+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 23. csütörtök, 19:50
Teltház előtt tartott lakossági fórumot Győrben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, és az összefogott ellenzék közös polgármesterjelöltje, Pollreisz Balázs. Az ellenzéki polgármesterek szerint a Fidesz nem szereti az autonómiát, de a nyilvánosságra kell támaszkodni, és nem szabad félni.

Teltház előtt tartották meg csütörtök este Győrben, az MSZP helyi székházában Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és az összefogott ellenzék közös győri jelöltje, Pollreisz Balázs fórumát. Győrben január 26-án azért tartanak időközi polgármester-választást, mert választási győzelme után lemondott Borkai Zsolt fideszes polgármester, miután a kampány hajrájában szex- és korrupciós botrányba keveredett.

 

Az ellenzék közös jelöltje Pollreisz Balázs, vele szemben a Fidesz-KDNP Dézsi Csaba András kardiológust, fideszes képviselőt indítja, rajtuk kívül pedig még négy jelölt indul a választáson – a jelölteknek az Azonnali hétfőn vitát rendezett, amire csak a fideszes jelölt nem jött el.

 

Bemelegítésként Karácsony a közmédiában megjelent interjújára utalva elmondta: Győrbe nem biciklivel, hanem autóval, Márki-Zay Péterrel együtt érkezett.

 

Márki-Zay Péter a fórum elején arról beszélt: félelem van az országban, olyan félelem, amelyben nem lehet élni, nem lehet a gyerekeink jövőjét tervezni. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint nekik, ellenzéki polgármestereknek, az a feladatuk, hogy bemutassák: nem szükségszerű, hogy egy polgármester lop.

 

Márki-Zay szerint amíg a félelem egy-egy embert megtör, amíg félünk, addig a Fidesz hatalmon fog maradni, de ha sokan kiállnak, akkor véget ér a félelem – szerinte nem csak zárt ajtók mögött kell tisztességes embernek lenni, hanem ki kell állni, el kell menni szavazni: ugyanis ha mindenki feláll, „el tudjuk zavarni ezt a diktatúrát”. Ezért arra kért mindenkit, hogy vigyen el két-három embert most vasárnap a győri választásra.

 

Azt mondják, hogy aki gyalog jár, az gyalog gondolkodik – mondta Márki-Zay. Aki viszont Jaguárral, vagy Porschéval jár, az úgy is gondolkodik – utalt ezzel Dézsi Csaba Andrásra, akinek autóiról szó volt a győri kampányban.

 

Végül azt üzente a győrieknek: ne féljenek!

 

Karácsony: A fidesz nem szereti az autonómiát

 

Karácsony Gergely elmondta: hárommillió ember él ma itthon ellenzéki vezetés alatt. Az elmúlt években olyan politika volt Magyarországon, ami nem az autonómiában hitt, hanem a központi irányításban, ennek megfelelően a városoktól elvették a jogköröket, az adóbevételeket.

 

A főpolgármester szerint ezzel szemben a jó megoldás az, hogy ha ami a városra tartozik, arról a városban döntenének. Ezt szerinte a Fidesz utálja. Budapesti példát mesélt: sikerült elérnie a kormánnyal egy tárgyaláson, hogy a daganatos megbetegedések esetében ne legyenek váróslisták: „Ők is kaptak valamit.

 

Ők kaptak egy stadiont, ez a mániájuk. Nekünk az a mániánk, hogy az emberek ne haljanak meg.”

 

Karácsony elmondta: a szabad városoknak ki kell állnia egymás mellett, hiszen hárommillió embert képviselnek. Ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem igaz szerte Közép-Európában – utalt ezzel arra, hogy a visegrádi országok fővárosainak ellenzéki vezetői is Budapesten jártak. Karácsony szerint az EU-ban közösen, az EU értékeivel szembenálló kormányokat is megkerülve kell fellépni a városok érdekeiért: közvetlen uniós forrásokat szeretnének szerezni az önkormányzatnak, hogy azokat értelmesen tudják felhasználni.

 

A főpolgármester szerint most azon kell dolgoznia az ellenzéki pártoknak, hogy összekovácsolódjon a teljes ellenzéki egység, és létrejöjjön egy olyan vízió, amelyre a jobboldali Márki-Zay Péter és ő maga is tudna szavazni.

 

Mit lehet kezdeni egy fideszes többségű közgyűléssel?

 

Márki-Zay Péter egy nézői kérdésre felelve beszélt arról, hogy milyen várost vezetni akkor, ha fideszes többségű a városvezetés. Elmondása szerint nagyon stresszes volt számára az a másfél év, de van megoldás: a teljes nyilvánosság.

 

Szerinte azt kell megérteni, hogy a fideszes rendszernek egyszer vége lesz, és akkor nehezebb lesz könnyedén kastélyokat gyűjteni, vagy éppen drága papagájokat.

 

A hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: ha Pollreisz nyer, és ezután a Fidesz megpróbálja gátlástalan módon őt megsemmisíteni, ahogy azt vele tették, akkor 2022-ben a Fidesz itt is ugyanúgy megsemmisül a választáson, mint Hódmezővásárhelyen. A Fideszről azt mondják: mára szerinte nem Rákosi-rendszert, hanem Kádár-rendszert épít, de szerinte tényleg látszik, hogy most elkezdtek odafigyelni az egészségügyre például.

 

Pollreisz Balázs ezután arról beszélt: bízik abban, hogy a győri fideszes képviselők megválasztása esetén a város érdekében együtt akarnak működni vele. Márki-Zay és Karácsony ezen jót derültek, mire Pollreisz elmondta: tudja, hogy lehet, hogy naiv, de ha nem ebben hinne, akkor nem lenne demokrata. Az ellenzék közös jelöltje szerint a fideszes politikusoknak sem lehet az az érdeke a városban, hogy szembemenjenek az őt megválasztó győriekkel. Ezért ő is arra készül, hogy a fideszes képviselőkkel közös fórumokon járják majd a várost, hogy megtudják, mit szeretnének a helyiek.

 

FOTÓ: Pollreisz Balázs csapatától

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás