+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2020. március 3. kedd, 18:22
Nyolcvankilencmillióan járulhatnak az urnákhoz az Egyesült Államokban kedden, irányba állítva az eddig nagyon fluid előválasztást. Mutatjuk, mire kell számítani!

A szuperkedd neve nem véletlen: míg az elmúlt egy hónapban négy állam 155 küldöttjét osztották ki a demokrata előválasztásokon, addig a szuperkedden tizennégy tagállamban 1357 delegált sorsa fog eldőlni: ez az összes megszerezhető küldött harmincöt százaléka.

 

Kire szavaznak a nagyok?

 

Ezen a napon szavaz a két behemót, Kalofirnia és Texas is, előbbi 415, utóbbi 228 delegáltat küld a nyáron Wisconsinban tartandó jelölőkongresszusra. Kaliforniában Bernie Sanders vezet harmincöt százalékkal, másodikként követi őt Joe Biden húsz százalékkal, akinek a kampánya a sírból támadt fel, miután egy tekintélyt parancsoló dél-karolinai győzelmet követően Amy Klobuchar és Pete Buttigieg is felfüggesztette a kampányát, és endorseolta a volt alelnököt. 

 

Majdnem érett gyümölcsként hullanának Biden ölébe a mérsékelt demokrata szavazatok, ha nem lenne Mike Bloomberg,

 

aki hasonló módon a centrumot foglalja el, és napról-napra megdönti a politikai kampányra valaha elköltött legtöbb pénz rekordját.

 

Mivel a szuperkedden szavazó államokban létezik egy tizenöt százalékos küszöb is, aki azt nem ugorja meg a választói körzetekben, azt úgy veszik, mintha el sem indult volna, és az egyébként arányos elosztásnál elnyert delegáltjait másnak adják oda. Ezen a határon egyensúlyoz Bloomberg és Elizabeth Warren: valószínűleg nem minden körzetben lesznek életképesek, értékes küldötteket veszítve.

 

Texasban már sokkal szorosabb a verseny: Biden és Sanders között öt százalék van utóbbi javára, de az elmúlt két napban nagyon sokan endorseolták Bident, ráadásul a dél-karolinai eredményeivel is turnézik a sajtóban. Ezeket az utolsó pillanatban bekövetkezett változásokat a közvélemény-kutatások már nem tudják lekövetni, ezért érdekes lesz, mekkorát dobott Bidenen az utolsó két-három nap kedvező médianapirendje.

 

Abban is biztosak lehetünk, hogy

 

ha Bloomberg rosszabbul szerepel Bidennél, akkor hatalmas nyomás lesz rajta, hogy hagyja ott a versenyt,

 

és álljon be párszázmillió dollárral a riválisa, Biden mellé, hogy ne osztódjanak a mérsékelt szavazatok Bernie Sanders ellenében. 

 

Kit választ a Dél?

 

Szuperkedden számos déli állam is szavaz: Alabama, Arkansas, Tennessee, Oklahoma, Észak-Karolina, Virginia, melyek demográfiailag nagyon különböznek az átlagos demokrata bázis összetételétől: átlagosan feleannyi fehérbőrű szavazó él ezekben az államokban, mint  máshol, és kétszer annyi fekete, mint egyébként. Ezenkívűl vallásosak és alacsonyabb a jövedelmük is: bár

 

ez akár Bernie Sanders javára is billenthetné a mérleg nyelvét, tudni kell, hogy a latinó és fekete kisebbségek tendenciózusan konzervatívabbak, mint a fehér demokraták – de egyúttal nagyon hűségesek is a párthoz.

 

Ezért délen mindenhol Bloomberg vagy Biden vezet a közvélemény-kutatások alapján. Bernie Sanders és Elizabeth Warren szerencséjére ezek az államok „csak” 393 delegáltról döntenek, ami bár sok, de ha máshol jól szerepelnek, nem eszenciálisak a jelöltséghez – de egy novemberi győzelemhez már annál inkább...

 

Hazaviszik a munkát

 

Valódi pikantériája az idei szuperkeddnek, hogy a hétfőn kilépett Amy Klobuchar, valamint a versenyben lévő Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok államaiban is előválasztásokat tartanak. Sanders könnyűszerrel meg fogja nyerni a hazai, azaz a vermonti versenyt, és ha nem történik nagy változás, Elizabeth Warren elől is elviszi Massachusettset. Ez nagyon ciki lenne Warrennek:

 

képzeljük el, ha valaki az Egyesült Államok elnöke szeretne lenni, de még a saját államát sem tudja meggyőzni arról, hogy ő a megfelelő jelölt. Ez olyan mintha az emberre még a családja sem szavazna. Egy ekkora pofonba készül beleszaladni Elizabeth Warren,

 

jelenleg ugyanis öt és fél százalékkal vezet előtte Sanders. Egy ugyanilyen leégés elől ugrott ki Amy Klobuchar, Minnesota szenátora is: bár vezetett Sanders előtt abban az igen kevés nyilvános közvéleménykutatásban, amik kijöttek Minnesotából, az előnye közel sem volt elsöprő, ahhoz képest, hogy a saját államáról van szó. 

 

Ne gondoljunk a legrosszabbra, ha nincsenek rögtön eredmények

 

A résztvevő államok méretei és a levélszavazatok miatt kedd este még nem lesz mindenhol végleges eredmény, Kaliforniában például 2018-ban hetekbe került, mire elérték a szászázalékos feldolgozottságot (de azért becslések persze lesznek). Ráadásul a nyugati államokban (Kalifornia, Colorado, Utah) egyre népszerűbb a levélben szavazás: van, ahol a választók hatvan százaléka postán szavaz, ezeket a voksokat pedig időigényesebb összeszámolni. 

 

Összességében tehát Bernie Sandersnek komoly esélye van, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a szuperkedden, ám Joe Biden hirtelen felívelt csillaga ezt lelassíthatja, aminek eredménye egy nyílt jelölőkongresszus lehet, ha az előválasztásokon egyetlen jelöltnek sem sikerült megszereznie a delegáltak abszolút többségét. 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás