+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 5. csütörtök, 11:48
A történelem rossz értelmezésének és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek tartja a román szocdemek ötletét, mondta az Azonnalinak a szocialista politikus.

„Teljes félreértésnek, a történelem rossz értelmezésének, és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek gondolom” – így kommentálta az Azonnalinak Hiller István, a Magyar Szocialista Párt politikusa, egyben az Országgyűlés alelnöke azt a román szociáldemokratáktól, pontosabban Titus Corlățean volt külügyminisztertől érkező törvénytervezetet, miszerint legyen a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e román nemzeti ünnep a jövőben. (Az Erdély, a Partium és a Bánság egy részének Magyarországtól Romániához való csatolását szentesítő békeszerződés aláírásának jövőre lesz a 100. évfordulója.)

 

A törvénytervezet eddig a romániai képviselőház közigazgatási, illetve a kisebbségügyi szakbizottságában ment át, az ehhez szükséges alsóházi többséget a kormányzásból nemrég kibukott, de a parlamentben továbbra is nagy számban jelenlévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Traian Băsescu volt román államelnök alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították. Tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogadják a törvényt, annak még ugyanis a szenátuson is át kell mennie, amit az RMDSZ minden rendelkezésre álló eszközzel meg kíván akadályozni.

 

„Remélem, hogy ebből nem lesz semmi, és kimondottan támogatom az RMDSZ-t ebben az ügyben. És azt, hogy én ezt a javaslatot nem fogadom el, tévedés magyar nacionalizmusnak gondolni. Nem egy nem jó román javaslattal szemben van egy magyar »nacionalista« elutasítottság, hanem az európai értékközösség miatt gondolom azt, hogy ne így próbáljunk meg előnyöket szerezni.

 

Az én büszke magyarságomat nem sérti, ha egy ember büszke román: csak e kettőnek legyen közös halmaza az, hogy mindketten büszke európaiak!” – mondta erről Hiller az Azonnalinak.

 

Hiller megszólalása azért érdekes, mert mind az MSZP, mind a román PSD tagja a PES-nek, az európai szocialista pártcsaládnak. Igaz, ebben a románokat idén nyáron egy kis időre felfüggesztették a pártot akkor elnöklő, azóta bebörtönzött Liviu Dragnea viselt dolgai és az EP-kampányban tolt EU-szkeptikus narratívája miatt, ám amióta a PSD éléről azóta lemondott Viorica Dăncilă lett a párt elnöke, a PSD ismét teljes jogú PES-tag lett.

 

„Nekem mindegy, ki javasolja, ezesetben egy magát baloldalinak mondó párt. Teljes félreértelmezése a nemzethez és Európához tartozásnak, ha olyasmiből akarnak kiemelt eseményt, ünnepet csinálni, ami egy másik ország, egy másik nemzet számára tragédia. Ezt meg kell értenie a magyar baloldalnak is: ezt a terepet ostobaság és szellemi gyengeség átengedni a jobboldalnak” – fűzte hozzá Hiller. Az MSZP-s politikus úgy látja, a baloldalnak szintén beszélnie kell a nemzeti eseményekről és a trianoni tragédiáról: „Ha ez egy kizárólagos jobboldali gondolatkör és szóhasználat lesz, akkor ebben a nem a Fideszhez tartozó magyarok defenzívába szorulnak.”

 

Hiller István az Azonnalinak azt is elmondta, álláspontja egyben az MSZP álláspontja is, amit mind a PES-ben, mind a román szocdemekkel folytatott kétoldalú tárgyalásaikon képviselni fognak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezért levélben is megkereste a PSD-t, hogy tájékoztassák már őket az egészről.

 

 

Hiller István fentieket szerdán egy nagyinterjúban mondta az Azonnalinak. A komplett interjú később jelenik majd meg.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót Karácsony Gergely főpolgármester.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás