+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 29. vasárnap, 19:36
Aki egy bírót megsért Marokkóban, az akár egy év börtönt is kaphat, míg ha a királlyal teszi ugyanezt, négy év járhat neki.

Akár egy évnyi börtönbüntetést is kaphat Omar Radi marokkói újságíró azért, mert a vádak szerint megsértett egy bírót Twitteren – írja a CNN a Human Rights Watch nevű szervezetre hivatkozva. A 33 éves férfi tárgyalása január másodikán folytatódik.

 

Radi – aki munkája során korrupciós ügyekkel is foglalkozik – még áprilisban kommentálta egy bíró, Lahcen Tolfi ítéletét. A bíró ugyanis visszautasította egy tüntetési mozgalom vezetőinek fellebbezését, akik így akár húsz évig is börtönben lehetnek. Ezt Radi úgy kommentálta:

 

sok rezsimben a bíróhoz hasonlók könyörögve térnek vissza, és azt állítják, csak parancsot teljesítettek, de szerinte nem szabad megbocsátani az ilyen tisztviselőknek.

 

Az újságíró szabadon bocsátása mellett egyébként tüntetést is tartottak pénteken és szombaton az ország fővárosában, Rabatban.

 

Nemcsak Marokkóban könnyű bajba kerülni

 

Radi esete nem egyedüllálló: éppen pénteken számolt be róla a BBC, hogy egy marokkói YouTube-vloggert négy év börtönre és több mint 1,1 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítéltek, mert megsértette a királyt.

 

Egyébként nemcsak Marokkóban sújthat le a törvény azokra, akik a hatalomnak nem tetsző üzeneteket tesznek közzé a közösségi médiában. Például Szingapúrban olyan törvényt fogadtak el, ami rábírta többek közt a Facebookot is: jelezze, ha egy ott megosztott tartalom álhír a szingapúri kormány szerint. Hasonlók történtek Malájziában is, ahol több közösségi média-felhasználó is bajba került idén, mert a hatóságok szerint megsértették az iszlámot és Mohamed prófétát.

 

FOTÓ: Free Omar Radi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás