+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 29. péntek, 12:44
Első körben öt kérdést adtak be, de ötösével jön majd a többi is, sőt, azt kérik az emberektől: adjanak ők is ötleteket, miről lehetne klímaváltozás-ügyben népszavazni. De nem devalválják-e ezzel a népszavazás intézményét? Hogyan fogják elvinni a választók több, mint felét szavazni? Adnának-e aláírásgyűjtő ívet a fideszeseknek, ha ők is beszállnának a népszavazásba? Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta az Azonnalinak.

Öt népszavazási kérdést adott be csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottsághoz Kendernay János, az LMP társelnöke. A kérdések mind klímavédelmi intézkedésekre irányulnak, egész pontosan ezekről szeretnének népszavaztatni:

 

1. Csak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján dönthessenek-e az állami szervek minden olyasmiről, ami közvetlenül vagy közvetve kihat a széndioxid-kibocsátásra?

 

2-3. Csak olyan, villamosenergiát előállító erőműveket engedélyezzenek, amelyek megújuló energiával termelnek? Ez a kérdés két változatban szerepel a radikális és a mérsékelt klímavédők ízléséhez igazítva: 2022-es, illetve 2030-as kezdő dátummal.

 

4. 2025. január elsejétől ne legyen forgalomba hozható nem visszaváltható műanyag csomagolószer, kivéve a megújuló forrásból származó, teljes mértékben lebomló műanyag kivételével?

 

5. Az állami vagy önkormányzati cégek ne szerezhessenek be fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra?

 

A népszavazás kezdeményezéséhez először is meg kell várni, hogy az NVB rábólintson a kérdésekre: itt csak azt vizsgálják, hogy azok nem ütköznek-e alkotmányosan tiltott tárgyba, például nem igényelnek-e alkotmánymódosítást, vagy nincs-e hatásuk a költségvetésre. Ha az NVB hitelesíti a kérdéseket, utána négy hónap van arra, hogy kérdésenként kétszázezer aláírást összegyűjtsenek. Ha ez megvan, utána ki kell írni a népszavazást, aminek az érvényességéhez azonban az kell, hogy a választópolgárok több, mint fele elmenjen szavazni.

 

Mivel ezt az érvényességi küszöböt még a minden propagandaeszközzel agyonreklámozott, a kormány által kiírt menekültkvóta-ellenes népszavazásnak sem sikerült elérnie, az volt az első kérdésünk Kendernay Jánoshoz, hogy miből gondolják, hogy az LMP kis, EP-eredménye alapján kétszázalékos pártként képes lesz arra, hogy ennyi embert elvigyen szavazni.

 

Ez nem az LMP-ről szól, hanem a jövő generációról – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint Magyarországon a zöld ügyek iránt egyre nagyobb a támogatottság az LMP EP-választási eredményétől függetlenül is. Ő abban bízik, hogy nem csak ellenzéki, de Fidesz-szavazók is támogatják majd az aláírásukkal a kezdeményezést. (Arról, hogy például maguk a Fidesz-szavazók hogyan viszonyulnak a Fidesz zöld ügyekben folytatott politikájához, arról itt egy érdekes kutatás.)

 

Arra a kérdésre, hogy elvárnák-e más pártok segítségét az aláírásgyűjtésben, és majd ha népszavazásra kerül a sor, a mozgósításban, azt mondta: persze, ez közös ügy. És hogy a Fidesz segítségére is számítanak-e? Ez egy nemzeti ügy, amin a nemzet jövője múlik – mondta Kendernay, aki azt is hozzátette:

 

elég ellentmondásos, hogy a Fidesz a családpolitikában támogatja, hogy minél több gyerek szülessen, de azzal meg nem törődik, hogy ezek a gyerekek milyen környezetben fognak felnőni. Így félkarú óriás a családpolitika szerinte.

 

Ők segíteni, motiválni akarják a kormányt abban, hogy klímavédelmi intézkedéseket hozzon, ha ez nem megy, akkor kikényszeríteni ezt a népszavazás által. Tehát ha egy fideszes aktivista odamenne, és elkérné az aláírásgyűjtő íveket, hogy ő is menjen gyűjteni, odaadnák neki? – kérdeztük, mire Kendernay azt válaszolta: minden további nélkül. 

 

Mivel Kendernay a kérdések beadásának apropóján tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt: ötösével további kérdéseket fognak benyújtani, és létrehoztak egy honlapot is, amin keresztül az állampolgárok kérdésötleteit várják, felvetettük: nem devalválja-e ennyi kérdés a népszavazás intézményét?

 

Nincsen varázsmegoldás, nem egy-egy kérdéssel lehet ezt megoldani – válaszolta. A beadott kérdések konkrét intézkedési  javaslatokat kínálnak, és mindnek relevanciája van a klímavédelem érdekében.

 

És hogy sikerként könyvelnék-e el, ha a Fidesz jogalkotással legalább az intézkedések egy részének elébe menne?

 

Ezeket nem lehet félig-meddig megvalósítani, mert folyamatos intézkedéseket kíván az ügy, de jelenleg azt látják, hogy a kormány erről nem akar egyáltalán beszélni

 

– mondta Kendernay, hozzátéve, hogy annak is örülnének, ha már a parlamentben elindulna erről valami vita.

 

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, mi lesz, ha nem sikerül kétszázezer aláírást összegyűjteni. Kendernay nem tart ettől: felidézte a kormány által elhallgatott klímakérdőívet, amit egy hét alatt kétszázezren töltöttek ki. Szerinte ez is mutatja, hogy van igény arra Magyarországon, hogy az emberek elmondják, mit tartanak klímaügyben fontos lépésnek.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás