+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 16. szombat, 08:25
Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

Válogatott meccsre járni mindig egyfajta ünnep volt. Volt, amikor a nevetés ünnepe, volt, amikor a kitartásunkat ünnepeltük, és az én életemben nagyon rövid ideig volt, amikor speciel épp a válogatottat.

 

A Puskás avatója újfajta ünnep volt: bár alapesetben minden tét nélküli meccset igyekszek bojkottálni, itt most mégis arról van szó, hogy megnézem, hova fogom kirángatni akarata ellenére fagyoskodni a majd megszülető gyerekeimet Andorra elleni szuperrangadókra, ráadásul mégiscsak a jövő hét keddi Wales elleni Eb-selejtező alapozása ez, ami a norvégok elleni pótselejtező óta messze a legfontosabb magyar kötődésű focimeccs. 

 

Szóval ez most ilyen nagy dolog még úgy is, hogy engem történetesen egyáltaltalán nem érdekel Suárez és Cavani élőben, inkább mozgat az öröm, amit attól érzek, hogy 67 ezer ember gyűlt össze valami jó dolog miatt. Az ugyanis, aki képes lélegeztetőgépeket számolgatni akkor, amikor ennyi ember birtokba veszi a város egy részét, és elmegy szórakozni, még Mészáros Lőrinccel és barátaival együtt is jó dolog.

 

Igen, lehet szörnyülködni rajta, hogy ezt a közepesnél valamivel rosszabb magyar válogatottat hogy lehet érdeklődve figyelni, de azért szerintem ilyenkor érdemes annyira européerré válni, hogy nem ugatunk bele a másik szórakozásába.

 

Ezt a stadiont sem kérte kifejezetten senki, egyszerűen kaptuk, és bár én életem végéig ellettem volna a régi Népstadionban is, azért nem tudom telesírni a párnámat, amiért végre nem vagyok életveszélyben válogatott meccsen.

 

Aki amúgy meglepődik azon, hogy 68 ezer ember érdeklődik egy alapvetően rossz csapat meccse iránt, az fogadja el, hogy kicsit erre halad a világ: a fociból a világ nagyrészén sokkal inkább hagyomány lett, mint sportesemény. Egy percig se gondolja senki, hogy a Dynamo Dresden német másodosztályú meccseire azért lehet csak nehezen jegyhez jutni, mert akkora űrfociról lenne szó, hanem mert Drezdában tízezrek szeretnék megmutatni, hogy még akkor is ők a büszke drezdaiak, ha éppen halálra van szívatva a csapatuk.

 

 

Magyarországon persze úgy alakult a foci, hogy a klubok által látott része a lehető legkevesebb embert érdekeljen, de a válogatott még be tudja tölteni ezt a közösségi szerepet. És itt most lehet orbánviktorozni is akármennyit, azért azt senki ne gondolja, hogy az életük első fociélményeként egy teltházas, minden tekintetben felső ligás szurkolással ellátott meccset kapó gyerekek majd egytől egyig a miniszterelnök mindenre kész csapatába kerülnek azért, mert fiatalon lett egy őrült király estéjük. Páran persze biztosan, de annak kevés köze lesz a meccshez.

 

Na de félre az érzelmekkel, hiszen visszatértünk a Puskásba! Végre nem kell a Fradi törzskocsmáját használni, hanem az ismerős utakon bolyonghatunk: Imperial Söröző a Keletinél, aztán jó késéssel átsétálni a stadion felé, és próbálni nem törődni azzal a kérdéssel, hogy pontosan hány értelmesebb dologgal is tölthetnénk az időnket. Mondhatjuk, hogy a válogatott öt év után visszatért a Keleti környéki kocsmákba!

 

 

„Azért jól kibaszott velünk a Csányi, avathattuk volna olyan meccsel is ezt, ahova nem csak ordibálni jövök” – foglalta össze a vécénél állva egy 30 év körüli figura a lényeget, ami nyilván arra utal, hogy ha jövő héten (vagy a teljesen ködös szempontok szerint játszó pót-pót-pótselejtezőkön) nem csináljuk meg ezt az Európa-bajnokságot, akkor tétmeccset itt Magyarország legközelebb 2020 októbere körül fog játszani.

 

Az biztos, hogy villámgyorsan kiderült, a foci bármikor képes felborítani a fizika törvényeit: el tud képzelni bárki olyan univerzumot ezen kívül, amiben a Soho Party összeállását nagy dologként lehetne eladni?

 

Akkor tudjuk le a kötelezőt: a Puskás Ferenc Aréna egy rettentő jó stadion lett. Lehet benne számolgatni, hol és mit lehetett volna megúszni, de felesleges. A stadion minden sarkából lehet látni a pályát, annyi büfé-vécé-tévé van, amivel még a legkitartóbbak is csak nagyon nehezen tudnak lemaradni a meccsől. Sőt, van az emeleten Tippmix-iroda, ahol például kaparóssal és élő fogadásokkal is nyomorba dönthetjük a családot!

 

Ezt a lelkesedést azt sem tudja elrontani, hogy a legfelső szinten a második félidő közepére elfogyott a sör, vagy hogy a megafonos szervezőnek kellett elmondania, hogy bár a jegyeken máshogy szerepel, az egyik bejárat még nem nagyon van kész.

 

 

Ezen kívül azért mindenki megnyugtatok, maradt az általunk is ismert Magyar Foci: például viszonylag rövid idő alatt már az ismerős módon állt a pisa a vécékben, és az is hamar eldőlt, hogy elképesztően nagy mázlink van, hogy nem Uruguay ellen játszunk kedden, hanem csak a középrossz Walest kaptuk meg. Pont olyan elánnal lehet teleszemetelni a környéket, mint a régi Népstadionban, és a Nélküleddel, Puskás kedvenc dalával és Gundival terhelt műsor is felismerhetően hazai volt. Még akkor is, ha a közönség se az MLSZ-t nem szidta, és az emberek nagyrésze jól láthatóan nem ismerte a legfontosabb lelátói slágereket például Csányi Sándorról.

 

 

68 ezer ember szórakozott tegnap Budapesten annak ellenére, hogy Uruguay nagyon simán nyert 2-1-re, amit azért értékelni kell. Ha már így alakult, hogy felépítettük az új Puskást, akkor lassan itt is lenne az ideje a körítés melletti részeket is feldobni: például lehetne focizni is. Én, és 68 ezer ember persze ezeket a srácokat is tudja értékelni, de azért mégis stabilabb lenne ez a kapcsolat, ha fociznának is.

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás