+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 6. péntek, 17:13
Sokáig úgy volt, hogy Donald Tusk lesz Andrzej Duda lengyel államfő kihívója, de ő inkább beállt elnökölni az Európai Néppártot az alacsony otthoni népszerűsége miatt. Így sem lesz unalmas a 2020-as elnökválasztás illiberális testvéreinknél: azon ugyanis úgy néz ki, elindul majd a legnépszerűbb tévésztár is, egy Böjte Csabába oltott Márki-Zay Péter.

Hiába nyerte magabiztosan az október 13-i lengyelországi parlamenti választást a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), nem nyugodhat meg Jarosław Kaczyński, az országot informálisan irányító PiS-elnök. Mint azt a Rzeczpospolita napilap és vele együtt egy ideje a komplett legyen sajtó sejteti, a 2020-as elnökválasztáson

 

Andrzej Duda, a PiS által jelölt jelenlegi államfő ellen elindulhat egy olyan kihívó, akinek simán lenne esélye győzni: lényegében egy Böjte Csabába oltott Márki-Zay Péter.

 

Az illető egy vallásos, mérsékelt konzervatívnak számító 43 éves újságíró, Szymon Hołownia, akinek véleménycikkeit a balliberális Gazeta Wyborczától kezdve a katolikus hetilapig, a Tygodnik Powszechnyig mindenhol rendszeresen közlik, de vezetett már tévés tehetségkutatót, közéleti vitaműsort és kifejezetten vallási műsort is. A közszereplésen túl Hołowniának van egy saját humanitárius segélyszervezete is, amely évente nagyjából negyvenezer bangladesi, ruandai, burkina fasói és szenegáli embernek segít adományokkal. Az egyébként pszichológus végzettségű újságírónak a családi élete is kifejezetten példaértékűnek számít lengyel konzervatív szemmel: mielőtt megházasodott volna, kétszer is majdnem katolikus papnak állt, felesége pedig a lengyel hadsereg pilótájaként dolgozik.

 

Az újságíró a szlovákiai elnökválasztást idén tavasszal megnyerő Zuzana Čaputová receptjét követné, vagyis nem pártos jelöltként, hanem függetlenként, magának egyfajta nemzetegyesítő szerepet vindikálva indulna el.

 

Hivatalosan Hołownia ugyan még nem jelentette be indulását – mint a Facebookon írta, erről majd december 8-án beszél –, Marek Migalski lengyel politológus a Rzeczpospolitában már kielemezte előre az esélyeit. Amik kifejezetten jónak tűnnek. Migalski szerint az újságírónak két tényező miatt van esélye nyerni.

 

1. Egész egyszerűen kedvelik a lengyelek. Több, mint tizenegy évet húzott le egy kifejezetten nézett tehetségkutató műsorvezetőjeként. Szimpatikus, normális a viselkedése, ez a tömegekben jó benyomást kelt.

 

2. Hołownia világnézetét a lengyel többségi társadalom nagyrészt osztja: mélyen vallásos katolikus, mérsékelt konzervatív, az Európai Unió hangos támogatója. Azaz mind a személyiségét, mind világnézetét tekintve olyan ember, amilyet a közvélemény-kutatások szerint a lengyelek az államfői székben látni szeretnének.

 

A SZTÁRSZERZŐ KÉT KÖTETÉVEL. FORRÁS: FB

 

Az, hogy Szymon Hołownia tud-e élni ezzel az eséllyel, és ezáltal veszélyt jelent-e majd a pártok jelöltjeire, köztük a jelenlegi államfőre, az persze attól is függ, hogy kikkel fog majd együtt dolgozni, és hogy fel tud-e hajtani elég pénzt a kampányra. (Stábja és kampányfőnöke már van, és az országot már elkezdte körbeturnézni, legalábbis a Newsweek Polskának erről beszélt elegáns varsói lakásában.) „Ha a pletykák igazak, a tévésztár Hołownia az összes többi jelölt számára fenyegetést jelent” – írta Migolski, hozzátéve, a legnagyobb fenyegetést az újságíró indulása Duda elnök újrázási esélyeire jelenti. A politológus szerint Hołownia eredménye megmutatja majd azt is, valóban kiábrándult-e a politikai elitből a lengyel társadalom, vagy az erről szóló sirámok csak hasztalan rinyálásnak számítanak-e.

 

A Rzeczpospolitában publikáló politológus a lengyel sajtó többi részéhez képest kifejezetten optimistának számít. Egy nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint Hołowniára legfeljebb 28 százaléknyian szavaznának, ha Dudával állítanák szembe, 48 százalék a PiS-es elnököt választaná – más kérdés, hogy a kutatás egy még csak nem is kampányoló tévésztárt versenyeztetett meg egy hivatalban lévő elnökkel, így legfeljebb csak kiindulási alapnak jó. (Az elnököt két körben választják, vagyis ha senkinek nem jön össze az abszolút többség az első körben, akkor az első kör első két helyezettje mérkőzik meg a második fordulóban.)

 

Más jóslások szerint az újságíró indulása – ha győzni esetleg mégsem tudna – valamelyik ellenzéki jelöltnek jönne jól, aki így nevető harmadikként nyerné meg az elnökválasztást Dudával, illetve a PiS-szel a kormánypártnak fontos ideológiai kérdésekben szinten mindenben egyetértő újságíróval szemben. És már olyan elemzések is megjelentek eközben, amik azt valószínűsítik, hogy az újságíró az indulásával valójában egy olyan, majd valamikor egy pártban megszilárduló mozgalmat akar beindítani, ami magát a jobbközép ellenzéki Polgári Platform és a PiS közé pozicionálná.

 

Ki indul még?

 

Az elnökválasztáson az egyetlen biztos induló eddig a regnáló Andrzej Duda, akit a PiS újfent teljes mellszélességgel támogat.

 

A RÉGIÓ ÁLLAMFŐI, BALRÓL A 3. ADRZEJ DUDA. FOTÓ: IGOR SMIRNOW / DUDA-FB

 

A jobbközép Polgári Platform (PO) egyelőre nem igazán tudja, kit indítson. Sokáig azt pletykálták, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi, az Európai Néppárt új elnöke lesz a jelöltjük, ám Grzegorz Schetyna PO-elnök épp a Válasz Online-nak erősítette meg, hogy ebből nem lesz semmi: „Tusk volt a legfontosabb jelölt az ellenzéki oldalon. Végül úgy döntött, nem indul a lengyel államelnökségért, nekem pedig nem maradt más, mint hogy elfogadjam a döntését.” Az Euractiv Tusk döntését a volt lengyel kormányfő alacsony népszerűségi mutatóival magyarázza.

 

Ha pedig az előválasztás megvalósul, azon Małgorzata Kidawa-Błońska korábbi házelnök és 2019-es ellenzéki miniszterelnök-jelölt biztosan elindulna, ahogy – már amennyiben azt más pártok politikusai számára is nyitottá teszik – az Azonnalin csak parasztpártként emlegetett PSL első embere, Władysław Kosiniak-Kamysz is. Érdekesség, hogy szélsőjobboldali pártokat tömörítő Konfederacja szintén előválasztást tart a jelöltek között, itt természetesen a libertariánus-monarchista Janusz Korwin-Mikke is elindul majd.

 

Hogy a baloldali pártok kit jelölnek, egyáltalán: közösen indítanak valakit, vagy külön-külön, egyelőre nem tudni.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás