+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 5. szerda, 15:04
Ráadásul pont a német politikai elit által karanténba zárt AfD-nek köszönhetően, akik besegítettek a liberálisoknak megbuktatni a szocialista miniszterelnököt.

Noha az októberi türingiai tartományi választáson a Bodo Ramelow vezette szocialista Die Linke nyert 31 százalékkal, a szocdemek és a zöldek gyenge szereplése miatt nem jött össze parlamenti többség egy baloldali koalíciónak a keletnémet tartományban. Ebben még az sem segítette őket, hogy a közvélemény-kutatások szerint a tartomány lakóinak több, mint kétharmada jó miniszterelnöknek tartja a Türingiát 2014 óta vezető baloldali politikust.

 

De a jobboldalnak se jött össze a kormányzás, a kereszténydemokrata CDU és a parlamentbe csak pár vokssal bejutott polgári-liberális FDP ugyanis nem akart közösködni az októberi választáson második helyre befutó szélsőjobboldali AfD-vel. Nagykoalícióra pedig szintén nem volt esély, mivel az állampárti gyökereit le sem tagadó Die Linkével sem a CDU, sem az FDP nem akart kormányozni.

 

Vagyis patthelyzet alakult ki, aminek feloldását mindenki az erfurti parlamenttől várta: vajon kit választanak meg miniszterelnöknek?

 

Bodo Ramelow mellett két jelölt is indult a parlamenti szavazáson. Az egyik kihívó az AfD által jelölt nem AfD-tag falusi polgármester, Christoph Kindervater volt, a másik pedig az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich, aki közölte, hogy csak akkor méretteti meg magát, ha a parlamenti szavazás eljut a harmadik fordulóig. Az első két fordulón ugyanis abszolút többséget kell szereznie a miniszterelnök-jelöltnek, a harmadikon már elég a sima többség is. A Ramelow-t támogató három pártnak (Die Linke, SPD, Zöldek) 42 képviselője van Erfurtban, az AfD-nek 22, a CDU-nak 21, az FDP-nek pedig 5, vagyis a Ramelow-elleneseknek 48 mandátuma van összesen.

 

BODO RAMELOW PLAKÁTJAI TAVALY ŐSZRŐL. BODO RAMELOW-T MÉG A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU SZAVAZÓTÁBORA IS ELFOGADJA, A DIE LINKÉS POLITIKUS UGYANIS PÁRTJÁN BELÜL KIFEJEZETTEN REALISTÁNAK SZÁMÍT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

 

A szavazás első fordulójában 43-an szavaztak Ramelow-ra (vagyis valaki átszavazott a másik táborból), az AfD független jelöltjére pedig 25-en (vagyis lett neki 3 nem AfD-s szavazata is vagy a CDU, vagy az FDP soraiból), 22-en tartózkodtak. A második fordulóban Ramelow 1 vokssal többet kapott, míg Kindervater annyit, ahány képviselője az AfD-nek van: 22-t. A többiek tartózkodtak.

 

Ekkor jött a harmadik forduló, amin már az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich is indult: az AfD jelöltje 0 voksot kapott, Ramelow 44-et, Kemmerich pedig meglepetésre 45-öt, ezzel ő lett Türingia következő miniszterelnöke, pártjának nemcsak egyetlen, hanem Németország történetének első megválasztott FDP-s tartományi miniszterelnöke – mindezt úgy, hogy a választást követően napokig nem lehetett tudni, egyáltalán bejut-e a párt az erfurti parlamentbe.

 

Hogy mely pártokkal alkot kormányt az új türingiai FDP-s miniszterelnök, egyelőre rejtély, simán lehet, hogy végül új választást fognak kiírni.

 

A baloldali pártok ugyanis teljesen kiakadtak azon, ami történt. Matthias Hey, a türingiai parlament SPD-frakciójának vezetője a közszolgálati MDR szerint azt mondta, pártja nem fog együttdolgozni egy olyan tartományi miniszterelnökkel, akit az AfD is megszavazott, számukra ez egy abszolút mélypont. Dirk Adams, a zöldek frakcióvezetője a politikai kultúra megtörésének minősítette az FDP és az AfD együttműködését. A Die Linke a Twitteren annyit írt, hogy az FDP „inkább kormányoz fasisztákkal, mint nem kormányoz”. Ezzel az FDP-elnök Christian Lindner elhíresült mondatára utalnak, aki 2017-ben végül azzal indokolta, hogy nem lép koalícióra Merkellel, hogy „jobb nem kormányozni, mint rosszul”.

 

Az AfD Bundestag-beli frakcióvezetői, Alice Weidel és Alexander Gauland az AfD győzelmeként értékelte a történteket. Weidel szerint ezzel bebizonyosodott, hogy az AfD-t nem lehet megkerülni a jövőben, Gauland szerint pedig mostantól nem lehet kirekeszteni az AfD-t.

 

FOTÓ: Bodo Ramelow, Thomas L. Kemmerlich / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás