+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 16. szombat, 08:25
Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

Válogatott meccsre járni mindig egyfajta ünnep volt. Volt, amikor a nevetés ünnepe, volt, amikor a kitartásunkat ünnepeltük, és az én életemben nagyon rövid ideig volt, amikor speciel épp a válogatottat.

 

A Puskás avatója újfajta ünnep volt: bár alapesetben minden tét nélküli meccset igyekszek bojkottálni, itt most mégis arról van szó, hogy megnézem, hova fogom kirángatni akarata ellenére fagyoskodni a majd megszülető gyerekeimet Andorra elleni szuperrangadókra, ráadásul mégiscsak a jövő hét keddi Wales elleni Eb-selejtező alapozása ez, ami a norvégok elleni pótselejtező óta messze a legfontosabb magyar kötődésű focimeccs. 

 

Szóval ez most ilyen nagy dolog még úgy is, hogy engem történetesen egyáltaltalán nem érdekel Suárez és Cavani élőben, inkább mozgat az öröm, amit attól érzek, hogy 67 ezer ember gyűlt össze valami jó dolog miatt. Az ugyanis, aki képes lélegeztetőgépeket számolgatni akkor, amikor ennyi ember birtokba veszi a város egy részét, és elmegy szórakozni, még Mészáros Lőrinccel és barátaival együtt is jó dolog.

 

Igen, lehet szörnyülködni rajta, hogy ezt a közepesnél valamivel rosszabb magyar válogatottat hogy lehet érdeklődve figyelni, de azért szerintem ilyenkor érdemes annyira européerré válni, hogy nem ugatunk bele a másik szórakozásába.

 

Ezt a stadiont sem kérte kifejezetten senki, egyszerűen kaptuk, és bár én életem végéig ellettem volna a régi Népstadionban is, azért nem tudom telesírni a párnámat, amiért végre nem vagyok életveszélyben válogatott meccsen.

 

Aki amúgy meglepődik azon, hogy 68 ezer ember érdeklődik egy alapvetően rossz csapat meccse iránt, az fogadja el, hogy kicsit erre halad a világ: a fociból a világ nagyrészén sokkal inkább hagyomány lett, mint sportesemény. Egy percig se gondolja senki, hogy a Dynamo Dresden német másodosztályú meccseire azért lehet csak nehezen jegyhez jutni, mert akkora űrfociról lenne szó, hanem mert Drezdában tízezrek szeretnék megmutatni, hogy még akkor is ők a büszke drezdaiak, ha éppen halálra van szívatva a csapatuk.

 

 

Magyarországon persze úgy alakult a foci, hogy a klubok által látott része a lehető legkevesebb embert érdekeljen, de a válogatott még be tudja tölteni ezt a közösségi szerepet. És itt most lehet orbánviktorozni is akármennyit, azért azt senki ne gondolja, hogy az életük első fociélményeként egy teltházas, minden tekintetben felső ligás szurkolással ellátott meccset kapó gyerekek majd egytől egyig a miniszterelnök mindenre kész csapatába kerülnek azért, mert fiatalon lett egy őrült király estéjük. Páran persze biztosan, de annak kevés köze lesz a meccshez.

 

Na de félre az érzelmekkel, hiszen visszatértünk a Puskásba! Végre nem kell a Fradi törzskocsmáját használni, hanem az ismerős utakon bolyonghatunk: Imperial Söröző a Keletinél, aztán jó késéssel átsétálni a stadion felé, és próbálni nem törődni azzal a kérdéssel, hogy pontosan hány értelmesebb dologgal is tölthetnénk az időnket. Mondhatjuk, hogy a válogatott öt év után visszatért a Keleti környéki kocsmákba!

 

 

„Azért jól kibaszott velünk a Csányi, avathattuk volna olyan meccsel is ezt, ahova nem csak ordibálni jövök” – foglalta össze a vécénél állva egy 30 év körüli figura a lényeget, ami nyilván arra utal, hogy ha jövő héten (vagy a teljesen ködös szempontok szerint játszó pót-pót-pótselejtezőkön) nem csináljuk meg ezt az Európa-bajnokságot, akkor tétmeccset itt Magyarország legközelebb 2020 októbere körül fog játszani.

 

Az biztos, hogy villámgyorsan kiderült, a foci bármikor képes felborítani a fizika törvényeit: el tud képzelni bárki olyan univerzumot ezen kívül, amiben a Soho Party összeállását nagy dologként lehetne eladni?

 

Akkor tudjuk le a kötelezőt: a Puskás Ferenc Aréna egy rettentő jó stadion lett. Lehet benne számolgatni, hol és mit lehetett volna megúszni, de felesleges. A stadion minden sarkából lehet látni a pályát, annyi büfé-vécé-tévé van, amivel még a legkitartóbbak is csak nagyon nehezen tudnak lemaradni a meccsől. Sőt, van az emeleten Tippmix-iroda, ahol például kaparóssal és élő fogadásokkal is nyomorba dönthetjük a családot!

 

Ezt a lelkesedést azt sem tudja elrontani, hogy a legfelső szinten a második félidő közepére elfogyott a sör, vagy hogy a megafonos szervezőnek kellett elmondania, hogy bár a jegyeken máshogy szerepel, az egyik bejárat még nem nagyon van kész.

 

 

Ezen kívül azért mindenki megnyugtatok, maradt az általunk is ismert Magyar Foci: például viszonylag rövid idő alatt már az ismerős módon állt a pisa a vécékben, és az is hamar eldőlt, hogy elképesztően nagy mázlink van, hogy nem Uruguay ellen játszunk kedden, hanem csak a középrossz Walest kaptuk meg. Pont olyan elánnal lehet teleszemetelni a környéket, mint a régi Népstadionban, és a Nélküleddel, Puskás kedvenc dalával és Gundival terhelt műsor is felismerhetően hazai volt. Még akkor is, ha a közönség se az MLSZ-t nem szidta, és az emberek nagyrésze jól láthatóan nem ismerte a legfontosabb lelátói slágereket például Csányi Sándorról.

 

 

68 ezer ember szórakozott tegnap Budapesten annak ellenére, hogy Uruguay nagyon simán nyert 2-1-re, amit azért értékelni kell. Ha már így alakult, hogy felépítettük az új Puskást, akkor lassan itt is lenne az ideje a körítés melletti részeket is feldobni: például lehetne focizni is. Én, és 68 ezer ember persze ezeket a srácokat is tudja értékelni, de azért mégis stabilabb lenne ez a kapcsolat, ha fociznának is.

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás