+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 20. csütörtök, 15:53
Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester átlépett a DK-ba, így Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a fővárosi közgyűlésben, mint az MSZP-é. A DK szóvivőjét kérdeztük a háttérről.

Úgy gondolták, hogy a Demokratikus Koalíció európai politikai programja az, ami számukra biztos hátteret ad ahhoz, hogy a saját programjukat megvalósítsák – így nyilatkozott Barkóczi Balázs, a DK szóvivője az Azonnalinak arról, hogy mivel csábítottak át két szocialista polgármestert – a Budapest III. kerületét vezető Kiss Lászlót és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándort is – a pártjukhoz. A két politikus pártváltásáról az Index számolt be csütörtökön. 

 

Az ügy pikantériája, hogy 2011-ben épp Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hagyta ott az MSZP-t, hogy megalapíthassa DK-t. Jelen állás szerint pedig bejött Gyurcsány számítása: nemcsak, hogy a tavalyi EP-választáson nagy meglepetésre négy képviselőt is sikerült Brüsszelbe kijuttatniuk, a közvélemény-kutatások szerint ők lettek a legerősebb ellenzéki párt, hanem ezzel párhuzamosan az MSZP is csúnyán meggyengült: mindössze egy EP-képviselőjük lett. Azóta a DK annak is örülhetett, hogy Trippon Norbert volt szocialista politikus, ősz óta újpesti alpolgármester átlépett hozzájuk, ám az még komolyabb érvágás az MSZP-nek, hogy két fővárosi polgármesterük hagyta őket faképnél.

 

Már csak azért is, mert így már a DK-nak van nagyobb frakciója a fővárosi közgyűlésben, mint az MSZP-nek, ugyanis eddig 7-4 volt az MSZP-s vs. DK-s politikusi arány, ám ez most 5-6-ra módosult.

 

Nem tudja megmondani, lesz-e még átlépő

 

Hogy a polgármesterek vagy a DK kezdeményezte-e a kapcsolatfelvételt, arra Barkóczi azt mondta: ez egy hosszan tartó folyamat volt. Szerinte nyilvánvaló, hogy a DK majd' minden önkormányzatban jelen van, „és sokaknak impozáns az, ahogy a DK egyre csak növekszik, és ahogy politizál”. Azzal kapcsolatban, hogy kiket vár még a DK a szocialista pártból, arra Barkóczi azt mondta: ő nem szűkítené ezt az MSZP-re, minden új belépőnek örülnek (legutóbb a Momentum győri elnöke lépett át a DK-ba). Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy van-e még olyan polgármester, aki várhatóan átlép a DK-ba.

 

A felvetésre, hogy az MSZP feltehetően nem boldog, hogy most már a DK-nak van nagyobb frakciója a fővárosi közgyűlésben, így akadályozhatja-e ez az ellenzéki együttműködést, Barkóczi azt mondta: szerinte ez nem befolyásolja a két párt jó kapcsolatát.

 

Magasztos érdekek

 

És hogy érez-e most elégtételt a DK amiatt, hogy sikerült gyengíteni az MSZP-t?

 

„Miért kéne, hogy elégtételt érezzünk?” – kérdezett erre vissza Barkóczi.

 

Szerinte értékekben sincs kimagasló különbség a demokratikus ellenzéki pártok és a DK programja között, van viszont egy érdek, ami mindent felülír: megszabadítani az országot a NER-től. Felvetésünkre, hogy azért vannak pártérdekek is, így lesz-e pezsgőzés, koccintás az igazolás miatt a párton belül, azt mondta: nem is tagadják, hogy örülnek, hogy a DK erősödik, de igenis létezik egy magasztosabb érdek, az ország érdeke. És hogy akkor már nincs-e feszültség a régmúlt sérelmeiért a DK és az MSZP között, arra pedig azt mondta: ez egy majd tíz évvel ezelőtti történet, így semmiféleképpen.

 

De mit mond az MSZP?

 

A párt cikkünk megjelenése után pár perccel, közleményben reagált:

 

„Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek az MSZP-ből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget.”

 

Döntésüket „tudomásul veszik”, munkájukhoz sok sikert kívánnak.

 

FOTÓ: Kiss László / Facebook, Szaniszló Sándor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás