+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 24. hétfő, 17:45
Az újságírókat már gyakorlatilag kirakták a parlamentből. Ha az ellenzék önként kivonulna, a végén még senki nem maradna, aki Orbán Viktort kérdezze.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Itt az ideje körbejárni a kérdést, hogy akkor hagyja-e el az ellenzék a parlamentet, és ha igen, mennyire. A dolog azért lett aktuális, mert Kövér László házelnökék tényleg szigorítottak, és most már egészen durva büntetéseket is ki lehet szabni a rosszalkodó országgyűlési képviselőkre. Hadházy Ákos, a 2018-ban az LMP listájáról bejutott, azóta magát a párttól függetlenítő képviselő pedig nem késlekedett bebizonyítani azt, amit mindenki eddig is tudott: Kövér egy szemrebbenés nélkül, nagy örömmel fog büntetni, ahogyan csak tud.

 

Még így is összességében úgy gondolom, nem kéne otthagyni a parlamentet.

 

Mégis, miért lenne jó, ha az ellenzék önként tovább kasztrálná magát, és lemondana a plusz erőforrásokról (értsd: pénz, amiből embereket lehet alkalmazni például), és persze a kiváló önreklám lehetőségéről?

 

Úgy tűnik, ezt igazán ők sem akarják, ez pedig nagyon helyes még úgy is, hogy nyilván nem gondolom, hogy önmagában a parlamenti jelenlét elég lenne a hatékony politizáláshoz. 

 

Az alábbi kérdések merülnek fel ugyanis

 

+ Aki nem jár a parlamentbe, az ugye a fizetéséről is lemond? És aki csak néha jár be a parlamentbe, az a fizetésének pontosan hány százalékát fogja felvenni? Aki pedig most ez kitalálta, az vajon anno 2018-ban jelezte a választóinak, hogy nem parlamenti munkára készül, hanem valami másra? Nekem ez nem rémlik az akkor még LMP-s listáról mandátumot szerző Hadházy Ákos esetén, de tudom, az idők változnak, a nemzetközi helyzet fokozódik

 

Aki most nem jár a parlamentbe, indul a legközelebbi választáson egyáltalán? Ha igen, pontosan mire kér majd felhatalmazást? Ha nem indul a választáson, milyen módszerrel kívánja „a NER-t téglánként lebontani” (csak hogy a legunalmasabb politikai közhelyekből idézzek)?

 

+ Aki nem akar a parlamentbe járni, az gondolom, a parlamenti bizottsági munkát sem erőlteti. Vagyis nem kellenek az ellenzéki elnöki és alelnöki helyek az ezért járó pluszpénzzel sem. Így gondolom, a parlamentbe nem járókat majd az se fogja érdekelni, ha a nemzetbiztonsági bizottságban is csak fideszesek ülnek majd, és

 

az ellenzéknek minimális lehetősége se lesz, hogy legalább elképzelése legyen arról, egyes esetekben mi folyik a háttérben.

 

Hadházy sem jár rosszul, ha éppen a parlamentben van

 

Nézzük meg a parlamenti jelenlétet minimalizálni vágyó Hadházy Ákos legutóbbi akcióját: fellógatott egy „a miniszterelnöknek a majorságát” feliratú táblát Kövér László feje fölé, utalva egyrészt az Orbán-család épülő hatvanpusztai majorságára, másrészt arra, hogy nemrég egy „a lónak a faszát” feliratú táblával akciózott az ülésteremben. Vagyis most sem történt semmi különös, de azzal, hogy Kövér Lászlót kétmillió forintos büntetés kiszabásáig bosszantotta, már megint sikerült egy piros pontot szereznie támogatói körében (azért csak a támogatóit írtam, mert akiknek nem voltak szimpatikusak eddig sem Hadházy táblás mutatványai, azok most is csak forgatták a szemüket). Vagyis mi történt?

 

Kövér Lászlóval trollkodott egyet a hős független képviselő.

 

Emiatt a hős független képviselőt kétmillió forintra büntették.

 

A hős független ezután azt kérte támogatóitól, adják neki a pénzt össze, ami nemcsak, hogy fél nap alatt összejött a hős függetlennek, de még többet is utaltak neki, amivel meg saját alapítványát támogatta.

 

Egyébként tegyük hozzá, Hadházy már eddig is minimalizálta a jelenlétét a parlamentben, legalábbis, ami a bizottsági munkát illeti. Ugyanis most az ügy apropóján visszanéztem, hogy ő még LMP-s politikusként, 2016 szeptembere és 2018 májusa között a törványalkotási bizottság tagja volt. Ez azt jelentette, hogy 38 ülésen kellett volna jelen lennie, amihez képest csak mindössze ötre (!) sikerült betalálnia a határozatképességről szóló dokumentumok szerint. Ezek alapján úgy tűnik, még csak arra se kért senkit, hogy helyettesítse őt, egyszerűen nem ment be. 

 

Kérdés, hogy akkor miért nem adta át a helyét olyasvalakinek, akit érdekelt volna a bizottsági munka. Mindenesetre ennek fényében külön érdemes felidézni, amit Hadházy írt Facebook-oldalán a mostani büntetése kapcsán: „A büntetés lehetne több is, de az egész parlamentben én keresem a legkevesebbet, hiszen nem ültem be egyetlen bizottságba sem.” A korrektség jegyében jegyezzük meg, az előző ciklusban azért volt 216 önálló indítványa és 166 felszólalása, míg a 2018-as ciklusban eddig 30 ilyen indítványnál, és egyetlen darab felszólalásnál jár.

 

Vagyis összességben rosszul jött Hadházynak, hogy a parlamentben volt? Egyáltalán nem.

 

Nem vitatom, hogy a parlament már kevésbé érdekli az embereket, mint mondjuk tíz éve, vagy hogy könnyű teljesen értelmetlennek érezni az ottani munkát, de tény, hogy még valamennyire át lehet ütni az ingerküszöböt.

 

Hello, ellenzék! Ti vagytok az újságírók

 

Ráadásul ha tényleg csak a hasonló esetekben járna be az ellenzék, mint a rabszolgatörvényes szavazás, akkor bizony előállhatna az a helyzet is, hogy az égadta világon senki nem maradna, aki Orbán Viktort kérdezze. Már eleget írtam arról, hogy az újságíróktól hogyan szabadultak meg a parlamentből, viszont a képviselőktől még nem tudtak. Akik azzal, ha az azonnali kérdések órájában ragaszkodnak hozzá, hogy Orbán Viktor személyesen válaszoljon, kikényszerítik, hogy a miniszterelnök bizonyos rendszerességgel tiszteletét tegye a parlamentben.

 

Ugyanis mint a parlamenti házszabály írja, ha a válaszadásra kötelezett nem személyesen válaszol, a képviselő személyes válaszadást kérhet.

 

„Ebben az esetben a megkérdezett legkésőbb a képviselő személyes válaszadást kérő nyilatkozatát követő harmadik soron következő azonnali kérdések órájában köteles személyesen válaszolni” – áll a házszabályban.

 

És valljuk be azt is, elég jó PR-videók tudnak összejönni akkor, ha egy-egy politikus Orbán Viktorral szócsatázik. Például emlékezzünk vissza, hogy mikor Demeter Márta LMP-s politikus kérdésére annyit bírt válaszolni Orbán Viktor, hogy „boldog karácsonyt”, abból micsoda szállóige lett. És jó eséllyel ma Jakab Péter sem lenne Jobbik-elnök, ha nem ismeri meg az ország a nevét Orbán debattőreként.

 

Hangsúlyoznám: gyakorlatilag az ellenzéki képviselőknek maradt lehetősége arra, hogy a parlament újságírói legyenek.

 

Én újságíróként hiába mehetek fel a sajtópáholyba, videót nem készíthetek (mert nem szabad), és fényképet is csak akkor csinálhatok, ha nem vakuzok. Ezzel szemben az ellenzéki politikusoknak semmi sem tiltja, hogy élő videót készítsenek egy-egy izgalmasabb vitáról, vagy arról, ha folyamatosan valamilyen alpári beszólogatást kapnak a kormánypárti padsorok felől (mi ezt lehet, hogy nem is halljuk onnan fentről).

 

Egyébként úgy tűnik, hogy a DK-nak sem jött be különösebben az, hogy bojkottálták a parlamentet az előző ciklus egy részében, és csak az akkor kétharmados többségét éppen elvesztett Fidesz kétharmados szavazásait megakadályozni jártak be. Ugyanis láthatjuk, 2018 óta visszatértek a parlamentbe, és ez így helyes.

 

Szóval összességében nem látom, mit profitálna az ellenzék abból, ha 2022-ig alig lennének láthatóak a parlamentben. Ha csak félig vonulnak ki, az még talán a nemzetközi sajtóban sem üt igazán, teljesen kivonulni pedig értelmetlen.

 

Ezt a szöveget már olvashattad reggel hétkor, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket és még sok mást elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás