+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. január 17. péntek, 17:41
Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük amúgy sem a szankcionálás a lényeg.

Amint arról az Azonnali is beszámolt, a jogállamiság aláásása miatt indított hetes cikkelyes szankciós eljárás egy helyben állása miatt reklamáló határozatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament, amelynek azonban az égvilágon semmilyen kötőereje nincs. Az eljárás jelenlegi szakasza ugyanis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács előtt zajlik, így az EP-képviselők legfeljebb a pálya széléről tudnak belekiabálni az ügybe: ez történt csütörtökön.

 

A háromlépcsős bonyolult eljárásnak jelenleg az első lépcsőfokánál tartunk, ahol a két tanácsi meghallgatás dacára érdemi döntés egyelőre nem született (az eljárás folyamatáról, és arról, hogy miért van az egész töketlenkedésre predesztinálva, itt írtunk részletesen).

 

Mivel a Tanács napirendjét a félévente rotálódó soros elnök tagállam kormánya alakítja, ezt a tisztséget pedig január elsejétől a horvátok töltik be, megkérdeztük a horvát elnökséget, hogy mik a terveik a hetes cikkes eljárásokkal.

 

Egész pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy 

 

+ fognak-e további meghallgatásokat szervezni, és várható-e, hogy végre szavaznak-e az EU-értékek megsértésének az egyértelmű veszélyéről;

 

+ megállapítanak-e határidőket az eljárásra, és bevonják-e az ügybe az Európai Parlamentet,

 

+ látnak-e különbséget a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások között, és sürgősebb-e valamelyik a másiknál.

 

Érdeklődésünkre Sanjin Soldatić, a horvát elnökség kommunikációs vezetője azt írta: a jogállamisággal és az EU értékeivel kapcsolatban átfogó megközelítésre törekszenek – hogy ez mit jelent, azt nem részletezte – és

 

várható, hogy folytatódni fognak a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárások.

 

Viszont a tanácskozások tartalma, formátuma és gyakorisága még nincs eldöntve – tette hozzá –, ezt majd a Tanács többi tagjával (vagyis a tagállami kormányok képviselőivel) és a Bizottsággal konzultálva fogják kitalálni.

 

Mindenesetre a horvát elnökség úgy gondolja, hogy a 7-es cikkes eljárás lényege nem a szankcionálás, hanem a jogállamisági hiányosságok megszüntetése, és az, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak párbeszéd útján. Ez egyébként eléggé realista elképzelés,  mert amint arról már bővebben is írtunk, a szankcionáláshoz előbb (persze Orbánon kívüli) egyhangúságot kellene elérni az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, majd a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának is minősített többséggel kell szavaznia.

 

Eszerint tehát a horvát kormány – amelyet a Fidesszel egyelőre a Néppártban szövetséges jobbközép HDZ alkot – nem kifejezetten vasszigorral áll a dologhoz, de azért az eljárást folytatnák – hiába kérte a fideszes Hidvéghi Balázs a horvát elnökségtől, hogy „mihamarabb állítsa le a boszorkányüldözést”.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás