A szitár lehet a metál új üdvöskéje?

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.28. 18:51

A beszédes nevű Sitar Metal az első formáció, ami a hagyományos indiai hangszert, a szitárt helyezi a zúzás középpontjába.

Azt hihetnénk, hogy a metálzene valami egysíkú dolog: dob, gitárok, ének, hörgés, és meg is vagyunk. Hogy mennyire nem így van, hogy ez a zenei műfaj mennyire képes magába olvasztani elsőre meglepőnek tűnő hangszereket és hangzásvilágokat, arról már az Azonnalin is írtunk.

A legújabban felkapott zenekar a tavaly alakult, indiai Sitar Metal, ami nemrég hozta ki első számát When Time Stands Still címen. A formáció vezetője Rishabh Seen szitárzenész.

A szitár egyébként az indiai népzenében használatos, pengetős hangszer, a perzsa lantok továbbfejlesztett változata; neve az úgyszint perzsa, háromhúros szetárra utal; mai formájában a 18. századtól létezik.

Rishabh Seen magát egy haladó szellemű szitárosnak írja le, aki arra vállalkozik, hogy a tradicionális indiai, hindu hangzásvilágot elsőre talán meghökkentő kontextusba helyezze.

A Sitar Metal ennek nyomán nem is próbálkozik azzal, hogy zenéjét énekkel „csúfítsa”, azt teljes egészében annak szenteli, hogy kiemelje Rishabh technikás szitárjátékát, ötvözve a metálzenei alapokkal.

Metálosok: vigyázó szemetek kelet felé vessétek!

A Sitar Metal amúgy nem az első, ami az indiai népi hangszert a metálban is használja, egy amerikai youtuber, Rob Scallon 2017-ben már próbálkozott hasonlóval. Viszont a Sitar Metal az az együttes, ami vállaltan ezt a hangszert a középpontba állítva igyekszik elhelyezkedni ezen a műfajon belül.

A Sitar Metal egyúttal beleilleszthető abba a trendbe, amiben a keleti, ázsiai kultúra is egyre nagyobb teret kíván kivívni magának a metálon belül.

Az úttörő a 2010-ben alakult, japán Babymetal volt, amiben három, a manga képregényekre hajazó tinilány ugrál a színpadon, japán popzenét énekelve metálzenei alapokra.

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a The HU nevű formáció, ami a mongol népzenét vegyíti a rockkal. A The HU – akikről Magyarországon amúgy az Azonnali írt elsőként, megszólaltatva a zenekart is – debütáló albuma szeptember 13-án jelenik meg.

De a Sitar Metal még Indián belül sem az első hasonló kezdeményezés: a Blodywood nevű formáció tavaly gondolt egyet, újraértelmezte az egyik tradicionális, helyi dalt, és megalkotta belőle a globalizmus metálhimnuszát. Az indiai (egészen pontosan pandzsábi) hangzásvilágot idéző, a folk-, a metál- és a rapzenét vegyítő szám azt hirdeti, hogy minden különbségünk ellenére egyek vagyunk, és együtt bármire képesek vagyunk.

A Sitar Metal azonos nevű, első kislemeze október elsején fog megjelenni.

NYITÓKÉP: Sitar Metal / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek