+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 21. péntek, 19:27
Keményen beszólt Tóth Bertalan a DK-ba átigazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a lábtörlőjének!

Úgy tűnik, nagyon megviselte az MSZP-t az, hogy csütörtökön a Budapest III. kerületét vezető Kiss László és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor kiléptek a pártból, és a Demokratikus Koalíció tagjaiként folytatják pályafutásukat.

 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatójában nem is kímélte a két érintettet. Kiss Lászlóra és Szaniszló Sándorra célozva kijelentette:

 

„A politikában ők senkik nem lennének a Magyar Szocialista Párt nélkül, és nem is nyertek volna október 13-án választást, hogyha ez a közösség nem dolgozik értük, és nem áll ki értük. A két polgármester hátba szúrta ezt a közösséget!”

 

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy szerinte hamis a két polgármester azon érvelése, hogy azért léptek át a DK-ba, mert annak Európa-politikája közelebb áll hozzájuk. Ezt azzal indokolta a párt elnöke, hogy a DK Európa-politikája már október 13-án is tudható volt.

 

A legerősebb odamondás azért mégiscsak akkor hangzott el, amikor Tóth azzal vádolta a két átigazoló polgármestert, hogy azok az MSZP március 14-i kongresszusának közeledtével akarnak zavart kelteni. De, ahogy az MSZP elnöke mondta:

 

„Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket!”

 

Ezzel párhuzamosan Tóth Bertalan – bár szó szerint nem nevezte meg Gyurcsányékat – azzal vádolta meg a DK-t, hogy az az MSZP kifosztását célozta meg. Ahogy mondta: „Politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, és konfliktust generál az ellenzéki oldalon!”

 

Veszélyben a fővárosi együttműködés?

 

Ezek után Tóth kitért arra, hogy mi várható a jövőben: mindenekelőtt kijelentette, az MSZP szombati választmányán beterjeszti a javaslatot, hogy

 

aki kilép az MSZP-ből, és más párt színeiben folytatja, „az nem fogja bírni az MSZP támogatását”.

 

Hogy ez konkrétan mit jelent (nem támogatják mondjuk egy ex-MSZP-s képviselő politikai kezdeményezéseit, vagy nem fogják támogatni 2022-ben mint közös ellenzéki jelöltet), arra nem tért ki a pártelnök.

 

Továbbá Tóth Bertalan kezdeményezni kívánja, hogy az ellenzék a fővárosban vizsgálja felül az együttműködési kereteket. Ennek szükségességét a pártelnök azzal indokolta, hogy Kiss László és Szaniszló Sándor szerint problémássá vált a kerületi érdekérvényesítés is. „Nem engedünk meg olyan problémát, ami érdekellentétet okoz az ellenzéki érdekérvényesítésben!” – jelentette ki Tóth, aki hozzáfűzte, hogy

 

az ellenzéki együttműködési keretek újratárgyalása érdekében felkérte az MSZP budapesti elnökét, Molnár Zsoltot, hogy „azonnal keresse meg” az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestert.

 

Az együttműködési keretek újratárgyalást Tóth Bertalan kifejezetten a III. és a XVIII. kerületben is szeretné lefolytatni, tekintve, hogy az ottani polgármesterek immár nem MSZP-sek. A MSZP elnöke külön hangsúlyozta, hogy ezeken a tárgyalásokon maga is részt kíván venni.

 

A sajtótájékoztatón amúgy Tóth – annak ellenére, hogy mind a két kilépőt, mind a DK-t élesen kritizálta – végig az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és azért kiemelte, hogy pártja rengeteg áldozatot hozott az ellenzéki együttműködés érdekében: föladtak például képviselői, polgármesteri helyeket, illetven a 2018-as választáson is egyéni jelölteket. Majd így zárta:

 

„De ennek most vége van! Senki ne tekintse a Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének!”

 

A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megtekinteni:

 

 

A DK továbbra sem gondolja, hogy gond lenne

 

Az ügyben megkerestük Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét, aki tegnap az ATV-ben még azt nyilatkozta, hogy a két hozzájuk igazoló polgármester ügye nem fogja befolyásolni a DK és az MSZP közti viszonyt. Az Azonnali felvetésére, hogy most már másképp gondolja-e a dolgot, a szóvivő leszögezte:

 

Tóth sajtótájékoztatója után is úgy látja, hogy az ügy nem fog gondot okozni az együttműködésben.

 

Ezt azzal indokolta, hogy Tóth Bertalan maga is hitet tett az összefogás mellett.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy visszautasíthatnak-e egy esetlegesen később a DK-ba átlépni akaró MSZP-s politikust annak érdekében, hogy ne élezzék tovább az MSZP és a DK közötti konfliktust, a szóvivő úgy felelt: „A DK az ellenzék legnagyobb pártja, nyilvánvaló, hogy mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk. Nem csak az MSZP-ből, ez a demokraták széleskörű közössége.”

 

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás