+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 29. péntek, 12:44
Első körben öt kérdést adtak be, de ötösével jön majd a többi is, sőt, azt kérik az emberektől: adjanak ők is ötleteket, miről lehetne klímaváltozás-ügyben népszavazni. De nem devalválják-e ezzel a népszavazás intézményét? Hogyan fogják elvinni a választók több, mint felét szavazni? Adnának-e aláírásgyűjtő ívet a fideszeseknek, ha ők is beszállnának a népszavazásba? Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta az Azonnalinak.

Öt népszavazási kérdést adott be csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottsághoz Kendernay János, az LMP társelnöke. A kérdések mind klímavédelmi intézkedésekre irányulnak, egész pontosan ezekről szeretnének népszavaztatni:

 

1. Csak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján dönthessenek-e az állami szervek minden olyasmiről, ami közvetlenül vagy közvetve kihat a széndioxid-kibocsátásra?

 

2-3. Csak olyan, villamosenergiát előállító erőműveket engedélyezzenek, amelyek megújuló energiával termelnek? Ez a kérdés két változatban szerepel a radikális és a mérsékelt klímavédők ízléséhez igazítva: 2022-es, illetve 2030-as kezdő dátummal.

 

4. 2025. január elsejétől ne legyen forgalomba hozható nem visszaváltható műanyag csomagolószer, kivéve a megújuló forrásból származó, teljes mértékben lebomló műanyag kivételével?

 

5. Az állami vagy önkormányzati cégek ne szerezhessenek be fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra?

 

A népszavazás kezdeményezéséhez először is meg kell várni, hogy az NVB rábólintson a kérdésekre: itt csak azt vizsgálják, hogy azok nem ütköznek-e alkotmányosan tiltott tárgyba, például nem igényelnek-e alkotmánymódosítást, vagy nincs-e hatásuk a költségvetésre. Ha az NVB hitelesíti a kérdéseket, utána négy hónap van arra, hogy kérdésenként kétszázezer aláírást összegyűjtsenek. Ha ez megvan, utána ki kell írni a népszavazást, aminek az érvényességéhez azonban az kell, hogy a választópolgárok több, mint fele elmenjen szavazni.

 

Mivel ezt az érvényességi küszöböt még a minden propagandaeszközzel agyonreklámozott, a kormány által kiírt menekültkvóta-ellenes népszavazásnak sem sikerült elérnie, az volt az első kérdésünk Kendernay Jánoshoz, hogy miből gondolják, hogy az LMP kis, EP-eredménye alapján kétszázalékos pártként képes lesz arra, hogy ennyi embert elvigyen szavazni.

 

Ez nem az LMP-ről szól, hanem a jövő generációról – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint Magyarországon a zöld ügyek iránt egyre nagyobb a támogatottság az LMP EP-választási eredményétől függetlenül is. Ő abban bízik, hogy nem csak ellenzéki, de Fidesz-szavazók is támogatják majd az aláírásukkal a kezdeményezést. (Arról, hogy például maguk a Fidesz-szavazók hogyan viszonyulnak a Fidesz zöld ügyekben folytatott politikájához, arról itt egy érdekes kutatás.)

 

Arra a kérdésre, hogy elvárnák-e más pártok segítségét az aláírásgyűjtésben, és majd ha népszavazásra kerül a sor, a mozgósításban, azt mondta: persze, ez közös ügy. És hogy a Fidesz segítségére is számítanak-e? Ez egy nemzeti ügy, amin a nemzet jövője múlik – mondta Kendernay, aki azt is hozzátette:

 

elég ellentmondásos, hogy a Fidesz a családpolitikában támogatja, hogy minél több gyerek szülessen, de azzal meg nem törődik, hogy ezek a gyerekek milyen környezetben fognak felnőni. Így félkarú óriás a családpolitika szerinte.

 

Ők segíteni, motiválni akarják a kormányt abban, hogy klímavédelmi intézkedéseket hozzon, ha ez nem megy, akkor kikényszeríteni ezt a népszavazás által. Tehát ha egy fideszes aktivista odamenne, és elkérné az aláírásgyűjtő íveket, hogy ő is menjen gyűjteni, odaadnák neki? – kérdeztük, mire Kendernay azt válaszolta: minden további nélkül. 

 

Mivel Kendernay a kérdések beadásának apropóján tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt: ötösével további kérdéseket fognak benyújtani, és létrehoztak egy honlapot is, amin keresztül az állampolgárok kérdésötleteit várják, felvetettük: nem devalválja-e ennyi kérdés a népszavazás intézményét?

 

Nincsen varázsmegoldás, nem egy-egy kérdéssel lehet ezt megoldani – válaszolta. A beadott kérdések konkrét intézkedési  javaslatokat kínálnak, és mindnek relevanciája van a klímavédelem érdekében.

 

És hogy sikerként könyvelnék-e el, ha a Fidesz jogalkotással legalább az intézkedések egy részének elébe menne?

 

Ezeket nem lehet félig-meddig megvalósítani, mert folyamatos intézkedéseket kíván az ügy, de jelenleg azt látják, hogy a kormány erről nem akar egyáltalán beszélni

 

– mondta Kendernay, hozzátéve, hogy annak is örülnének, ha már a parlamentben elindulna erről valami vita.

 

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, mi lesz, ha nem sikerül kétszázezer aláírást összegyűjteni. Kendernay nem tart ettől: felidézte a kormány által elhallgatott klímakérdőívet, amit egy hét alatt kétszázezren töltöttek ki. Szerinte ez is mutatja, hogy van igény arra Magyarországon, hogy az emberek elmondják, mit tartanak klímaügyben fontos lépésnek.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy mondatban vezette le a Miniszterelnökség, miért nem akar a kormány zöld ügyekkel foglalkozó minisztériumot.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás