+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 28. szerda, 18:51
A beszédes nevű Sitar Metal az első formáció, ami a hagyományos indiai hangszert, a szitárt helyezi a zúzás középpontjába.

Azt hihetnénk, hogy a metálzene valami egysíkú dolog: dob, gitárok, ének, hörgés, és meg is vagyunk. Hogy mennyire nem így van, hogy ez a zenei műfaj mennyire képes magába olvasztani elsőre meglepőnek tűnő hangszereket és hangzásvilágokat, arról már az Azonnalin is írtunk.

 

A legújabban felkapott zenekar a tavaly alakult, indiai Sitar Metal, ami nemrég hozta ki első számát When Time Stands Still címen. A formáció vezetője Rishabh Seen szitárzenész.

 

A szitár egyébként az indiai népzenében használatos, pengetős hangszer, a perzsa lantok továbbfejlesztett változata; neve az úgyszint perzsa, háromhúros szetárra utal; mai formájában a 18. századtól létezik.

 

Rishabh Seen magát egy haladó szellemű szitárosnak írja le, aki arra vállalkozik, hogy a tradicionális indiai, hindu hangzásvilágot elsőre talán meghökkentő kontextusba helyezze.

 

A Sitar Metal ennek nyomán nem is próbálkozik azzal, hogy zenéjét énekkel „csúfítsa”, azt teljes egészében annak szenteli, hogy kiemelje Rishabh technikás szitárjátékát, ötvözve a metálzenei alapokkal.

 

 

Metálosok: vigyázó szemetek kelet felé vessétek!

 

A Sitar Metal amúgy nem az első, ami az indiai népi hangszert a metálban is használja, egy amerikai youtuber, Rob Scallon 2017-ben már próbálkozott hasonlóval. Viszont a Sitar Metal az az együttes, ami vállaltan ezt a hangszert a középpontba állítva igyekszik elhelyezkedni ezen a műfajon belül.

 

A Sitar Metal egyúttal beleilleszthető abba a trendbe, amiben a keleti, ázsiai kultúra is egyre nagyobb teret kíván kivívni magának a metálon belül.

 

Az úttörő a 2010-ben alakult, japán Babymetal volt, amiben három, a manga képregényekre hajazó tinilány ugrál a színpadon, japán popzenét énekelve metálzenei alapokra.

 

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a The HU nevű formáció, ami a mongol népzenét vegyíti a rockkal. A The HU – akikről Magyarországon amúgy az Azonnali írt elsőként, megszólaltatva a zenekart is – debütáló albuma szeptember 13-án jelenik meg.

 

De a Sitar Metal még Indián belül sem az első hasonló kezdeményezés: a Blodywood nevű formáció tavaly gondolt egyet, újraértelmezte az egyik tradicionális, helyi dalt, és megalkotta belőle a globalizmus metálhimnuszát. Az indiai (egészen pontosan pandzsábi) hangzásvilágot idéző, a folk-, a metál- és a rapzenét vegyítő szám azt hirdeti, hogy minden különbségünk ellenére egyek vagyunk, és együtt bármire képesek vagyunk.

 

A Sitar Metal azonos nevű, első kislemeze október elsején fog megjelenni.

 

NYITÓKÉP: Sitar Metal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás