+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 09:33
A Tesla-vezér minden ok nélkül pedofilozta le tavaly a thaiföldi gyerekek barlangból való kimentését irányító búvárt, most bíróságon kell védekeznie.

Óriási felháborodást váltott ki világszerte, mikor Elon Musk, a Tesla elektromosautó-cég vezérigazgatója tavaly nyáron lepedofilozta a Thaiföldön gyerekeket egy sötét barlangból kimentő búvárt, a brit búvár által viszont az üzletember ellen indított rágalmazási perben Musk kedden azt vallotta:

 

a pedofilozós tweetet nem kellett volna „szó szerint” érteni,

 

és ő csupán a búvár által ellene tett megjegyzésre válaszolt, amelyet maga az üzletember sértőnek vélt. A Reuters beszámolója szerint a Tesla-vezér és a SpaceX űrkutatási cég alapítója kedden elnézést kért a felperestől, aki azért indított ellene pert, mert szerinte Musk megkárosította a hírnevét.

 

Dugd fel a tengeralattjáród oda, ahol fáj

 

A tavalyi nyár nagy sztorija volt ugyanis, mikor egy rendkívül szűk és sötét thaiföldi barlangban hetekre ragadt ott egy helyi ifjúsági focicsapat, valamint az edzőjük. Mivel a barlang rendkívül szűk, legkeskenyebb pontján csupán 38 centiméter átmérőjű volt, a gyerekek kimentése komoly előkészületeket és szakértelmet igényelt. Végül egy profi búvárokból álló csapat hozta ki a barlangból egyenként a focicsapat tagjait és edzőjüket, a búvárokat pedig a brit Vernon Unsworth vezette.

 

Persze Elon Musknak volt egy jobb ötlete: gyorsan tervezett és legyártott volna egy minitengeralattjárót, melyben a gyerekek biztonságosan ki tudnak jutni. Unsworth ugyanakkor nem csinált titkot belőle, hogy hülyeségnek tartja Musk ötletét, sőt,

 

oda is vágta a vállalkozónak, hogy ötlete csak egy „PR-mutatvány”, és „dugja fel magának a tengeralattjáróját oda, ahol fáj”.

 

Végül a gyerekek megmenekültek, a mentés lezárult, de Musk akkor dobta le a közösségimédia-atombombát: a mentést vezető búvárt, Unsworthot egyszerűen lepedofilozta. „Tudod mit, ne is fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk mi, ahogyan a minitengeralattjáróval gond nélkül végigmegyünk a Cave 5-ön. Bocs, pedó srác, csak kérned kellett volna” – vágott oda az azóta már kitörölt tweetben a vállalkozó.

 

 

Ezután Unsworth rágalmazási pert indított Musk ellen, ezen pedig már az sem segített, mikor az üzletember elnézést kért és megjegyezte: Dél-Afrikában, ahol felnőtt, a lepedofilozás gyakori sértés volt, ezért használta ő is.

 

De hát ő kezdte!

 

Musk a mostani tárgyaláson azt nyilatkozta, Unsworth tweetje csupán „egy ki nem provokált támadás volt a gyerekek megsegítésére tett jószándékú próbálkozásban”. „Helytelen és sértő volt, így én viszontsértettem őt” – mondta Musk a bíróságon, aki mikor válaszolt Unsworth tweetjére, elmondása szerint nem volt tisztában, hogy a mentés vezetőjével beszél, azt hitte, „csak valami random ijesztő csávó az”.

 

„Feltételezem, hogy nem akart nekem feldugni egy tengeralattjárót...ahogyan én sem értettem szó szerint, hogy pedofil”

 

– védekezett, hozzátéve, hogy még egyszer elnézést kér Unsworthtől, ahogy azt már egy korábbi tweetben megtette.

 

A felperes és ügyvédje azzal támadták Muskot, hogy miután annak majdnem harmincmilliós követői bázisa van Twitteren, igazán tisztában lehetett volna azzal a jelentős befolyással, amivel bír a közvéleményre, és szavai emiatt komoly súlyt hordoztak. Musk erre úgy reagált: „az emberek sok mindent mondanak a Twitteren, ami nem igaz”.

 

Musk ügyvédje szerint viszont Unsworth nem úgy viselkedik, mint akit komolyan megbántott volna az ügy, ügyfelétől csupán pénzt akar: „A felperes azt mondja, borzalmasan sérült a jó hírneve, ezért pénz érdemel. Nos, nem érdemel” – érvelt Musk ügyvédje a tárgyaláson.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / Steve Jurvetson

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás