és a 2010-es alakulástól egészen 2018-ig tagnak számító Yuimetal sikoltoznak és ugrálnak körülötte, az egész mögött pedig a Kami Band névre hallgató zenekar intézi a zenei részt.

 

A projekt ráadásul egészen alulról építkezett: már majdnem egy éve léteztek, mikor bemutatták első dalukat, az Ijime, Dame, Zettait, első már rendes terjesztést kapó kislemezük pedig 2012-ben jelent meg. Hogy a japánok mennyire vevők voltak erre, azt jól jelzi, hogy az év augusztusában felléptek az ország egyik legnagyobb rockzenei fesztiválján, a Summer Sonicon,

 

és mivel a három lány 12 éves volt, nyilván ők lettek a fesztivál történetének legfiatalabb fellépői is.

 

A Babymetal egyrészt ügyesen játszott rá a világ animerajongóinak jelenlétére, másrészt azt sem lehet tagadni, hogy tényleg elég lendületes, amit csinálnak. Arra viszont még így sem számított senki, hogy első lemezükkel 2013-ban már egyáltalán felkerülnek az amerikai lemezeladási listára, hiszen japán előadónak ez gyakorlatilag elérhetetlen magasságnak tűnt.

 

Az, hogy a gépezet mennyire beindult, nem csak az eladások mutatják, hanem hogy milyen társaságba kerültek: a Megadeth-szel és az Avenged Sevenfolddal koncertezni még „csak” metálos körökben igazán nagy dolog, de 2014-ben már Lady Gaga öt turnéállomásán is ők melegítették be a közönséget, közösen énekelt egy dalt velük a Judas Priest metálistene, Rob Halford, a Red Hot Chili Peppers második albumuk megjelenése után pedig kifejezetten kérte, hogy a Babymetal legyen az előzenekaruk az amerikai turnéjukon. 

 

 

Ezek talán annál is nagyobb eredmények, mint hogy közben a brit Metal Hammer olvasói valahogy az évtized legjobb lemezének szavazták a debütáló lemezt, aminek amúgy egyszerűen csak Babymetal a címe. Ekkorra már a Warner is bejelentette, hogy a Babymetalról szóló rajzfilmsorozatot kezdenek gyártani, bár ebből egyelőre még semmi nem lett.

 

A keménykedő zenéhez persze a tökéletes imidzs is kell: a Babymetal nem csak a jelmezekkel szól a legfiatalabbakhoz, hanem a dalszövegeik is leginkább a fiatalok bátorításáról szólnak, vagy akár az iskolai bullyingról.

 

De mi kell ahhoz, hogy egy zenekar ne csak a Youtube-on fusson óriásit, hanem például koncertlemezt rögzíthessen mindössze két lemez után a londoni Wembley-ben? Természetesen némi mondvacsinált legenda: a zenekart összehozó Kobametal szerint a Babymetal Róka Isten üzenete miatt született (erre az istenre utal a tagok és rajongók szokásos ördögvillát helyettesítő rókaszerű kézjele is), ugyanis ő üzent Kobametalon keresztül a három lánynak, hogy csinálják meg a zenekart. Ez persze kicsit kötődik a japán világképhez is: a japán kultúrkörben a legtöbb rókának különleges tulajdonságokat tulajdonítanak, a Róka Isten pedig a sintó vallás kedves istene.

 

 

A saját stílusukat kawaii (=cuki) metálként jellemző Babymetal csak egészen szélsőséges kritikákat kapott eddig szinte: sokan értelmetlen hülyeségnek tartják, ami csak megalázza az amúgy is sok kínos dolgon átment metál műfaját, a zenekar viszont azzal védekezik, hogy ők igazából egy csomó új arcot behoznak a színtérre. Ez utóbbi állásponton van például a Guns N’ Rosesból ismert gitárlegenda, Slash is, aki szerint a Babymetal az utóbbi évek legizgalmasabb dolga.

 

Harmadik lemezüket 2019-ben jelentették meg. Ekkorra azért általában ki szoktak pukkadni a vicczenekarok, a Babymetal viszont úgy tűnik, hogy csak népszerűbb lesz:

 

a Metal Galaxy már a tizenharmadik helyen nyitott az amerikai Billboard lemezeladási listán, ezzel Japán történetének legnépszerűbb produkciójává vált.

 

Az nagy kérdés, hogy ez az egész meddig tarthat: Yuimetal egészségügyi problémái miatt 2018-ban hagyta ott az egészet, a maradék két állandó tag azóta rengeteg táncossal pótolja az egykori tagot, viszont mivel már mindketten elmúltak húszévesek, lassan búcsút kell mondani a kislányos imidzsnek.

 

Viszont mi történik, ha hirtelen már nem úgy fog tűnni, mintha kislányok énekelnének metálra? Erre a kérdésre fogjuk főleg megkapni a választ a következő években, addig pedig vadul döbbenthet meg mindenkit a még tíz év után is elképesztően furán hangzó Babymetal. Kicsit belegondolva tulajdonképpen az egész stílus is erről szólt eredetileg.

 

FOTÓ: Babymetal

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy az EU-ban, de legalábbis Ausztriában, a koronavírus ellen beoltottak egy „zöld útlevéllel“ szabadon utazhassanak, és számukra szűnjenek meg a korlátozások.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ásotthalomtól Szegeden át Csongrádig mindent megtudhatsz most a csongrádi borvidékről, ráadásul olyan borokkal, amelyek léte még az egyik legtájékozottabb magyar borszakírót is meglepték!

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás