+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. február 12. szerda, 19:29
A Paramore-ból megismert 31 éves amerikai énekesnő első szólóalbuma alapján egy teljesen más ember képe rajzolódik ki előttünk, mint ahogy eddig megismertük.

Már a 2020-at felvezető cikkünkben is megemlékeztünk arról, hogy a Paramore-ral ismertté vált énekesnő, Hayley Williams tavaly bejelentette, idén új dalokat fog megjeleníteni. Akkor még nem tudhattuk, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Paramore dolgozik gőzerővel új dalokon, vagy maga kezd egy önálló projektbe. Mint utólag kiderült, szerencsére az utóbbiról volt szó.

 

Ugyanis Hayley Williams bebizonyította: nem kellenek mellé társak, hogy sikeres legyen, és sokkal több ő egy nagyszerű hangú énekesnél.

 

Az utóbbi időben leginkább a válásával, illetve az ezeket feldolgozó terápiás kezeléseiről szóló interjúival került a hírekbe a még mindig csak 31 éves énekesnő, január 22-én viszont a semmiből jelent meg az első önálló dala, a Simmer, amit azóta – ugyanúgy mindenféle előzetes nélkül – két újabb dal követett, a héten pedig az albumának az első része is megjelent.

 

 

A hírességek is csak emberek

 

Amikor figyelmesen végighallgatjuk a lemezt, akkor válik egyértelművé, hogy Hayley miért nem a zenekarával akarta megírni ezeket a dalokat: olyan szinten személyes traumákról és élményekről szólnak – ahogyan a művésznő fogalmazott a BBC Radio 1 interjújában –, hogy nem lett volna igazságos a zenekarral, illetve magával a dalok mögötti történetekkel sem, ha ez a lemez a Paramore gondozásában születik meg, mert nem lettek volna ennyira hitelesek.

 

És igaza is van, hiszen a Paramore soha nem tudott volna egy ilyen őszinte, mély és emberi albumot írni. Az anyagon látszik, hogy Hayley a történetmesélésbe fektette a legtöbb energiát: minden zenei alapot, motívumot és dallamot a szöveg alá rendelt, ami még jobban nyomatékosítja a dal mondanivalóját, így jobban értjük az általa énekelt történetet.

 

Nem véletlen, hogy Taylor York, a Paramore gitárosa – egyben a Petals for Armor producere – arra kérte Hayleyt egy Instagram-sztoriban a Simmer megjelenése után, hogy majd Paramore-dalokban is használja a „fucker” szót, amit ugyan félig vicces megjegyzésnek szánt, de pont a dalban az az egyik legerősebb rész, ahogy Hayley ilyen érzelmesen énekli ki azt a szót az átvezetőben:

 

abban az egy mondatban látjuk meg azt a nőt, aki eddig csak a felszínébe engedett betekintést, miközben valójában ugyanolyan esetlen és törékeny ember, mint bárki más.

 

Az album többi része is hasonlóan érzelmesre sikeredett, és mindegyik dalban jellemző a minimalista zenei alap. Van, hogy a gitár a háttérben hosszú másodperceken keresztül csak egy hangot játszik, mivel a lényeg Hayley hangján van, ami néha, mint egy önálló hangszer szerepel, például az album legerősebb dalában, a Cinnamonban, ahol az egész egy énekdallamra épül, amiből szépen, fokozatosan jutunk el a katarzishoz.

 

A dalok írásában a már korábban említett Taylor Yorkon kívül a Paramore session basszusgitárosa, Joey Howard is segédkezett, ami érződik is a basszustémákon, hiszen az együttes legutóbbi albumán, a 2017-ben kiadott After Laughteren is már hasonló groove-okat emelt a dalokba. Ami azonban ott túlzottan stílusidegennek tűnt (például a Told You So átvezetője), itt jól működik. A basszustémái megtámasztják a dal ritmikáját, dinamikát adnak a dalnak, amire Hayley énekharmóniái teszik fel az i-re a pontot.

 

 

Az albumnak az erőssége ez a minimalista jelleg, hiszen például a Simmer mindössze négy akkordból áll, amire könnyen lehet változatos és érdekes énekvariációkat írni, Hayley pedig jó énekesnőként kifejezetten ért ehhez. Azonban másoknál ez pont ellenkező hatást válthat ki: néhol túzott egysíkusága, illetve a dalok hasonló szerkezete (fokozatos építkezés, a legvégén pedig kiteljesedés) unalmasnak is hathat, illetve az eddig megjelent öt dalból azért van egy olyan, aminek a kidolgozására még lehetett volna egy kis időt szánni. A dalokban megjelenő ASMR-elemek pedig néhol kifejezetten idegesítőnek hatnak, annak ellenére, hogy pont az ellenkező hatást próbálta ezzel kiváltani a hallgatókból.

 

Azonban számomra abszolút pozitívum az album, ugyanis Hayley úgy ír popdalokat, hogy az egyáltalán nem hasonlít a mai mainstream, kommerciálódott zenékre, és mer kísérletezni az érzelmei mélyebb bemutatásával.

 

Így a Petals for Armor igazi felüdülés a mai felszínes világunkban.

 

És ha csak 18 percre is, de kiszakadunk a mindennapi rohanásunkból, hogy egy kis időre elmélyedjünk abban, hogyan is látja Hayley Williams a világot a saját szemével.

 

Az album teljes egésze május 8-án jelenik meg, amiről az eddig megjelent öt dal kivételével semmit sem tudunk. De ahogy az eddig megjelent anyagok is a semmiből jöttek, biztos vagyok benne, hallat majd még magáról a Paramore énekesnője májusig.

 

Hayley Williams: Petals for Armor. Atlantic. 2020.

 

FOTÓ: Lindsey Byrnes (Instagram)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás