+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 5. szerda, 18:48
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a február végi szlovákiai parlamenti választásokon Bugár Béla Híd-Most pártjának lehet nagyobb esélye parlamenti helyeket szereznie, a rivális magyar lista visszazuhant. A szlovák pártok között meglepetésre a populista OĽANO jött fel második helyre a Smer mögé.

A baloldali Pravda napilap közölte a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. A nagyon széttöredezett szlovák pártrendszerben, ahol gyorsan jelennek meg új pártok is, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a jelenleg is kormányzó Smer párt – bár jelentős veszteségekkel – megőrzi az első helyét.

 

Bugár Béla már a küszöb küszöbén áll

 

Kérdéses azonban, hogy ki lesz a második erő mögötte, egyáltalán létre tud-e jönni egy olyan jobbközép kormány, amelyben sem a Smer, sem Marian Kotleba fasisztái nincsenek benne. Magyar szempontból pedig az a kérdéses, hogy a Szlovákia összlakosságának majdnem tíz százalékát kitevő magyar kisebbségnek lesz-e egyáltalán parlamenti képviselete.

 

Az utóbbi kérdésre még mindig csak az lehet a válasz, hogy elképzelhető: az 1993-as függetlenség óta először egyetlen magyar párt se kerül be a pozsonyi törvényhozásba, ahol legfeljebb egy-egy szlovák párt – így a balliberális Progresszív Szlovákia (PS) vagy a populista OĽANO – révén kerülhetnek be magyar nemzetiségűek is. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint azonban egyre világosabb: bejutásra Bugár Béla pártjának van nagyobb esélye. Miközben

 

a Híd-Most 4,8 százalékkal ott van az ötszázalékos küszöbnél, a nacionalistábbakat tömörítő Magyar Közösségi Összefogás listája már a négy százalékot se érné el.

 

A KÉPEN A SZLOVÁKIAI PÁRTOK JELENLEGI NÉPSZERŰSÉGE. A ROBERT FICO VEZETTE SMER VEZET, DE A JOBBKÖZÉPNEK MEGLENNE A TÖBBSÉGE. A MAGYAR PÁRTOK KÖZÜL MOST ÚGY TŰNIK, BUGÁR BÉLÁÉKNAK VAN ESÉLYÜK BEJUTNI. FORRÁS: PRAVDA.SK

 

Szlovák pártoktól is bejuthatnak magyarok

 

Meglepetést hozott a szlovák pártok versenye is. A második helyre az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) nevű, korrupció- és elitkritikus párt jött fel. Igor Matović pártjában ül amúgy az a Grendel Gábor, akinek esélye van magyar nemzetiségűként mandátumot szereznie (jelenleg is a párt parlamenti képviselője).

 

Matović azonban megosztó személyiségnek számít, ráadásul a politikus eleve azon Bugár Bélával szemben határozza meg magát, akinek szavazataira – már amennyiben a Most-Híd tényleg megugorja a küszöböt – egy jobbközép kormánynak is szüksége lesz.

 

Míg korábban a szlovák Momentumként leírható Progresszív Szlovákia számított biztos másodiknak a Smer mögött, a balliberális erő visszaszorult az ötödik helyre, igaz, a Smer mögötti négy párt népszerűsége csak hibahatáron belül tér el egymástól.

 

A tizenkét százalékra mért OĽANO után a tizenegy százalékos neofasiszta Marian Kotleba pártja jön.

 

Őt követi a korábbi államfő, Andrej Kiska jobbközép Za L´udi (Emberekért) pártja, amely tíz százalékon áll. A Progresszív Szlovákiát, amelynek egyedüli szlovák pártként magyar platformja is van, kilenc százalékra mérik most. A párt listáján több magyar is indul, noha a befutónak számító első húsz helyen csak egy magyar szerepel. (A jelenlegi felmérések szerint a progresszívek 17 mandátumot szereznének majd összesen.) Az is igaz persze, hogy Szlovákiában preferenciaszavazatokkal előre lehet hozni embereket a listán, azaz elvileg Forró Tibor vagy Illés Claudia is – ha elég magyar szavaz a PS-re, és ikszeli be őket –, bekerülhet a parlamentbe.

 

Megvan a jobbközép többség

 

A parlamentbe jutna még a szélsőjobbos-populista Sme Rodina (Család vagyunk), a klerikális KDH, a nacionalista SNS és a libertariánus SaS. Ha igazak a jelenlegi felmérések, akkor egy tisztán jobbközép kormánynak többsége lehet a pozsonyi parlamentben.

 

Az OĽaNO, a Kiska-párt, a progresszívek, a klerikálisok és a libertariánusok a 150 fős parlamentben hetvenhét mandátumot szereznének.

 

Ha Bugár Béla pártja is bejut, az bonyolítaná a helyzetet, mert éppen az OĽaNO-sok nem szívesen működnének együtt Bugárékkal. De persze eleve kérdéses, hogy egy ilyen sokpárti és színes kormányt – amelyben a drogliberalizációt támogató progresszívektől a fundamentalista katolikus KDH-ig mindenki helyet kapna –, ki tudna vezetni, és egyáltalán meddig.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás