Lemond Észak-Macedónia miniszterelnöke a brüsszeli döntés miatt

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.03. 13:20

Zoran Zaev legfontosabb ígérete volt az ország európai integrációjának gyorsítása, de miután ez az EU miatt nem jött össze, előrehozott választásokat akar.

Lemond Észak-Macedónia miniszterelnöke a brüsszeli döntés miatt

Pénteken lemondott Észak-Macedónia 2017 óta hivatalban lévő miniszterelnöke, Zoran Zaev, ezzel lehetővé téve az április 12-re kiírt előrehozott választásokat. Az országot addig szakértői kormány irányítja – írja a Republika.mk.

Zaev már ősszel belengette az előrehozott választásokat, ekkor halasztotta el újra az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval, márpedig Zaev egyik legfontosabb ígérete volt, hogy felgyorsítja a nyugathoz való felzárkózást és integrációt.

Hogy ez mennyire fontos ígéret volt, arról a legtöbbet az mond el, hogy még Görögországgal is megbékéltek, ráadásul úgy, hogy ők engedtek, és megváltoztatták Macedóniáról az ország nevét Észak-Macedóniára (hogy miért is volt ez a névvita fontos, és miért nagy érvágás ez, arról itt olvashatsz) és még fogadta is az ország miniszterelnökét. Bár a döntés után a NATO teljes jogú tagjává váltak, Brüsszel döntését így is történelmi hibának nevezte Zaev, aki szerint ezek után el kell döntenie az embereknek, milyen iránytképzelnek el az ország számára.

Ha a szkopjei parlament elfogadja Zaev lemondását, akkor valószínűleg a jelenlegi belügyminiszter, Oliver Szpaszovszki lesz az ideiglenes miniszterelnök április 12-ig. 

Zaev elődje 2016-ig az a Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg menekültként egészen balhés körülmények között került Magyarországra, ahol jelenleg is idejét tölti. A korrupcióért hazájában börtönt kapott Gruevszki konzervatív pártja a szociáldemokratákkal szemben kevésbé volt elkötelezett Európa felé, elbukott választásán az itthon is ismert Soros György-mantrát használták főleg.

Zoran Zaev 2018 telén az Azonnalinak is adott rövid interjút, íme!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek