+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. december 4. szerda, 19:32
A New York Times információi szerint a hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, hogy az impeachment eljárás egyik fontos figurájával, egy volt ukrán főügyesszel egyeztessen. Az amerikai napilap szerint Giuliani arra akarhatja rávenni az ukránokat, hogy Trump érdekében nyilatkozzanak – szerdán Budapestről ezért rögtön Kijevbe ment tovább.

A hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump jelenlegi ügyvédje.

 

A magyar fővárosban találkozott ugyanis a hírek szerint Jurij Lucenko egykori ukrán főügyésszel.

 

Ő az, akivel még idén januárban a demokraták szerint Giuliani megbeszélést folytatott arról, hogy segítsen nekik terhelő adatokat gyűjteni Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns fiának ukrajnai ügyeiről. Lucenko már nem főügyész, eleve nincs is jogi végzettsége, de annál jobbak a kapcsolatai az ukrán politikához – azaz Giuliani jó okkal számíthatott a segítségére.

 

Lucenkot még főügyészként többször bírálta 2016 után is a kijevi amerikai nagykövetség, mondván: nem üldözi eléggé a korrupciót, viszont megkeseríti nyugati korrupcióellenes aktivisták életét. Lucenkonak azonban sikerült megkerülnie az amerikai diplomáciát – és Giulianinál, majd Trumpnál már értő fülekre, megértésre talált.

 

A két embernek – Lucenkonak és Trumpnak – szüksége lehet egymásra: Lucenko valóban szolgálhat adatokkal Biden fiáról, miközben cserébe ő támogatást nyerhet az amerikai elnöktől az ukrán hatalmi harcokban, amelyekben egyelőre elbukni látszik, miután Zelenszkij elnök egyik első intézkedéseként rúgta őt ki.

 

JURIJ LUCENKO EGYKORI UKRÁN FŐÜGYÉSZT ZELENSZKIJ KIRÚGTA, DE A JOGI VÉGZETTSÉG NÉLKÜLI MÉRNÖK-POLITIKUSRA TRUMP SZÁMÍT AZ IMPEACHMENT-ELJÁRÁS SORÁN.

 

Mivel Lucenko ellen hatalmi visszaélés gyanújával nyomoznak, el is hagyta már Ukrajnát – először Londonba távozott, de nem kizárt, hogy akár Budapesten is tartózkodhat. Legalábbis Giuliani – ellentétben januárral, amikor még Londonban találkozott vele – most már a magyar fővárosban fogadta. Mivel Lucenko dühös Zelenszkijre,

 

Giuliani arra számít, hogy a kirúgott főügyésztől szerezhet nem csak Biden, de Zelenszkij ellen is dokumentumokat, amelyeket az impeachment-eljárás során felhasználhattak.

 

Giuliani amúgy az amerikai nagykövetségeket nem értesítette az útjairól: a New York Times információi szerint Budapest után Kijevbe repült tovább, ahol további egykori ügyészekkel fog tárgyalni, ugyanis jelenleg forgat egy filmet Trump mellett, amiben az impeachment során megfogalmazott vádakat akarja cáfolni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás