Mit tesz az RMDSZ, hogy ne legyen román nemzeti ünnep Trianon napjából?

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.05. 08:22

Ha nemzeti ünnep lesz Trianon évfordulója Romániában, akkor nemcsak központilag, de szinte minden településen is meg kell ünnepelni azt. Ez provokáció az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla szerint.

Mit tesz az RMDSZ, hogy ne legyen román nemzeti ünnep Trianon napjából?

Titus Corlățean román szociáldemokrata párti politikus, volt külügyminiszter nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a trianoni békeszerződés napját, június 4-ét hivatalos ünnepnappá nyilvánítanák – erről beszélt az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla az Azonnalinak a nagy felháborodást kiváltó lépés kapcsán. Az Erdély, a Partium és a Bánság egy részének Magyarországtól Romániához való csatolását szentesítő békeszerződés aláírásának jövőre lesz a 100. évfordulója.

Ráadásul a törvénytervezet értelmében nemcsak központi szinten, hanem jóformán minden településen kell majd ünnepségeket szervezni, így a többségében magyarok által lakott Székelyföldön, de a magyar többséggel rendelkező erdélyi és partiumi településeken is. „Ez provokáció” – tette hozzá az RMDSZ politikusa.

Mint írta, a javaslatot hallgatólagosan elfogadta a szenátus  – azaz nem volt vita róla –, és kedden átment a képviselőház közigazgatási szakbizottságán is.

Mindent megtesz az RMDSZ a maga 6,5 százalékával

Hegedüs hangsúlyozta: az RMDSZ véleménye az, hogy ennek a törvénytervezetnek egy célja van, mégpedig feszültséget kelteni a román és a magyar közösség között. „Ahelyett, hogy lebontaná a román és a magyar közösség közötti bizalmatlanság falát, és felelős politikusként tenne azért, hogy Románia minden állampolgára otthon érezze magát a szülőföldjén, a volt külügyminiszter politikai tőkét akar kovácsolni magának egy olyan kezdeményezéssel, amely sérti a magyar emberek méltóságát.”

Hozzátette: az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz azért, hogy amikor a törvénytervezetről döntenek, akkor azt ne szavazza meg a parlament. És hogy az RMDSZ milyen konkrét lépéseket fog tenni az ügy érdekében?

„Parlamenti eszközeinkkel fogunk élni, ahogy eddig is, a magunk 6, 5 százaléka mellé megpróbálunk még 43,5 százalékot hozzátenni, hogy megakadályozzuk a törvénytervezet megszavazását. Ahogy eddig is tettük.”

Ha pedig mégis megszavazzák a javaslatot, akkor mit tud még tenni az RMDSZ? Erre Hegedüs visszakérdezett: „Elnézést, ön mit válaszolna? Mert én már megválaszoltam: mindent megteszünk azért, hogy erre ne kerüljön sor.”

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek