+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 3. hétfő, 16:19
Dobrev Klára jó hírt közölt a gyergyóditrói pékek számára, majd lelépett a sajtótájékoztatóról, mielőtt bárki Niedermüllerről kérdezhette volna. Azért a szóvivő válaszolt.

„Újabb ígéretemet teljesítem:

 

elindítom a DK konzultációját az európai minimálbérről”

 

– Facebook-posztjában ezzel a felkiáltással jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, hogy megtették az első lépéseket az EP-kampány egyik legnagyobb DK-s ígérete, az európai minimálbér felé.

 

Dobrev hétfőn tartott sajtótájékoztatót a témában, oldalán Nemes Gáborral és Dávid Ferenccel, a DK szakpolitikusaival. (Előbbi az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, utóbbi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára volt, mielőtt a DK kötelékébe lépett volna.)

 

Mint az EP-képviselő tájékoztatásából kiderült, nem csupán arról van szó, hogy ők itt Magyarországon konzultálnak az ügyben, hanem EU-s szinten foglalkoznak az üggyel.

 

„A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen (…) vitára bocsátotta az első anyagát az európai minimálbérszabályozás ügyében. A vitára bocsátotta azt jelenti, hogy az elkövetkezendő hat hétben a bizottsági elnök az európai társadalmi partnerekkel, szakszervezeti szövetségekkel, munkaadói szövetségekkel fogja megvitatni a minimálbérszabályozás alapvető kereteit, majd ezután a Bizottság leteszi az asztalra a konkrét szabályozási javaslatot” – részletezte Dobrev, hozzátéve, hogy Európa kulturált felén így zajlik a jogalkotás.

 

De miért akar a DK Magyarországon külön is konzultálni?

 

Dobrev elmondása szerint azért, mert azt látják, hogy a magyar kormány nem hajlandó a kérdéssel foglalkozni, így „ha nem teszünk semmit, már az európai léptékű egyeztetési folyamat kezdeti szakaszából is kimaradunk”.

 

Így jön képbe a DK-s konzultáció, amiben egyébként – miután az ember megadja az adatait – hat kérdésre kell választ adni az előre megadott válaszlehetőségek valamelyikére kattintva. Valahogy így:

 

A KÉRDŐÍVBE EGYÉBKÉNT CSÚSZOTT EGY KIS HIBA: A TÚL HOSSZÚ KÉRDÉSEK NEM JELENNEK MEG RENDESEN MINDENFAJTA LAPTOPKÉPERNYŐN, SŐT, 2020. FEBRUÁR 14-I SZÜLETÉSI DÁTUMMAL IS EL LEHET KÜLDENI A VÁLASZOKAT.

 

A többi kérdésben a kitöltő elmondhatja például, hogy a minimálbérnek Európa-szerte egységesnek vagy tagállamonként különbözőnek kéne-e lennie, vagy hogy mekkora lenne a minimálbér méltányos, a gazdaság által is kifizethető összege.

 

Dobrev elmondása szerint a konzultáció azonban nem csupán a lakosságra fog kiterjedni: azt szeretnék a társadalmi partnerekkel, a szakszervezetekkel, a munkaadókkal és a kutatóintézetekkel is lefolytatni.„Gyűjtsük össze, hogy milyen szempontok alapján lehetne az egységes európai szabályozást befolyásolni, melyek azok a legfontosabb pontok, amelyek nekünk, magyaroknak is érdekünkben állnak” – összegezte Dobrev a konzultáció célját.

 

Ezután Nemes Gábor ismertetett további részleteket, amik viszont nem egészen egyeznek azzal, amiket az online elérhető DK-konzultációban találni. Így például nincsen szó az online konzultációban arról, hogy bruttó vagy nettó alapú szabályozás lenne-e indokolt, hogy szükség van-e külön diplomás bérminimumra, vagy hogy hogyan lehetne kezelni a régiók közötti bérfeszültséget. Mint később kiderült, ezekről nem a lakosokkal, hanem szakszervezeti szereplőkkel egyeztetett eddig, és kíván egyeztetni a későbbiekben is a párt.

 

Kik lesznek a DK szövetségei az európai minimálbér ügyében?

 

„Vannak nagyon fontos politikai témák, ahol a nagy Európa-párti frakciók, a keresztény-konzervatívok, a liberálisok, a zöldek, a szociáldemokraták, mintha közeledni látszanának. Ilyen a klímaválság elleni küzdelem, és ugyanez történik a szociális Európával“ – mondta el Dobrev az Azonnali azon kérdésére, hogy kik lehetnek az európai szövetségeseik európai minimálbérügyben.

 

Érdekes, hogy míg Dobrev a potenciális szövetségesek között említette a baloldalinak éppen nem mondható liberálisokat, a Renew Europe frakcióját, addig a felsorolásból kimaradt mind a lengyel kormánypárt, a PiS dominálta Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), mind a szélsőbalos GUE/NGL frakciója is.

 

DOBREV KLÁRA SZÁMBA VESZI A LEHETSÉGES SZÖVETSÉGESEK EURÓPAI MINIMÁLBÉR-ÜGYBEN

 

Dobrev hozzátette azt is, hogy az ECR-t és a GUE/NGL-t nélkülöző potenciális szövetségesi körből a saját pártcsaládjuk frakciója, a szocdem S&D mellett eddig csak a Zöldek köteleződtek el az európai minimálbér ügye mellett, de reméli, hogy az elkövetkező hónapokban a többi EP-frakció is foglalkozni fog az üggyel.

 

Dobrev annak is örülne, ha az európai szövetségesek mellett a Fidesszel is együtt tudna működni a minimálbér ügyében. Mint elmondta, nagyon szomorú, hogy a Fidesz úgy tesz, mintha semmi nem történne Európában ez ügyben.

 

„Nagyon örülnék neki, ha végre a Fidesz is a beleállna, és rájönne, hogy szükség van európai minimálbérszabályozásra.”

 

Jár-e európai minimálbér a Srí Lanka-i pékeknek?

 

Mint az a magyar médiát is bejárta, a székelyföldi Gyergyóditrón elszabadultak az indulatok két Srí Lanka-i pék miatt, akik a 4700 fős település pékségében vállaltak munkát. A helyiek először az ellen keltek ki, hogy ez még csak a kezdet, és hamarosan még több Srí Lanka-i fog idejönni, akik meg fogják változtatni a település képét, később pedig már a két péket alkalmazó helyi vállalkozó és a pékségben uralkodó munkakörülmények ellenében szólaltak fel.

 

Az Azonnali arra volt kíváncsi: kaphatnának-e a DK tervei szerint európai minimálbért a Srí Lanka-i pékek.

 

A DK a nem EU-s állampolgárokat, így a Srí Lanka-i pékeket is megvédené az európai minimálbérrel:

 

„Az Európai Unió értékei alapján, ha valaki egy EU-s tagállamban nyolc órát dolgozik, akkor ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapja, függetlenül attól, hogy mi a bőrszíne vagy a vallása” – indokolta az EP-képviselő kérdésünkre.

 

Dobrev Klára távozott, mielőtt a média a Niedermüller-ügyről kérdezhette volna

 

A sajtótájékoztató legfurább része kétségkívül az volt, hogy amikor az európai minimálbér ügyében elfogytak az újságírói kérdések,

 

és sor kerülhetett volna a témán kívüli, így a Niedermüller-üggyel kapcsolatos kérdésekre, Dobrev és a két DK-s szakpolitikus nemes egyszerűséggel távozott a teremből.

 

Mint utóbb újságírói kérdésre kiderült, azért, mert a médiamunkások nem kérték elég határozottan a képviselőasszonyt arra, hogy maradjon a teremben, miközben korábban Dobrev kevert már le hozzá szóló, de nem az európai minimálbérről szóló kérdést. Így egyértelmű volt, hogy az újságíróknak lett volna még kérdése Dobrevhez a minimálbéren túl is.

 

A képviselőasszony távozását követően csak Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét kérdezhettük arról, hogy megérte-e a DK-nak beleállni a Niedermüller-ügybe, és nem lett volna-e szerencsésebb inkább bocsánatot kérni amiatt, hogy a párt alelnöke félreérhetően fogalmazva rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heterókat. Barkóczi tagadta, hogy ők ebbe az ügybe „beleálltak volna”, szerinte nincs másról szó, minthogy kiálltak a DK alelnöke mellett.

 

BARKÓCZI BALÁZS SZERINT AZ AZONNALI SEM KÉRTE ELÉG HATÁROZOTTAN, HOGY DOBREV KLÁRA VÁLASZOLJON A NIEDERMÜLLER-ÜGYRE IS

 

„Niedermüller szavait félremagyarázták, ezért sincs miről beszélni a továbbiakban. (…) Akinek van füle, az hallotta, hogy Péter mit akart mondani” – mondta a szóvivő, aki ugyanezzel válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy Niedermüller Péter hős vagy áldozat-e.

 

 „Nyilvánvalóan ő az áldozat, pontosan azért, mert szavait tudatosan, politikai célzattal félremagyarázták”

 

– zárta a szóvivő.

 

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás