+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. január 17. péntek, 17:41
Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük amúgy sem a szankcionálás a lényeg.

Amint arról az Azonnali is beszámolt, a jogállamiság aláásása miatt indított hetes cikkelyes szankciós eljárás egy helyben állása miatt reklamáló határozatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament, amelynek azonban az égvilágon semmilyen kötőereje nincs. Az eljárás jelenlegi szakasza ugyanis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács előtt zajlik, így az EP-képviselők legfeljebb a pálya széléről tudnak belekiabálni az ügybe: ez történt csütörtökön.

 

A háromlépcsős bonyolult eljárásnak jelenleg az első lépcsőfokánál tartunk, ahol a két tanácsi meghallgatás dacára érdemi döntés egyelőre nem született (az eljárás folyamatáról, és arról, hogy miért van az egész töketlenkedésre predesztinálva, itt írtunk részletesen).

 

Mivel a Tanács napirendjét a félévente rotálódó soros elnök tagállam kormánya alakítja, ezt a tisztséget pedig január elsejétől a horvátok töltik be, megkérdeztük a horvát elnökséget, hogy mik a terveik a hetes cikkes eljárásokkal.

 

Egész pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy 

 

+ fognak-e további meghallgatásokat szervezni, és várható-e, hogy végre szavaznak-e az EU-értékek megsértésének az egyértelmű veszélyéről;

 

+ megállapítanak-e határidőket az eljárásra, és bevonják-e az ügybe az Európai Parlamentet,

 

+ látnak-e különbséget a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások között, és sürgősebb-e valamelyik a másiknál.

 

Érdeklődésünkre Sanjin Soldatić, a horvát elnökség kommunikációs vezetője azt írta: a jogállamisággal és az EU értékeivel kapcsolatban átfogó megközelítésre törekszenek – hogy ez mit jelent, azt nem részletezte – és

 

várható, hogy folytatódni fognak a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárások.

 

Viszont a tanácskozások tartalma, formátuma és gyakorisága még nincs eldöntve – tette hozzá –, ezt majd a Tanács többi tagjával (vagyis a tagállami kormányok képviselőivel) és a Bizottsággal konzultálva fogják kitalálni.

 

Mindenesetre a horvát elnökség úgy gondolja, hogy a 7-es cikkes eljárás lényege nem a szankcionálás, hanem a jogállamisági hiányosságok megszüntetése, és az, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak párbeszéd útján. Ez egyébként eléggé realista elképzelés,  mert amint arról már bővebben is írtunk, a szankcionáláshoz előbb (persze Orbánon kívüli) egyhangúságot kellene elérni az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, majd a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának is minősített többséggel kell szavaznia.

 

Eszerint tehát a horvát kormány – amelyet a Fidesszel egyelőre a Néppártban szövetséges jobbközép HDZ alkot – nem kifejezetten vasszigorral áll a dologhoz, de azért az eljárást folytatnák – hiába kérte a fideszes Hidvéghi Balázs a horvát elnökségtől, hogy „mihamarabb állítsa le a boszorkányüldözést”.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás