+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 11. hétfő, 11:08
A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

A köztévé Góóól 2 névre hallgató műsorának vendége tegnap nem a magyar futball szokásos nagyjai közül lett tegnap kiválasztva, hanem egy igazán különleges figura került elő: maga Fürjes Balázs, a Aréna építését is felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Puskás Ferenc Aréna pénteki átadásával kapcsolatban tette kicsit rendbe a tévhiteket.

 

Például azt, hogy olyan drága lenne: Fürjes álltása szerint az erre költött 150 milliárd forint egy közepes és átlagos árszínvonalú arénát takar, úgyhogy sikerült a célkitűzés, hiszen nem akartak túl drágát, az a szint ugyanis felesleges lett volna, és Magyarország nem is engedhette volna meg magának.

 

 Sőt, kicsit a fanyalgóknak is kiszólt! „Végül összességében 150 milliárdból készült el az Aréna három év alatt,

 

ez a magyar költségvetésnek kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása volt, az ország pedig természetesen sokkal jobb állapotban van ahhoz, hogy ez megártson neki.

 

Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is.”

 

A kormánybiztos bedobta a szokásos “nem csak focira való” szöveget is, de szerinte még idő kell majd hozzá, hogy a nagy koncertszervezők felfedezzék maguknak az Arénát, illetve belengedett egy szép napon megrendezett NFL-mérkőzést is a sok konferencia és koncert mellett. Egészen addig ment, hogy futballból lesz ott a legkevesebb szinte, hiszen évi 6-8-10 meccs lesz ott, ezzel együtt bíznak a minimum nullszaldós, de inkább nyereséges üzemeltetésben.

 

A kormánybiztos lelkesítő szavai mellett pár dolog azért kimarad.

 

+ 2017 márciusában még 100 milliárd forintról volt szó, ez két év alatt nőtt meg úgy másfélszeresére, hogy az eredeti multifunkciós stadionnak csak egy lecsupaszított változata készült el.

 

+ Érdemes kiemelni, hogy ez a 150 milliárd is úgy lett 150 milliárd, hogy pár tételt nem a stadion árához csapnak hozzá: van itt alapítvány által intézett Puskás-kiálltás 3,9 milliárdért, vagy „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” 7,8 milliárdért.

 

+ A 150 milliárd forint nem teljesen átlagos: bár Bukarestnek valamivel kisebb, 55 ezres nemzeti arénája van, ez speciel kijött 70 milliárd forintból, de a legtöbbet a 444 cikkében előtúrt Indianapolis Colts-pálya ára mondja el a dolgokról: az a 67 ezres stadion úgy lett kicsit drágább, mint az új Puskás, hogy 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítő és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelző is van benne.

 

A stadionavató mérkőzést Uruguay ellen tartják pénteken 19:00-ás kezdéssel, a meccsre – bár kicsit fura körülmények közöttm de – minden jegy elkelt, ezért évtizedek óta ez lesz a legnagyobb nézőszámmal büszkélkedő futballmeccs Magyarországon.

 

FOTÓ: MLSZ / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás