+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 20. csütörtök, 11:02
Hadházy Ákos némi fáziskéséssel rájött arra, amire már pár éve kellett volna: az ellenzék az égegyadta világon semmit nem veszít azzal, ha kivonul az Országgyűlésből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb táblás akciója után közel kétmillió forint büntetést kapott Kövér László házelnöktől, mire Hadházy a Facebook-oldalán deklarálta, hogy „ezután egyszerűen – a minimális, legszükségesebb megszólalásokat kivéve – tényleg nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni”.

 

A képviselő felismerése üdvözlendő, viszont minimum nevetséges, hogy csak akkor esett le neki a tantusz, amikor gyermeteg akciójáért büntetést szabott ki rá az Országgyűlés akut munkásőr-nosztalgiában szenvedő, bajszos házmestere.

 

Szóval Hadházy úgy érzi, hogy a táblázás volt az ellenzék utolsó eszköze, amellyel élhetett a parlamentben, és most ezt csavarták ki a kezükből. 

 

Jelezném, hogy feliratos papírokkal szelfizni vagy belógatni a házelnök mögé nem minősül érdemi politikai teljesítménynek,

 

mérhető eredménye legfeljebb a publicitás, amelyet az akció után kap a képviselő a kormánykritikus lapoktól, pár vicces mém, meg egy fasza kis borítókép a képviselő úr Facebook-oldalára.

 

Értelme is nagyjából annyi van, mint amikor általános iskolában egymás hátára ragasztgattunk cetliket „Rúgj belém!” felirattal, csak mi mondjuk nem az adófizetők pénzéből űztük tevékenységünket. Parlamenti mémgyárosokat fizetni közpénzből pedig elég rossz alku, amikor az interneten rengetegen elvégzik ezt a nemes munkát jókedvből, ingyen és bérmentve.

 

Egyébként még ezek mellett is érteni vélem Hadházy felindultságát, amely talán infantilis akcióit is megmagyarázza: a nem kormánypárti politikusoknak hosszú évek óta semmi eszköz nincs már a kezükben, talán még a különböző bizottságokban lehet valamiféle munkát végezni, de ezen túl

 

a tehetetlenség és a kétségbeesettség érzése miatt csak gagyi performanszokra, hisztérikus felszólalásokra, száraztésztázásra és narancsosbuktázásra „kényszerülnek”.

 

Persze vannak annyira tehetségtelen és ötlettelen politikusok is, akiknek egyébként sem futná különbre, de Hadházy például pont a kreatívabb képviselők közé tartozik.

 

Nézzük viszont a dolog jó oldalát: bár lassú reakcióidővel és egy kétmilliós büntetésnek köszönhetően, de egy országgyűlési képviselő végre felismerte, hogy semmi értelme bemenni a parlamentbe!

 

Minek mennének be, ha az égegyadta világon semmiféle munkát nem tud végezni még az sem, aki egyébként akarna? Nyomkorászni a szavazógép gombjait? Szakadatlan orbánozással biodíszletként szolgálni Orbán demokrácia light-ját? Mert van fűtés és finom körözöttes zsemle a büfében?

 

Itt az ideje, hogy mindenki, aki komolyan veszi a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni küzdelmet, kivonuljon a magyar Országgyűlésből!

 

Na, nem úgy, mint Gyurcsányék tették pár éve, hogy a nagyívű kivonulást követően továbbra is felvegyék a fizetésüket, miközben kizárólag saját pártjukat építgették és semmit nem tettek a közért, majd az EP-választás sikere után újfent bementek ripacskodni.

 

Létezik egy élhető alternatíva, amelyről Gulyás Márton három éve, a Közös Ország Mozgalom idején beszélt és amelyet a napokban Vona Gábor is elkezdett szorgalmazni: tessék megszervezni az árnyékországgyűlést!

 

Ülésezzenek rendszeresen, legyen érdemi vita, olyan, amelyre a hivatalos parlamentben nincs lehetőség, és mondjuk küldjenek be hetente mindig mást, aki prezentálja közös állásfoglalásukat a különböző ügyekben a bent egyedül malmozó és saját magukat megtapsoló fideszes napközis szakkörnek.

 

Mit veszíthet ezzel az ellenzék? Konkrétan semmit.

 

Az árnyékparlamentnek bőven lenne publicitása, a kormánypártok ennél jobban már úgysem tudják lemunkakerülőzni őket, az ellenzéki adófizetők sem éreznék úgy, hogy a kivonulással csak a munka megúszására megy ki a játék, körözöttes szendvics pedig máshol is kapható.

 

Dolgozzanak a felsőházi teremben vagy mindig más magyarországi településen, ahogy Vona javasolta, de felőlem ülésezhetnek a nappalimban is, csak hagyják, hogy a fideszesek nevetség tárgyává váljanak egyedül a parlamentben – ők pedig dolgozzanak, és dolgozzanak szívvel-lélekkel.

 

Valóban katartikus élmény lenne, hát még így, hogy a Nemzet Bajsza inspirálná!

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás