+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 20. csütörtök, 15:53
Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester átlépett a DK-ba, így Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a fővárosi közgyűlésben, mint az MSZP-é. A DK szóvivőjét kérdeztük a háttérről.

Úgy gondolták, hogy a Demokratikus Koalíció európai politikai programja az, ami számukra biztos hátteret ad ahhoz, hogy a saját programjukat megvalósítsák – így nyilatkozott Barkóczi Balázs, a DK szóvivője az Azonnalinak arról, hogy mivel csábítottak át két szocialista polgármestert – a Budapest III. kerületét vezető Kiss Lászlót és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándort is – a pártjukhoz. A két politikus pártváltásáról az Index számolt be csütörtökön. 

 

Az ügy pikantériája, hogy 2011-ben épp Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hagyta ott az MSZP-t, hogy megalapíthassa DK-t. Jelen állás szerint pedig bejött Gyurcsány számítása: nemcsak, hogy a tavalyi EP-választáson nagy meglepetésre négy képviselőt is sikerült Brüsszelbe kijuttatniuk, a közvélemény-kutatások szerint ők lettek a legerősebb ellenzéki párt, hanem ezzel párhuzamosan az MSZP is csúnyán meggyengült: mindössze egy EP-képviselőjük lett. Azóta a DK annak is örülhetett, hogy Trippon Norbert volt szocialista politikus, ősz óta újpesti alpolgármester átlépett hozzájuk, ám az még komolyabb érvágás az MSZP-nek, hogy két fővárosi polgármesterük hagyta őket faképnél.

 

Már csak azért is, mert így már a DK-nak van nagyobb frakciója a fővárosi közgyűlésben, mint az MSZP-nek, ugyanis eddig 7-4 volt az MSZP-s vs. DK-s politikusi arány, ám ez most 5-6-ra módosult.

 

Nem tudja megmondani, lesz-e még átlépő

 

Hogy a polgármesterek vagy a DK kezdeményezte-e a kapcsolatfelvételt, arra Barkóczi azt mondta: ez egy hosszan tartó folyamat volt. Szerinte nyilvánvaló, hogy a DK majd' minden önkormányzatban jelen van, „és sokaknak impozáns az, ahogy a DK egyre csak növekszik, és ahogy politizál”. Azzal kapcsolatban, hogy kiket vár még a DK a szocialista pártból, arra Barkóczi azt mondta: ő nem szűkítené ezt az MSZP-re, minden új belépőnek örülnek (legutóbb a Momentum győri elnöke lépett át a DK-ba). Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy van-e még olyan polgármester, aki várhatóan átlép a DK-ba.

 

A felvetésre, hogy az MSZP feltehetően nem boldog, hogy most már a DK-nak van nagyobb frakciója a fővárosi közgyűlésben, így akadályozhatja-e ez az ellenzéki együttműködést, Barkóczi azt mondta: szerinte ez nem befolyásolja a két párt jó kapcsolatát.

 

Magasztos érdekek

 

És hogy érez-e most elégtételt a DK amiatt, hogy sikerült gyengíteni az MSZP-t?

 

„Miért kéne, hogy elégtételt érezzünk?” – kérdezett erre vissza Barkóczi.

 

Szerinte értékekben sincs kimagasló különbség a demokratikus ellenzéki pártok és a DK programja között, van viszont egy érdek, ami mindent felülír: megszabadítani az országot a NER-től. Felvetésünkre, hogy azért vannak pártérdekek is, így lesz-e pezsgőzés, koccintás az igazolás miatt a párton belül, azt mondta: nem is tagadják, hogy örülnek, hogy a DK erősödik, de igenis létezik egy magasztosabb érdek, az ország érdeke. És hogy akkor már nincs-e feszültség a régmúlt sérelmeiért a DK és az MSZP között, arra pedig azt mondta: ez egy majd tíz évvel ezelőtti történet, így semmiféleképpen.

 

De mit mond az MSZP?

 

A párt cikkünk megjelenése után pár perccel, közleményben reagált:

 

„Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek az MSZP-ből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget.”

 

Döntésüket „tudomásul veszik”, munkájukhoz sok sikert kívánnak.

 

FOTÓ: Kiss László / Facebook, Szaniszló Sándor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás