+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 20. csütörtök, 11:02
Hadházy Ákos némi fáziskéséssel rájött arra, amire már pár éve kellett volna: az ellenzék az égegyadta világon semmit nem veszít azzal, ha kivonul az Országgyűlésből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb táblás akciója után közel kétmillió forint büntetést kapott Kövér László házelnöktől, mire Hadházy a Facebook-oldalán deklarálta, hogy „ezután egyszerűen – a minimális, legszükségesebb megszólalásokat kivéve – tényleg nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni”.

 

A képviselő felismerése üdvözlendő, viszont minimum nevetséges, hogy csak akkor esett le neki a tantusz, amikor gyermeteg akciójáért büntetést szabott ki rá az Országgyűlés akut munkásőr-nosztalgiában szenvedő, bajszos házmestere.

 

Szóval Hadházy úgy érzi, hogy a táblázás volt az ellenzék utolsó eszköze, amellyel élhetett a parlamentben, és most ezt csavarták ki a kezükből. 

 

Jelezném, hogy feliratos papírokkal szelfizni vagy belógatni a házelnök mögé nem minősül érdemi politikai teljesítménynek,

 

mérhető eredménye legfeljebb a publicitás, amelyet az akció után kap a képviselő a kormánykritikus lapoktól, pár vicces mém, meg egy fasza kis borítókép a képviselő úr Facebook-oldalára.

 

Értelme is nagyjából annyi van, mint amikor általános iskolában egymás hátára ragasztgattunk cetliket „Rúgj belém!” felirattal, csak mi mondjuk nem az adófizetők pénzéből űztük tevékenységünket. Parlamenti mémgyárosokat fizetni közpénzből pedig elég rossz alku, amikor az interneten rengetegen elvégzik ezt a nemes munkát jókedvből, ingyen és bérmentve.

 

Egyébként még ezek mellett is érteni vélem Hadházy felindultságát, amely talán infantilis akcióit is megmagyarázza: a nem kormánypárti politikusoknak hosszú évek óta semmi eszköz nincs már a kezükben, talán még a különböző bizottságokban lehet valamiféle munkát végezni, de ezen túl

 

a tehetetlenség és a kétségbeesettség érzése miatt csak gagyi performanszokra, hisztérikus felszólalásokra, száraztésztázásra és narancsosbuktázásra „kényszerülnek”.

 

Persze vannak annyira tehetségtelen és ötlettelen politikusok is, akiknek egyébként sem futná különbre, de Hadházy például pont a kreatívabb képviselők közé tartozik.

 

Nézzük viszont a dolog jó oldalát: bár lassú reakcióidővel és egy kétmilliós büntetésnek köszönhetően, de egy országgyűlési képviselő végre felismerte, hogy semmi értelme bemenni a parlamentbe!

 

Minek mennének be, ha az égegyadta világon semmiféle munkát nem tud végezni még az sem, aki egyébként akarna? Nyomkorászni a szavazógép gombjait? Szakadatlan orbánozással biodíszletként szolgálni Orbán demokrácia light-ját? Mert van fűtés és finom körözöttes zsemle a büfében?

 

Itt az ideje, hogy mindenki, aki komolyan veszi a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni küzdelmet, kivonuljon a magyar Országgyűlésből!

 

Na, nem úgy, mint Gyurcsányék tették pár éve, hogy a nagyívű kivonulást követően továbbra is felvegyék a fizetésüket, miközben kizárólag saját pártjukat építgették és semmit nem tettek a közért, majd az EP-választás sikere után újfent bementek ripacskodni.

 

Létezik egy élhető alternatíva, amelyről Gulyás Márton három éve, a Közös Ország Mozgalom idején beszélt és amelyet a napokban Vona Gábor is elkezdett szorgalmazni: tessék megszervezni az árnyékországgyűlést!

 

Ülésezzenek rendszeresen, legyen érdemi vita, olyan, amelyre a hivatalos parlamentben nincs lehetőség, és mondjuk küldjenek be hetente mindig mást, aki prezentálja közös állásfoglalásukat a különböző ügyekben a bent egyedül malmozó és saját magukat megtapsoló fideszes napközis szakkörnek.

 

Mit veszíthet ezzel az ellenzék? Konkrétan semmit.

 

Az árnyékparlamentnek bőven lenne publicitása, a kormánypártok ennél jobban már úgysem tudják lemunkakerülőzni őket, az ellenzéki adófizetők sem éreznék úgy, hogy a kivonulással csak a munka megúszására megy ki a játék, körözöttes szendvics pedig máshol is kapható.

 

Dolgozzanak a felsőházi teremben vagy mindig más magyarországi településen, ahogy Vona javasolta, de felőlem ülésezhetnek a nappalimban is, csak hagyják, hogy a fideszesek nevetség tárgyává váljanak egyedül a parlamentben – ők pedig dolgozzanak, és dolgozzanak szívvel-lélekkel.

 

Valóban katartikus élmény lenne, hát még így, hogy a Nemzet Bajsza inspirálná!

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás