+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 20. csütörtök, 11:02
Hadházy Ákos némi fáziskéséssel rájött arra, amire már pár éve kellett volna: az ellenzék az égegyadta világon semmit nem veszít azzal, ha kivonul az Országgyűlésből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb táblás akciója után közel kétmillió forint büntetést kapott Kövér László házelnöktől, mire Hadházy a Facebook-oldalán deklarálta, hogy „ezután egyszerűen – a minimális, legszükségesebb megszólalásokat kivéve – tényleg nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni”.

 

A képviselő felismerése üdvözlendő, viszont minimum nevetséges, hogy csak akkor esett le neki a tantusz, amikor gyermeteg akciójáért büntetést szabott ki rá az Országgyűlés akut munkásőr-nosztalgiában szenvedő, bajszos házmestere.

 

Szóval Hadházy úgy érzi, hogy a táblázás volt az ellenzék utolsó eszköze, amellyel élhetett a parlamentben, és most ezt csavarták ki a kezükből. 

 

Jelezném, hogy feliratos papírokkal szelfizni vagy belógatni a házelnök mögé nem minősül érdemi politikai teljesítménynek,

 

mérhető eredménye legfeljebb a publicitás, amelyet az akció után kap a képviselő a kormánykritikus lapoktól, pár vicces mém, meg egy fasza kis borítókép a képviselő úr Facebook-oldalára.

 

Értelme is nagyjából annyi van, mint amikor általános iskolában egymás hátára ragasztgattunk cetliket „Rúgj belém!” felirattal, csak mi mondjuk nem az adófizetők pénzéből űztük tevékenységünket. Parlamenti mémgyárosokat fizetni közpénzből pedig elég rossz alku, amikor az interneten rengetegen elvégzik ezt a nemes munkát jókedvből, ingyen és bérmentve.

 

Egyébként még ezek mellett is érteni vélem Hadházy felindultságát, amely talán infantilis akcióit is megmagyarázza: a nem kormánypárti politikusoknak hosszú évek óta semmi eszköz nincs már a kezükben, talán még a különböző bizottságokban lehet valamiféle munkát végezni, de ezen túl

 

a tehetetlenség és a kétségbeesettség érzése miatt csak gagyi performanszokra, hisztérikus felszólalásokra, száraztésztázásra és narancsosbuktázásra „kényszerülnek”.

 

Persze vannak annyira tehetségtelen és ötlettelen politikusok is, akiknek egyébként sem futná különbre, de Hadházy például pont a kreatívabb képviselők közé tartozik.

 

Nézzük viszont a dolog jó oldalát: bár lassú reakcióidővel és egy kétmilliós büntetésnek köszönhetően, de egy országgyűlési képviselő végre felismerte, hogy semmi értelme bemenni a parlamentbe!

 

Minek mennének be, ha az égegyadta világon semmiféle munkát nem tud végezni még az sem, aki egyébként akarna? Nyomkorászni a szavazógép gombjait? Szakadatlan orbánozással biodíszletként szolgálni Orbán demokrácia light-ját? Mert van fűtés és finom körözöttes zsemle a büfében?

 

Itt az ideje, hogy mindenki, aki komolyan veszi a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni küzdelmet, kivonuljon a magyar Országgyűlésből!

 

Na, nem úgy, mint Gyurcsányék tették pár éve, hogy a nagyívű kivonulást követően továbbra is felvegyék a fizetésüket, miközben kizárólag saját pártjukat építgették és semmit nem tettek a közért, majd az EP-választás sikere után újfent bementek ripacskodni.

 

Létezik egy élhető alternatíva, amelyről Gulyás Márton három éve, a Közös Ország Mozgalom idején beszélt és amelyet a napokban Vona Gábor is elkezdett szorgalmazni: tessék megszervezni az árnyékországgyűlést!

 

Ülésezzenek rendszeresen, legyen érdemi vita, olyan, amelyre a hivatalos parlamentben nincs lehetőség, és mondjuk küldjenek be hetente mindig mást, aki prezentálja közös állásfoglalásukat a különböző ügyekben a bent egyedül malmozó és saját magukat megtapsoló fideszes napközis szakkörnek.

 

Mit veszíthet ezzel az ellenzék? Konkrétan semmit.

 

Az árnyékparlamentnek bőven lenne publicitása, a kormánypártok ennél jobban már úgysem tudják lemunkakerülőzni őket, az ellenzéki adófizetők sem éreznék úgy, hogy a kivonulással csak a munka megúszására megy ki a játék, körözöttes szendvics pedig máshol is kapható.

 

Dolgozzanak a felsőházi teremben vagy mindig más magyarországi településen, ahogy Vona javasolta, de felőlem ülésezhetnek a nappalimban is, csak hagyják, hogy a fideszesek nevetség tárgyává váljanak egyedül a parlamentben – ők pedig dolgozzanak, és dolgozzanak szívvel-lélekkel.

 

Valóban katartikus élmény lenne, hát még így, hogy a Nemzet Bajsza inspirálná!

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás