Már jeleznie kell a Facebooknak, ha egy bejegyzés álhír a szingapúri kormány szerint

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.30. 09:49

A szingapúri „fake news”-törvény elsőként egy ottani politikusra sújtott le.

Már jeleznie kell a Facebooknak, ha egy bejegyzés álhír a szingapúri kormány szerint

Törvényi kötelezettsége a Facebooknak értesítenie felhasználóit arról, ha egy bejegyzésüket álhírnek tartja a szingapúri kormány. Ilyen kérés már érkezett is az óriásvállalathoz, aminek eleget is tettek – jelezte a Facebook szombaton a Reuters szerint.

Szingapúrban októberben lépett életbe a „fake news” törvény, ennek jegyében nemcsak a Facebooknak, de más közösségi oldalaknak is jeleznie kell, ha egy bejegyzést álhírnek tart a kormány.

Mint a Facebook írta, a „fake news”-zal kapcsolatos értesítést a bejegyzés aljába ágyazták, és nem módosítottak a poszt eredeti szövegén. Állításuk szerint az értesítést csak az érintett felhasználó látta, így azt sem Szingapúrban, sem külföldön nem olvashatták más facebookozók. 

A Facebook szóvivője reméli, hogy az új törvény nem fogja befolyásolni a véleménynyilvánítás szabadságát, és a szingapúri kormány „mérlegelt és átlátható megközelítést” fog alkalmazni annak végrehajtása során.

Na de mi bőszítette fel a szingapúri kormányt?

Mint a Guardian írta, elsőként egy brit származású szingapúri politikusnak, Brad Bowyernek kellett korrigálnia egy Facebook-posztját, ami arról szólt, hogy a kormány befolyásolhatott egyes állami befektetők által hozott döntéseket.

A SZINGAPÚRI KORMÁNY EGY NAGY PIROS „HAMIS” FELIRATTAL LÁTTA EL BOWYER POSZTJÁNAK KÉPÉT AZ ERRŐL SZÓLÓ KÖZLEMÉNYBEN. FORRÁS: GOV.SG

Bowyer – miután a Facebook értesítette – módosított eredeti posztján, jelezte, hogy az hamis állításokat tartalmaz, és belelinkelte a szingapúri kormánynak az üggyel kapcsolatos közleményét.

FOTÓ: Sarah Marshall / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek