+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 11. hétfő, 11:08
A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

A köztévé Góóól 2 névre hallgató műsorának vendége tegnap nem a magyar futball szokásos nagyjai közül lett tegnap kiválasztva, hanem egy igazán különleges figura került elő: maga Fürjes Balázs, a Aréna építését is felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Puskás Ferenc Aréna pénteki átadásával kapcsolatban tette kicsit rendbe a tévhiteket.

 

Például azt, hogy olyan drága lenne: Fürjes álltása szerint az erre költött 150 milliárd forint egy közepes és átlagos árszínvonalú arénát takar, úgyhogy sikerült a célkitűzés, hiszen nem akartak túl drágát, az a szint ugyanis felesleges lett volna, és Magyarország nem is engedhette volna meg magának.

 

 Sőt, kicsit a fanyalgóknak is kiszólt! „Végül összességében 150 milliárdból készült el az Aréna három év alatt,

 

ez a magyar költségvetésnek kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása volt, az ország pedig természetesen sokkal jobb állapotban van ahhoz, hogy ez megártson neki.

 

Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is.”

 

A kormánybiztos bedobta a szokásos “nem csak focira való” szöveget is, de szerinte még idő kell majd hozzá, hogy a nagy koncertszervezők felfedezzék maguknak az Arénát, illetve belengedett egy szép napon megrendezett NFL-mérkőzést is a sok konferencia és koncert mellett. Egészen addig ment, hogy futballból lesz ott a legkevesebb szinte, hiszen évi 6-8-10 meccs lesz ott, ezzel együtt bíznak a minimum nullszaldós, de inkább nyereséges üzemeltetésben.

 

A kormánybiztos lelkesítő szavai mellett pár dolog azért kimarad.

 

+ 2017 márciusában még 100 milliárd forintról volt szó, ez két év alatt nőtt meg úgy másfélszeresére, hogy az eredeti multifunkciós stadionnak csak egy lecsupaszított változata készült el.

 

+ Érdemes kiemelni, hogy ez a 150 milliárd is úgy lett 150 milliárd, hogy pár tételt nem a stadion árához csapnak hozzá: van itt alapítvány által intézett Puskás-kiálltás 3,9 milliárdért, vagy „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” 7,8 milliárdért.

 

+ A 150 milliárd forint nem teljesen átlagos: bár Bukarestnek valamivel kisebb, 55 ezres nemzeti arénája van, ez speciel kijött 70 milliárd forintból, de a legtöbbet a 444 cikkében előtúrt Indianapolis Colts-pálya ára mondja el a dolgokról: az a 67 ezres stadion úgy lett kicsit drágább, mint az új Puskás, hogy 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítő és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelző is van benne.

 

A stadionavató mérkőzést Uruguay ellen tartják pénteken 19:00-ás kezdéssel, a meccsre – bár kicsit fura körülmények közöttm de – minden jegy elkelt, ezért évtizedek óta ez lesz a legnagyobb nézőszámmal büszkélkedő futballmeccs Magyarországon.

 

FOTÓ: MLSZ / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás