+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 23. csütörtök, 07:13
Az Öt Csillag Mozgalom vezetéséről lemondott Luigi Di Maio szerint újjá kell építeni az egész mozgalmat, mert „a legrosszabb ellenségek már belül vannak“. A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Luigi di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter szerda reggel jelentette be: visszaadja a populista Öt Csillag Mozgalom vezetését. Majd azt ígérte: délután ötkor Rómában tesz egy „fontos bejelentést“.

 

Az olasz főváros Hadriánusz-templomában várták hívei a politikust „Luigi, Luigi“ skandálásokkal, de ez már inkább a búcsúnak szólt – és eleve csak a párt egyik része volt jelen. Luigi di Maiónak ugyanis nem sikerült sohasem teljességgel egyesítenie maga mögött azon heterogén mozgalmat, amelynek különféle irányzatait csak a Beppe Grillo iránti valamiféle tisztelet tartotta össze. Luigi di Maio eleve nem volt egy karizmatikus politikus, és az sem derült ki róla, igazából mit is gondol a világról. Egy-egy döntéséből – valamint abból, hogy elég jól együtt tudott működni Mattei Salvinivel tavaly nyárig –

 

lehetett arra következtetni: inkább a grilloisták jobboldalán állhat.

 

Szerda este Rómában végül nem jelentett be semmi nagyot – a visszalépése elvégre már ismert volt. A híveket arra kérte, hogy „alakítsák újra“ a pártot, mert máskülönben „feledésbe merülünk“. Di Maio arra is figyelmeztetett, hogy „belső ellenségek“ is vannak a pártban.

 

Di Maiót ideiglenesen a párt élén egy eddigi szürke eminenciás, Vito Crimi követheti: a közvélemény előtt kevéssé ismert politikus eddig főleg a grilloista háttérben maradt meg, de onnan jelentős volt a befolyása.

 

Az olasz elemzők egyetértenek abban: Luigi di Maio döntése nem a jelenlegi balközép kormányt, csupán saját pártját hozta kellemetlen helyzetbe. A Corriere della Sera szerint eleve az is árulkodó, hogy

 

nem külügyminiszteri, hanem pártelnöki tisztségéből áll fel Di Maio, azaz a lap szerint inkább a kormány egységét védené már, mint a pártét.

 

Grillo nem tudta és nem is hagyta párttá formálni mozgalmát

 

Luigi di Maiónak nehéz feladata volt a párt élén, amely eleve a mai napig csak mozgalomnak tartja magát. A minden ellen ordibáló komikus, Beppe Grillo elindította ugyan az Öt Csillagot, de nem akart tényleges politikai vezetővé válni, így került a párt élére az érettségivel rendelkező, délolasz Luigi di Maio. Fiatalsága és dilettantizmusa jellemző volt persze az Öt Csillagra, ahol a legtöbb politikus valóban a civil életből érkezett különféle okokból – de ez nem tette persze könnyebbé a feladatát.

 

Amíg azonban az Öt Csillag ellenzékben volt, alapvetően mindegy is volt, ki az elnöke, mert Grillo hangos tüntetései jelentették a pártot. 2018 márciusában így szerezték meg az első helyet a parlamenti választásokon. Grillo azonban innentől már nem akart részt vállalni a politikában – de teljesen nem is vonult vissza. Ez a kettőség pedig nyomasztotta azt a pártvezetést, amely a kaotikus mozgalmat elkezdte volna egy hagyományos párt mintájára szervezni – például koalícióba vinni először Matteo Salvini Legájával.

 

Luigi di Maio ebben a koalícióban ugyanúgy csak kormányfő-helyettes lett, mint az akkori választási eredmények szerint csak feleakkora Legát vezető Matteo Salvini. Ráadásul Salvini belügyminiszterként a menekültkérdéssel olyannyira leuralta a közéletet, hogy Luigi di Maiónak – aki egyébként se egy karizmatikus, jó szónok – hiába jutott a szociális tárca, kevés tere maradt.

 

A Lega sikeresen kannibalizálta az Öt Csillagot,

 

mégsem di Maióék, hanem maga Salvini robbantotta a kormányt – igaz, elszámolva magát.

 

Beppe Grillo tavaly nyáron szintén színre lépett, és erőteljesen figyelmeztette Di Maiót, hogy álljon össze a balközéppel. Grillo erőteljes atyáskodása természetesen se a szavazók, se a tagság körében nem növelte Di Maio népszerűségét, aki ugyan megpróbált egyre inkább önálló arcélt kialakítani – de végül mindig maradt Grillo akaratának végrehajtója.

 

Az új balközép kormányban az angolul is csak alig beszélő Di Maio külügyminiszter lett, az Öt Csillag azonban nem növekedett, mert itt sem tudtak a grilloisták karakteresekké válni. A párt mostanra két évvel ezelőtti szavazótáborának felét elveszítette, és a szélsőjobboldali Lega meg a balközép Demokraták mögé esett vissza harmadiknak.

 

Nem jött be Grillo eredeti célja

 

Hogy Di Maio mit ért a szükséges újjáalapítás alatt – és pláne ki tudná ezt végrehajtani –, az nem tudni. Az északi, hagyományosan balos Emilia-Romagna és a déli, eddig erősen grilloista Calabria tartományokban most vasárnap szavaznak majd: az Öt Csillagnak mindkét helyen bukás néz ki, amiből főleg a calabriait lesz nehéz megemészteni.

 

Az a mozgalom, amit Beppe Grillo bő tíz éve a rendszer egésze ellen indított el, nem érte el célját. Nem tudott új, stabil politikai erőként megmaradni, Luigi di Maio helyett se jön majd egy karizmatikusabb és okosabb vezér. A mozgalom felörlődött abban, hogy nem akart dönteni az olasz politikai élet bal-jobb-megosztottságában. Nem tudta meghaladni ezt.

 

A grilloi rendszerellenesség gyümölcsét ezért ma leginkább Matteo Salvini tudja learatni.

 

Azon grilloisták pedig, akik megijedhetnek ettől, átpártolhatnak a balközépre. A grilloisták pedig ott maradnak a senki földjén.

 

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás