+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. december 4. szerda, 19:32
A New York Times információi szerint a hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, hogy az impeachment eljárás egyik fontos figurájával, egy volt ukrán főügyesszel egyeztessen. Az amerikai napilap szerint Giuliani arra akarhatja rávenni az ukránokat, hogy Trump érdekében nyilatkozzanak – szerdán Budapestről ezért rögtön Kijevbe ment tovább.

A hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump jelenlegi ügyvédje.

 

A magyar fővárosban találkozott ugyanis a hírek szerint Jurij Lucenko egykori ukrán főügyésszel.

 

Ő az, akivel még idén januárban a demokraták szerint Giuliani megbeszélést folytatott arról, hogy segítsen nekik terhelő adatokat gyűjteni Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns fiának ukrajnai ügyeiről. Lucenko már nem főügyész, eleve nincs is jogi végzettsége, de annál jobbak a kapcsolatai az ukrán politikához – azaz Giuliani jó okkal számíthatott a segítségére.

 

Lucenkot még főügyészként többször bírálta 2016 után is a kijevi amerikai nagykövetség, mondván: nem üldözi eléggé a korrupciót, viszont megkeseríti nyugati korrupcióellenes aktivisták életét. Lucenkonak azonban sikerült megkerülnie az amerikai diplomáciát – és Giulianinál, majd Trumpnál már értő fülekre, megértésre talált.

 

A két embernek – Lucenkonak és Trumpnak – szüksége lehet egymásra: Lucenko valóban szolgálhat adatokkal Biden fiáról, miközben cserébe ő támogatást nyerhet az amerikai elnöktől az ukrán hatalmi harcokban, amelyekben egyelőre elbukni látszik, miután Zelenszkij elnök egyik első intézkedéseként rúgta őt ki.

 

JURIJ LUCENKO EGYKORI UKRÁN FŐÜGYÉSZT ZELENSZKIJ KIRÚGTA, DE A JOGI VÉGZETTSÉG NÉLKÜLI MÉRNÖK-POLITIKUSRA TRUMP SZÁMÍT AZ IMPEACHMENT-ELJÁRÁS SORÁN.

 

Mivel Lucenko ellen hatalmi visszaélés gyanújával nyomoznak, el is hagyta már Ukrajnát – először Londonba távozott, de nem kizárt, hogy akár Budapesten is tartózkodhat. Legalábbis Giuliani – ellentétben januárral, amikor még Londonban találkozott vele – most már a magyar fővárosban fogadta. Mivel Lucenko dühös Zelenszkijre,

 

Giuliani arra számít, hogy a kirúgott főügyésztől szerezhet nem csak Biden, de Zelenszkij ellen is dokumentumokat, amelyeket az impeachment-eljárás során felhasználhattak.

 

Giuliani amúgy az amerikai nagykövetségeket nem értesítette az útjairól: a New York Times információi szerint Budapest után Kijevbe repült tovább, ahol további egykori ügyészekkel fog tárgyalni, ugyanis jelenleg forgat egy filmet Trump mellett, amiben az impeachment során megfogalmazott vádakat akarja cáfolni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás