+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. január 17. péntek, 14:53
Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Akárcsak a Cser-Palkovics András fideszes polgármester vezette Székesfehérvár, úgy a szintén fideszes Zalaegerszeg is adakozik az ausztrál tűzvész okozta károk enyhítésére. Más önkormányzatok viszont, úgy tűnik, nem kívánnak beszállni az akcióba – tudta meg az Azonnali.

 

Cser-Palkovics csütörtökön jelentette be: tízezer eurót – ami több mint 3,1 millió forintnak felel meg – ajánl fel a város a hónapok óta tomboló ausztrál tűzvész megfékezésére. A polgármester posztjában arra is felszólította kollégáit, erejük szerint csatlakozzanak a felajánláshoz. Az adakozás nem előzmény nélküli: tavaly még a Botka László vezette Szeged jelezte elsőként, segít a leégett Notre-Dame helyreállításában, amely kezdeményezéshez többek közt Székesfehérvár is csatlakozott.

 

Karácsony: Nincs az ügy napirenden

 

Ugyan az Azonnali több mint három tucat önkormányzatot – vidéki nagyvárosokat és fővárosi kerületeket – megkérdezett, hogy mit szólnak a kezdeményezéshez, a beérkező válaszok alapján úgy tűnik, nem feltétlenül aratott sikert az elgondolás.

 

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján az Azonnali kérdésére azt mondta: nincs a Fővárosi Közgyűlés napirendjén, hogy adakozzanak az ausztráloknak.

 

(Tavaly, az akkor még Fidesz támogatta Tarlós István főpolgármestersége alatt álló Budapest állította, adakozott a Notre-Dame újjáépítéséhez. Igaz, azt Tarlós már pont nem árulta el, mennyivel, mert a „misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe”.)

 

Szintén negatív választ kaptuk a fővárosi kerületektől is – már amelyek válaszoltak egyáltalán – vidékről pedig egyedül a miskolci önkormányzat válaszolt a kérdésünkre, szintén nemlegesen.

 

A fideszes ökováros már a braziloknak is adakozott

 

Egyedül a fideszes Balaicz Zoltán vezette Zalaegerszeg jelezte nekünk a megkérdezettek közül, hogy csatlakoznak az adakozáshoz.

 

„A vállalásainkkal összhangban korábban 1 millió forintot ajánlottunk fel a Notre-Dame újjáépítésére, 1 millió forintot a brazíliai erdőtüzek elleni küzdelemre, és természetesen ezúttal is szívesen csatlakozunk Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterhez: 1 millió forintot ajánlunk fel Ausztrália számára az országot sújtó tűzvész miatt” – írta Balaicz Zoltán polgármester az Azonnalinak.

 

Válaszuk szerint azért döntöttek így, mert fontos feladatnak tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet, ami miatt tavaly „Ökováros program, Zalaegerszeg a klímavédelemért” címmel projektet is indítottak.

 

Na de mi a baja a többieknek, talán nem szeretik a koalákat? :(

 

Nem, egyáltalán nem erről van szó. Ugyanis szinte mindegyik önkormányzat válaszában közös elem volt: szolidárisak az ausztrálokkal, ám ettől függetlenül első sorban saját lakosaik életkörülményeit szeretnék javítani.

 

Lássuk, ki miért nem fog pénzt küldeni az ausztráloknak:

 

+ II. kerület

 

A szocialista Őrsi Gergely vezette önkormányzat azt hangsúlyozta, ők is adománygyűjtések szervezését tűzték ki célul, de magyarországi rászorulóknak. Ennek első lépéseként borsodi és szabolcsi gyerekeket kérdeztek arról, mit szeretnének kapni karácsonyra, és a II. kerületi lakosok tevékeny hozzájárulása révén konkrét kívánságokat teljesítettek.

 

III. kerület

 

 „Január 12-én este a III. kerületi Dinamó utcában négy ház leégett, több család elveszítette lakóhelyét”

 

– emlékeztett az MSZP-s Kiss László vezette önkormányzat. Így Óbuda a tragédiában érintett családok ideiglenes lakhatásának megszervezésére, a rendkívüli segélyezésük megoldására koncentrál, és tárgyadományok gyűjtését is megszervezte a részükre. Aki úgy érzi, maga is segítene a családokon, itt tájékozódhat a részletekről. 

 

VI. kerület

 

A kerületi, momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat ugyan nagyra értékelik Székesfehérvár felajánlását, de a nemzetközi segélyezést elsősorban a központi kormányzatok feladatának tekinti.

 

+ IX.kerület

 

A független Baranyi Krisztina vezette önkormányzat örül, hogy Cser-Palkovics segít, és annak is, hogy ezzel elismerte, a zöld ügyekre oda kell figyelni. Ugyan „sajnos a kilencedik kerület nem engedheti meg magának, hogy Ausztráliába küldjön közpénzt”, de ettől még prioritásuk  a környezetvédelem.

 

XVIII. kerület

 

Az MSZP-s Szaniszló Sándor irányította kerület azzal érvelt, ők 2019. decemberében elfogadták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó előterjesztést, amely miatt a jövőben csak olyan döntéseket hozhatnak, amelyek a klímát a lehető legkisebb mértékben vagy egyáltalán nem terhelik. Azt remélik, ezzel hosszú távon ők is hozzájárultak a Föld és rajta Ausztrália megmentéséhez.

 

XXII. kerület

 

A fideszes Karsay Ferenc vezette, de ellenzéki többségű képviselőtestülettel bíró 22. kerület is arra hívta fel a figyelmet, szűkös anyagi forrásaik nem teszik lehetővé, hogy egy ekkora léptékű katasztrófa esetén hathatós pénzügyi segítséget nyújtsanak. Főleg, hogy a kerületben is akadnak olyan nem várt helyzetek, amelyeket azonnal kell megoldaniuk, például ilyen lehet a rászoruló családok soron kívüli támogatása krízis esetén.

 

Miskolc

 

A független Veres Pál vezette város is szívesen segítene, de ezt most a város anyagi helyzete nem teszi lehetővé. „Éppen a napokban látott napvilágot, hogy az önkormányzatnak és a Miskolc Holdingnak (...) mekkora adóssággal kell megküzdenie, ezért a városvezetés takarékos gazdálkodásban kell, hogy gondolkodjon.”

 

Szerintetek jó ötlet, hogy a magyar önkormányzatok segítsenek Ausztráliának? Szavazzatok!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás