+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 29. péntek, 12:44
Első körben öt kérdést adtak be, de ötösével jön majd a többi is, sőt, azt kérik az emberektől: adjanak ők is ötleteket, miről lehetne klímaváltozás-ügyben népszavazni. De nem devalválják-e ezzel a népszavazás intézményét? Hogyan fogják elvinni a választók több, mint felét szavazni? Adnának-e aláírásgyűjtő ívet a fideszeseknek, ha ők is beszállnának a népszavazásba? Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta az Azonnalinak.

Öt népszavazási kérdést adott be csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottsághoz Kendernay János, az LMP társelnöke. A kérdések mind klímavédelmi intézkedésekre irányulnak, egész pontosan ezekről szeretnének népszavaztatni:

 

1. Csak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján dönthessenek-e az állami szervek minden olyasmiről, ami közvetlenül vagy közvetve kihat a széndioxid-kibocsátásra?

 

2-3. Csak olyan, villamosenergiát előállító erőműveket engedélyezzenek, amelyek megújuló energiával termelnek? Ez a kérdés két változatban szerepel a radikális és a mérsékelt klímavédők ízléséhez igazítva: 2022-es, illetve 2030-as kezdő dátummal.

 

4. 2025. január elsejétől ne legyen forgalomba hozható nem visszaváltható műanyag csomagolószer, kivéve a megújuló forrásból származó, teljes mértékben lebomló műanyag kivételével?

 

5. Az állami vagy önkormányzati cégek ne szerezhessenek be fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra?

 

A népszavazás kezdeményezéséhez először is meg kell várni, hogy az NVB rábólintson a kérdésekre: itt csak azt vizsgálják, hogy azok nem ütköznek-e alkotmányosan tiltott tárgyba, például nem igényelnek-e alkotmánymódosítást, vagy nincs-e hatásuk a költségvetésre. Ha az NVB hitelesíti a kérdéseket, utána négy hónap van arra, hogy kérdésenként kétszázezer aláírást összegyűjtsenek. Ha ez megvan, utána ki kell írni a népszavazást, aminek az érvényességéhez azonban az kell, hogy a választópolgárok több, mint fele elmenjen szavazni.

 

Mivel ezt az érvényességi küszöböt még a minden propagandaeszközzel agyonreklámozott, a kormány által kiírt menekültkvóta-ellenes népszavazásnak sem sikerült elérnie, az volt az első kérdésünk Kendernay Jánoshoz, hogy miből gondolják, hogy az LMP kis, EP-eredménye alapján kétszázalékos pártként képes lesz arra, hogy ennyi embert elvigyen szavazni.

 

Ez nem az LMP-ről szól, hanem a jövő generációról – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint Magyarországon a zöld ügyek iránt egyre nagyobb a támogatottság az LMP EP-választási eredményétől függetlenül is. Ő abban bízik, hogy nem csak ellenzéki, de Fidesz-szavazók is támogatják majd az aláírásukkal a kezdeményezést. (Arról, hogy például maguk a Fidesz-szavazók hogyan viszonyulnak a Fidesz zöld ügyekben folytatott politikájához, arról itt egy érdekes kutatás.)

 

Arra a kérdésre, hogy elvárnák-e más pártok segítségét az aláírásgyűjtésben, és majd ha népszavazásra kerül a sor, a mozgósításban, azt mondta: persze, ez közös ügy. És hogy a Fidesz segítségére is számítanak-e? Ez egy nemzeti ügy, amin a nemzet jövője múlik – mondta Kendernay, aki azt is hozzátette:

 

elég ellentmondásos, hogy a Fidesz a családpolitikában támogatja, hogy minél több gyerek szülessen, de azzal meg nem törődik, hogy ezek a gyerekek milyen környezetben fognak felnőni. Így félkarú óriás a családpolitika szerinte.

 

Ők segíteni, motiválni akarják a kormányt abban, hogy klímavédelmi intézkedéseket hozzon, ha ez nem megy, akkor kikényszeríteni ezt a népszavazás által. Tehát ha egy fideszes aktivista odamenne, és elkérné az aláírásgyűjtő íveket, hogy ő is menjen gyűjteni, odaadnák neki? – kérdeztük, mire Kendernay azt válaszolta: minden további nélkül. 

 

Mivel Kendernay a kérdések beadásának apropóján tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt: ötösével további kérdéseket fognak benyújtani, és létrehoztak egy honlapot is, amin keresztül az állampolgárok kérdésötleteit várják, felvetettük: nem devalválja-e ennyi kérdés a népszavazás intézményét?

 

Nincsen varázsmegoldás, nem egy-egy kérdéssel lehet ezt megoldani – válaszolta. A beadott kérdések konkrét intézkedési  javaslatokat kínálnak, és mindnek relevanciája van a klímavédelem érdekében.

 

És hogy sikerként könyvelnék-e el, ha a Fidesz jogalkotással legalább az intézkedések egy részének elébe menne?

 

Ezeket nem lehet félig-meddig megvalósítani, mert folyamatos intézkedéseket kíván az ügy, de jelenleg azt látják, hogy a kormány erről nem akar egyáltalán beszélni

 

– mondta Kendernay, hozzátéve, hogy annak is örülnének, ha már a parlamentben elindulna erről valami vita.

 

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, mi lesz, ha nem sikerül kétszázezer aláírást összegyűjteni. Kendernay nem tart ettől: felidézte a kormány által elhallgatott klímakérdőívet, amit egy hét alatt kétszázezren töltöttek ki. Szerinte ez is mutatja, hogy van igény arra Magyarországon, hogy az emberek elmondják, mit tartanak klímaügyben fontos lépésnek.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás