Harminc év után látogatott el görög miniszterelnök Észak-Macedóniába

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.02. 18:52

Szelfi is készült a történelmi napról, ami után Zoran Zaev közeli barátjának is nevezte Alekszisz Cipraszt.

Harminc év után látogatott el görög miniszterelnök Észak-Macedóniába

Macedónia, illetve egy ideje már Észak-Macedónia 1991-es függetlenedése óta először látogatott el görög kormányfő az országba: Alekszisz Ciprasz tartotta magát januári ígéretéhez, és miután az ország megváltoztatta a nevét, hivatalos látogatásra érkezett. 

Zoran Zaev miniszterelnök Twitteren is megosztotta örömét, hiszen 30 évnyi névvita zárult le.

„Először látogatott görög miniszterelnök Észak-Macedóniába. Igazán történelmi nap” – írta Zaev a közös képükhöz. 

Ciprasz nem egyedül ment, tíz minisztere és száz görög üzletember is elkísérte, Zaev pedig nem érthetően nagyon örült mindenkinek: „Boldog pillanatok ezek, és még boldogabb lesz a jövője ennek a két barátságos országnak.”

A két miniszterelnök több megállapodást is aláírt, Zaev pedig közeli barátjaként is hivatkozott Cipraszra.

A névvita alapja az, hogy Makedónia névre hallgat egy észak-görög tartomány is, ami még határos is a mostani Észak-Macedóniával. Bár a két nép valószínűleg soha nem fog megegyezni például Nagy Sándor örökségében, de Görögország legalább a továbbiakban nem fogja blokkolni északi szomszédjának NATO- és EU-csatlakozását. 

A görög nacionalisták szerint természetesen az Észak-Macedónia név sem elfogadható, ugyanis az a terület eleve Görögország része.

FOTÓ: Nikola Zaev / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek