Így nyerné meg Nigel Farage Boris Johnsonnak a brit választást

Szerző: Illés Gergő
2019.10.31. 11:18

A Brexit Párt nem indulna rá minden körzetben a Boris Johnson-féle Konzervatívok jelöltjeire, így sokkal könnyebbé válhat egy kilépéspárti parlamenti többség.

Így nyerné meg Nigel Farage Boris Johnsonnak a brit választást

Lehet, hogy több száz brit választókörzetben nem indulnak rá a kormányzó konzervatívok jelöltjeire a Nigel Farage-féle brexitpártiak, így nagyban megkönnyítik azt, hogy decemberben a jobboldal győzzön a Boris Johnson miniszterelnök által meghirdetett brit választásokon – írja a Financial Times a Brexit Párt belső forrásaira hivatkozva szerdán.

Fókuszált indulás

Nigel Farage fontos személyisége a brit politikának: korábban maga is konzervatív politikus volt, majd mikor az EU-t megalapító maastrichti szerződést a brit konzervatív kormány 1992-ben aláírta, Farage kilépett. Innen építette fel saját, a napirendjét szinte csak a brit EU-kilépés köré felépítő pártját, a UKIP-et. Ennek színeiben először 1999-ben került be az Európai Parlamentbe, azóta pedig megszakítás nélkül az EP tagja.

A 2016-os brexit-népszavazás után látva, hogy fő ambíciója teljesült, és a britek a kilépés mellett döntöttek, lemondott az UKIP éléről.

De nem sokáig maradt párt nélkül, hiszen miután az Egyesült Királyság három év alatt sem tudott kilépni az EU-ból, Farage egy volt UKIP-os párttársa, Catherine Blaiklock megalapította a Brexit Pártot. Márciusban azonban Blaiklock iszlamofób tweetjei miatt lemondásra kényszerült, Faragenak átadva a pártelnöki tisztséget, aki a párttal rögtön meg is nyerte a májusi brit EP-választást. Azóta a párt egy megállapodás nélküli brexit mellett kardoskodik, és bár Boris Johnson konzervatív miniszterelnök sok, májusban még brexitpárti szavazót visszahódított a konzervatívokhoz, a Brexit Párt még így is tíz százalék felett áll.

Ezért is lehet fontos fordulópont, ha Farage úgy dönt, hogy a december 12-ére időzített előrehozott parlamenti választásokon a Brexit Párt több száz választókörzetben nem indít jelöltet Johnsonék konzervatívjaira. Sőt, a visszalépések mellett Farage-ék nem a konzervatívok által amúgy is nyerhető körzetekre fókuszálnak majd,

hanem inkább azokra a nagy arányban a brexit mellett szavazó választókörzetekre, ahol viszont munkáspárti a parlamenti képviselő.

Ellenkező esetben lehet, hogy Farage pont a Munkáspárt és a Liberális Demokraták maradáspárti jelöltjeit segítené hatalomra, és aláásná Boris Johnson parlamenti többségét.

Farage, a királycsináló

A Brexit Párt indulása egyébként már csak azért is kulcsfontosságú, mert a brit választási rendszerben nincsen országos listás szavazat, csak egyéni körzetekben lehet indulni, aki pedig a körzetet megnyeri, képviselő lesz. Ha a második helyezett akár egy szavazattal is lemarad, nincs semmilyen kompenzációs lista, amivel bejuthatna, ezért is hívják ezt „a győztes mindent visz”-választási rendszernek.

Ha a taktikus indulás mellett dönt, Farage két legyet is ütne egy csapásra: egyrészt, mivel a Brexit Párt szervezettségben még nem mérhető a Konzervatívok és a Munkáspárt erejéhez, ezért könnyebb lenne a kampány, ha tényleg csak a nyerhető körzetekre koncentrálnak. Másrészt, miután jelenleg a konzervatívok a választások toronymagas esélyesei, Farage nem is osztaná meg a kilépéspártiak szavazatait azzal, hogy mindenhol ráindít egy jelöltet Johnsonékra – ezzel megkönnyítené Johnson dolgát, miután a maradáspárti szavazatok a Munkáspárt és a Liberális Demokraták között oszlanak meg.

Jelenleg viszont a leendő brexitpárti jelöltek sem tudják, hogy indulhatnak-e, legalábbis erről tanúskodik a Financial Times által megszerzett belső levelezés, melyben szerdán azt írták a párt jelöltjeinek, hogy várjanak ki.

„Fontos. Légyszíves NÉMÍTSÁTOK LE magatokat a közösségi médián. NE válaszoljatok egyetlen kérdésre sem azzal kapcsolatban, hogy hol állunk, mi a stratégiánk vagy a tervünk innentől. Mindent tisztázni fogunk... Hamarosan”

– áll a talányos üzenetben. A Financial Times szerint mindenesetre a pártban is komoly a dilemmázás, hogy mit is tegyenek, hiszen a Brexit Párt potenciális királycsináló szerepében lehet a választás után. Még az sem biztos, hogy a pártelnök Nigel Farage egyáltalán elindul-e saját körzetében, Thurrockban.

Koordinációval simán nyerhet Johnson

John Longworth brexitpárti EP-képviselő is a taktikai indulás mellett kardoskodik, szerinte tényleg csak arra a körülbeül 20-30 körzetre kéne fókuszálniuk, ahol valóban van esélyük nyerni.

„Ezek teljesen nyerhetőek lennének, ha minden erőforrásunkat ezekbe öntjük.”

„Akkor sem nyernénk nagyobbat, ha mind a 600 körzetre fókuszálnánk. De így jobb eredményt kapunk a brexit szempontjából” – latolgatta Longworth az esélyeiket. A párt egyébként pénteken indítja el a kampányát, itt fogják ismertetni stratégiájukat is.

A JELENLEGI EREDMÉNYEK MELLETT A PÁRTOK 2017-ES VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEI. FORRÁS: EUROPE ELECTS / TWITTER

A Survation csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatása szerint egyébként a Boris Johnson-féle konzervatívok továbbra is magasan vezetik a közvélemény-kutatásokat 34 százalékkal, míg a Jeremy Corbyn-féle, az előrehozott választások tervét végül támogató Munkáspárt 26 százalékon áll. Őket követik a maradáspárti Liberális Demokraták 19 százalékkal, majd a Brexit Párt szintén nem elhanyagolható, 12 százalékos eredménnyel, majd a Skóciában erős maradáspárti-nacionalista Skót Nemzeti Párt 4 százalékkal, a szintén maradáspárti Zöldek pedig 1 százalékkal. Nem nehéz látni tehát, hogy míg a maradáspárti oldal rendkívül megosztott a Munkáspárt és a LibDemek között, ha a Brexit Párt ügyesen koordinál a Konzervatívokkal, Boris Johnson könnyen nyerheti a decemberi voksolást.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / AFP

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek