+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 28. szerda, 18:51
A beszédes nevű Sitar Metal az első formáció, ami a hagyományos indiai hangszert, a szitárt helyezi a zúzás középpontjába.

Azt hihetnénk, hogy a metálzene valami egysíkú dolog: dob, gitárok, ének, hörgés, és meg is vagyunk. Hogy mennyire nem így van, hogy ez a zenei műfaj mennyire képes magába olvasztani elsőre meglepőnek tűnő hangszereket és hangzásvilágokat, arról már az Azonnalin is írtunk.

 

A legújabban felkapott zenekar a tavaly alakult, indiai Sitar Metal, ami nemrég hozta ki első számát When Time Stands Still címen. A formáció vezetője Rishabh Seen szitárzenész.

 

A szitár egyébként az indiai népzenében használatos, pengetős hangszer, a perzsa lantok továbbfejlesztett változata; neve az úgyszint perzsa, háromhúros szetárra utal; mai formájában a 18. századtól létezik.

 

Rishabh Seen magát egy haladó szellemű szitárosnak írja le, aki arra vállalkozik, hogy a tradicionális indiai, hindu hangzásvilágot elsőre talán meghökkentő kontextusba helyezze.

 

A Sitar Metal ennek nyomán nem is próbálkozik azzal, hogy zenéjét énekkel „csúfítsa”, azt teljes egészében annak szenteli, hogy kiemelje Rishabh technikás szitárjátékát, ötvözve a metálzenei alapokkal.

 

 

Metálosok: vigyázó szemetek kelet felé vessétek!

 

A Sitar Metal amúgy nem az első, ami az indiai népi hangszert a metálban is használja, egy amerikai youtuber, Rob Scallon 2017-ben már próbálkozott hasonlóval. Viszont a Sitar Metal az az együttes, ami vállaltan ezt a hangszert a középpontba állítva igyekszik elhelyezkedni ezen a műfajon belül.

 

A Sitar Metal egyúttal beleilleszthető abba a trendbe, amiben a keleti, ázsiai kultúra is egyre nagyobb teret kíván kivívni magának a metálon belül.

 

Az úttörő a 2010-ben alakult, japán Babymetal volt, amiben három, a manga képregényekre hajazó tinilány ugrál a színpadon, japán popzenét énekelve metálzenei alapokra.

 

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a The HU nevű formáció, ami a mongol népzenét vegyíti a rockkal. A The HU – akikről Magyarországon amúgy az Azonnali írt elsőként, megszólaltatva a zenekart is – debütáló albuma szeptember 13-án jelenik meg.

 

De a Sitar Metal még Indián belül sem az első hasonló kezdeményezés: a Blodywood nevű formáció tavaly gondolt egyet, újraértelmezte az egyik tradicionális, helyi dalt, és megalkotta belőle a globalizmus metálhimnuszát. Az indiai (egészen pontosan pandzsábi) hangzásvilágot idéző, a folk-, a metál- és a rapzenét vegyítő szám azt hirdeti, hogy minden különbségünk ellenére egyek vagyunk, és együtt bármire képesek vagyunk.

 

A Sitar Metal azonos nevű, első kislemeze október elsején fog megjelenni.

 

NYITÓKÉP: Sitar Metal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Narendra Modi kormányának csak azt követően tűnt fel, hogy Aatish Taseer nem jogosult az indiai állampolgárságra, hogy az újságíró egy cikkében kemény hangon bírálta a hatalmat.

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás