+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 23. szombat, 17:45
Egy kerekesszékes utas állítja: többször nem voltak hajlandók lifttel leszállítani a gépről, hiába kérte, sőt, azt is letagadták, hogy lenne a reptérnek liftje.

Ha szoktál online repülőjegyet venni, akkor biztos feltűnt, hogy rendszerint van egy rubrika, ahol bejelölheted, hogy van-e szükséged speciális segítségre. Ez a mozgássérültek gépre való fel- és lejuttatását takarja, ami normális esetben a nyitóképen is látható liftszerű szerkezettel történik, amit úgy hívnak, hogy ambulift.

 

Angliában élő olvasónk viszont arról írt nekünk: a kolozsvári repülőtéren közel sem magától értetődő, hogy ha bejelöli valaki azt a bizonyos rubrikát, akkor ki is mennek érte az ambulifttel. Mint írta, ő egy autoimmun betegség miatt kényszerült kerekesszékbe, és kezelésre jár rendszeresen Kolozsvárra a Wizz Air London Lutonból induló járatával, azonban az utazásai többnyire rémálommá váltak a leszállás után, ugyanis többször az ambulift helyett a reptér két munkatársa jelent meg, hogy egy, a fedélzeten használatos kerekesszékben vigyék le a lépcsőn a gépről.

 

Ez nemcsak megalázó, de borzasztó balesetveszélyes, ő ilyenkor mindig attól retteg, hogy leejtik a lépcsőn, és már az utazásai előtt rettentően feszült emiatt – írta olvasónk, aki, mikor először arról érdeklődött a reptér munkatársaitól, miért nem az ambuliftben szállítják le a gépről, azt válaszolták, hogy nincs ilyenje a reptérnek. Elmondása szerint

 

az utóbbi egy évben háromszor utazott oda-vissza (ami összesen hat be- és kiszállást jelent), és ebből összesen egyszer használhatta az ambuliftet.

 

Második útja alkalmával, idén októberben le is fotózta a szerkezetet a kolozsvári reptéren, amiről akkor már elmondása szerint felváltva mondták azt neki a reptér dolgozói, hogy nincs, vagy nem működik. Ez alkalommal panaszt nyújtott be a repülőtér ügyfélszolgálatán, ami után a visszaúton megkapta az ambuliftet (ez volt az a bizonyos egyetlen sikeres alkalom).

 

Olvasónknak az volt a benyomása, hogy akkor használták a berendezést először,

 

mivel minden vadiújnak tűnt benne, és a reptér munkatársa elég bizonytalanul kezelte a szerkezetet.

 

Ráadásul a reklamáció hatása sem tartott túl hosszú ideig, mert egy hónappal később, november közepén már ismét megtagadták tőle, hogy a lifttel szálljon le a gépről. Panaszára pedig a repülőtér információs pultjánál azt közölték, hogy nincs is ilyen liftjük (amivel ugye beszállt már egy hónappal korábban). Ezúttal a Wizz Airnél is panaszt tett, és úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz fordul. 

 

Megkerestük a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőteret és a Wizz Air romániai sajtósát is, hogy megtudjuk, van-e ambuliftje a reptérnek, és ha van, miért nem használják, illetve, hogy más panaszok is érkeztek-e ezzel kapcsolatban.

 

A kolozsvári reptér sajtósa az írta nekünk, hogy van ambuliftjük, és eddig még nem volt olyan eset, hogy valaki kérte volna, és ne bocsátották volna a rendelkezésére,

 

és ők egyébként tiszteletben tartják a fogyatékkal élők jogait, és a rendelkezésükre bocsátják az ambuliftet, ha kérik. Azt is hangsúlyozták, hogy betartják a fogyatékkal élők jogaira és biztonságára vonatkozó uniós szabályokat.

 

A feloldhatatlannak látszó ellentétre egyelőre a Wizz Airtől sem kaptunk magyarázatot. Ismételt érdeklődésünkre a légitársaság romániai sajtósa későbbre ígért tájékoztatást.

 

FRISSÍTÉS (november 25. 11.20): A Wizz Air hétfő délelőtt válaszolt, bár a konkrét esetről sokat nem mondtak. Egy általános szöveget küldtek, miszerint az utasoknak a foglalásnál kell jelezniük, hogy igényelnek-e speciális segítséget (nem mintha olvasónk a konkrét esetben nem jelezte volna ezt előre), de bátorítják arra az utasokat, hogy szóljanak a Wizz Airnek, ha ez nem ment simán, valamint elnézést kértek minden kellemetlenségért.

 

A román nyelvű levelezéshez köszönöm a segítséget Antal Róbert Istvánnak. 

 

NYITÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás