Így állna újra talpra az LMP: a zöldek új társelnökét kérdeztük

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.28. 07:06

Van-e értelme, hogy külön pártban politizál az LMP és a Párbeszéd? Milyen a korábbi vezetés által elkövetett hibákat kerülne el az LMP új női társelnöke? Miért nem vált eddig megkerülhetetlenné az LMP, és hogyan lesz belőlük a jövőben meghatározó párt? A zöldek új társelnöke, Schmuck Erzsébet erről mind beszélt az Azonnalinak.

Így állna újra talpra az LMP: a zöldek új társelnökét kérdeztük

Kendernay János már nem magányos harcos az LMP társelnöki székében: Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő személyében lett egy társa a társelnökségben, a párt kongresszusa hétvégén ugyanis megválasztotta az LMP női társelnökének Schmuckot.

Schmuck azután indulhatott a tisztségért, hogy a párt etikai bizottsága ezt lehetővé tette. Ugyanis korábban Schmuckot eltiltották ettől, mert részt vett az újabb fideszes kétharmadot hozó 2018-as országgyűlési választás előtt olyan egyeztetéseken, amelyek az LMP döntésével szemben a párttagok esetleges visszaléptetéséről szóltak az összellenzéki együttműködés érdekében.

Nem fókuszáltak elégg a zöld ügyekre

Mi motiválta Schmuckot, hogy pártvezető legyen? „Egyetlen egy dolog miatt vállaltam a társelnökséget: hogy 2022-re az LMP megkerülhetetlen és erős zöld párt legyen” – kezdi a politikus, hozzátéve, ő maga egyébként több évtizede természetvédelmi, fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozik. Hogy az LMP-nek eddig miért nem sikerült megkerülhetetlenné válnia, arra úgy válaszolt:

bár ökopolitikai pártként alakultak meg, de az évek során nagyon sokféle kérdéssel foglalkoztak, és nem fókuszáltak a zöld kérdésekre eléggé.

Az LMP az elmúlt másfél évben elég sok belső problémával küszködött, de előtte az országgyűlési választásokon hét százalékot ért el. Ugyan Schmuck szerint volt megbicsaklás az EP-választáson – amin az LMP 2,18 százalékot ért el –, de a nagyvárosokban és számos budapesti kerületben nagy ellenzéki sikereket hozó őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy a pártnak még mindig megvan az alaptámogatottsága. Ugyanis néhány helyen az LMP önállóan is elindult, és volt, ahol hét százalékot fölötti eredményt kapott.

SCHMUCK ERZSÉBET SAJTÓTÁJÉKOZTAT

Klímakampánnyal szereznének szimpatizánsokat

De miért lesz az LMP megkerülhetetlen, ha ez eddig nem sikerült? Schmuck Erzsébet szerint azért, mert náluk van „párton belüli, de párton kívüli szakértelem” is. A felvetésre, hogy már a többi ellenzéki párt számára is fontosak a zöld ügyek (a Momentum szerint például zöldnek lenni alap), így ha az LMP erre fókuszál, akkor az elég lesz-e a szavazók szimpátiájához, Schmuck úgy válaszolt, „más hirtelen felismerni, hogy a klímaváltozás itt van, elkezdeni zöldíteni és egészen más a zöldpolitika, amit mi megalakulásunk óta képviselünk”.

Szerinte amikor még egy szervezet ott tart, hogy zöldül, akkor jellemzően arra keresi a választ, hogy hogyan lehet utólagosan a problémákat kezelni. A zöldpolitikának viszont az a lényege, fejtette ki Schmuck, hogy olyan lépéseket tesz a gazdaságban és a társadalomban, amik nem csak az alkalmazkodással foglalkoznak, de megelőzik azokat a következményeket, amelyeket a zöldülők utólag orvosolnának.

Hogy milyen konkrét lépésekkel nyernek szimpatizánsokat, arra példának azt hozta, az LMP az Európai Zöld Párt magyarországi tagszervezete, amely jövőre európai zöld klímakampányt fog indítani, ebben pedig a magyar zöldpárt is részt fog venni.

Hogy az LMP újdonsült társelnöke mit tanult a párt előző vezetéseinek hibáiból, mik azok, amiket mindenképpen el szeretne kerülni, arra azt válaszolta: a legfontosabb, hogy a közös célért küzdjenek, és szorosabban működjenek együtt, többet foglalkozzanak a választókkal, kevesebbet önmagukkal.

Egyébként a párt két-három hónapon belül alapszabályt is szeretne módosítana, ezzel segítve a hatékonyabb működést.

Például Schmuck Erzsébet szerint nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy minél több településen helyi LMP-csoportok alakuljanak, így ennek a lehetőségét kell megkönnyíteni.

Az idő dönti el, közelednek-e a Párbeszéddel

Azzal az eddig sehol ki nem fejtett hírrel kapcsolatban, miszerint az LMP hamarosan népszavazást kezdeményez zöld kérdésekről, Schmuck az Azonnalinak annyit árult el, hogy az első népszavazási kérdéseket hamarosan bejelentik, a céljuk pedig nem más, mint, hogy a magyarok egyértelműen elmondják: támogatják a klímaváltozás elleni fellépést. 

KÖZÉPEN SCHMUCK, JOBBRA MELLETTE A MÁSIK TÁRSELNÖK, KENDERNAY JÁNOS

Schmuck Erzsébet társelnökké választásához Karácsony Gergely főpolgármester gratulált az elsők között, aki történetesen annak a Párbeszédnek a politikusa, amely 2013-ban a zöldek akkori összefogásellenessége miatt az LMP-ből kilépett politikusokból alakult. Karácsony ráadásul eleget tett Schmuck meghívásának is, és kedden a klímavészhelyzettel kapcsolatban a fenntartható fejlődés parlamenti bizottságába látogatott, amelynek az LMP képviselője az elnöke. Hogy ez jelent-e közeledést a Párbeszéd és az LMP között, azzal kapcsolatban Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott: ezt az elkövetkezendő időszak fogja eldönteni. „A zöldeknek, akik közös célokért küzdenek, valamilyen módon együtt kell dolgozniuk.”

Hogy van-e még annak értelme, hogy a Párbeszéd és az LMP külön pártként működjön, arra azt mondta, például Luxemburgban két zöld párt összefogása több, mint húsz százalékos eredményt ért el nemrég egy választáson. „Itt alapvetően nem az a kérdés, hogy egy vagy két zöld párt van-e, hanem hogy a munkánkat hogyan tudjuk úgy alakítani, hogy a közös ügyet szolgáljuk.” Az Azonnali azon kérdésére, miszerint kit tart a Párbeszéd legjobb politikusának, Schmuck nem kívánt válaszolni, ezt ugyanis a választóknak kell szerinte eldönteniük.

Arra, hogy felmerült-e benne, hogy visszacsábítson a pártba néhány az LMP-ből távozott politikust, például Schiffer Andrást, arra azt mondta, hogy ha az elkövetkezendő időszakban a párt hitelesen képviseli a zöld ügyet, akkor a kilépettek maguk fognak közeledni.

„Nem gondolom, hogy nekem társelnökként bárkit vissza kellene hívnom, először fordítva kell a szándéknak megjelennie.”

Hogy tud-e olyan személyről, akin már érződik, hogy visszatérne, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: bár ő csak néhány napja társelnök, de máris érezhető, hogy az LMP-vel egyre többen működnek együtt. Példát is mondott: szerdán tartottak az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendezésében egy nemzetközi klímakonferenciát, amin volt civil panel is, ahol az ő meghívására Jávor Benedek (volt LMP-s, majd párbeszédes politikus, aki végül nem jutott be az Európai Parlamentbe a májusi választáson az MSZP-Párbeszéd listáján) is részt vett.

FOTÓ: Schmuck Erzsébet / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek