+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. október 19. szombat, 08:20
A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, és világmárkákat hoznának létre a Balkánon.

EGY ALTERNATÍV IDŐSÍKON ÉSZAK-MACEDÓNIA A BORTURIZMUS FELLEGVÁRA LENNE. A BALKÁNI ORSZÁG HARMINCVALAHÁNYEZER HEKTÁRNYI SZŐLŐTERÜLETE (EBBŐL 28 EZER HEKTÁRON TERMESZTENEK BORSZŐLŐFAJTÁKAT) SZEBBNÉL SZEBB TÁJAKON TALÁLHATÓ, MÉGIS, MÉG CSAK MOST KEZDENEK RÁJÖNNI, HOGY IDE AKÁR TURISTÁK IS JÖHETNÉNEK.

 

EZ A HELY PÉLDÁUL TÍZ PERCNYI TAXIZÁSRA VAN A FŐVÁROS, SZKOPJE BELVÁROSÁTÓL. A BORÁSZATON TÚL ÉTTEREM, BORTERASZ ÉS MÉG LŐTÉR IS VAN A HELYSZÍNEN.

 

AMÍG VOLT JUGOSZLÁVIA, ADDIG INNEN JÖTT A DÉLSZLÁV RÉGIÓ BORAINAK KÉTHARMADA. MA AMI EBBŐL MEGMARADT, AZ AZ, HOGY A BORÁSZATOK TÖBBSÉGE TOVÁBBRA IS RENGETEG SZŐLŐT VÁSÁROL FEL, AMIBŐL RENGETEG BORT KÉSZÍT, NEM TÚL DRÁGÁN.

 

A FŐ HELYSZÍN A TIKVES-BORRÉGIÓ, A VARDAR FOLYÓ MELLETTI TERÜLET. A LEGTÖBB HÍRES PINCÉSZET MIND ERRŐL A MINDEN PONTON GYÖNYÖRŰ TERÜLETRŐL KÉSZÍT BORT.

 

A NAGYOBB BORÁSZATOKNÁL PINCEÁRON NAGYJÁBÓL 2,50-3 EURÓBA (800-900 FORINTBA) KERÜL EGY OLYAN MINŐSÉGŰ BOR, AMIÉRT ITTHON A DUPLÁJÁT KÉRNÉK.

 

EZ AZ ÁR AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORPIACON MÉG ÍGY IS DRÁGA PERSZE, OTT ~0,90 EURÓS BEKERÜLÉSI ÁRAT KELL HOZNIA A PINCÉKNEK. AKI ERRE NEM HAJLANDÓ, EXPORTÁL. A LEGTÖBBEN MÉG MINDIG AZ EXJUGÓ ORSZÁGOKRA TÁMASZKODNAK, DE EGYRE NAGYOBB SZEREPET KAP OROSZORSZÁG ÉS AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN RITKA SZOMJASSÁ VÁLÓ KÍNA.

 

VAGY HOLLANDIA, AHOL A SZLOVÉN PUKLAVEC CSALÁD ÉRTÉKESÍTI NEGOTINO MELLETTI BORÁSZATÁNAK PALACKJAIT. 

 

ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN ALAPVETŐEN RITKA NAGY SZÁRAZSÁG VAN: A NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA NAGYON MAGAS, ESŐ ALIG ESIK. ÍGY MINDENKI RÁSZORUL ARRA, HOGY ÖNTÖZZÖN – EZ VISZONT ÓRIÁSI TERMÉSHOZAMOKAT EREDMÉNYEZ, MINT AZT A KÉPEN IS LÁTNI.

 

A SZŐLŐFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK HASONLÓ MÉRTÉKŰEK, MINT ITTHON – EZ INKÁBB A MAGYAR SZŐLÉSZET-BORÁSZAT CSŐDJÉT MUTATJA, MINT AZ ÉSZAK-MACEDÓN FEJLŐDÉST.

 

EGY ÁTLAGOS BORÁSZAT ENNEK MEGFELELŐEN LEGALÁBB FÉLMILLIÓ PALACKNYI BORT TERMEL EGY ÉVBEN, ÉS HA EZ NEM IS JÖN ÖSSZE, A KAPACITÁSA MÁR MEGLENNE HOZZÁ.

 

A LEGNAGYOBB HELYI BORÁSZATOK, PÉLDÁUL A TÖBBTÍZMILLIÓ BORT ÉRTÉKESÍTŐ TIKVES, MÉG A JUGOSZLÁV IDŐK ÖRÖKÖSE. IGAZ, MEG TUDTÁK MAGUKAT ÚJÍTANI MINDEN TÉREN.

 

A BORÁSZATOK RENGETEG PÉNZT FEKTETTEK TECHNOLÓGIÁBA ÉS SZAKTUDÁSBA. A MODERN ESZKÖZÖK ÉS A KÜLFÖLDÖN VÉGZETT BORÁSZOK ITT ALAPNAK SZÁMÍTANAK.

 

EGY FIATAL BORÁSZ, MIKOR ARRÓL KÉRDEZTEM, MITŐL KÜLÖNLEGESEK A MACEDÓN BOROK, AZT MONDTA, HOGY ATTÓL, HOGY SZINTE FEKETE A SZÍNÜK, ÉS HOGY RENDKÍVÜL MAGAS AZ EXTRAKTTARTALMUK. VAGYIS VASTAGOK, FŰSZERESEK, TESTESEK. FŐLEG A LEGTÖBBET TERMESZTETT SZŐLŐFAJTÁJUK, A VRANEC ILYEN: ERRE ÉPÍTENÉNEK A JÖVŐBEN MAJD.

 

A BORÁSZ NEM VICCELT, AMIKOR A FEKETE SZÍNT EMLÍTETTE.

 

A VRANEC RÁADÁSUL AZÉRT IS JÓ VÁLASZTÁS, MERT TEREM BELŐLE MONTENEGRÓBAN, SZERBIÁBAN, KOSZOVÓBAN ÉS BULGÁRIÁBAN IS, ÍGY IGAZI BALKÁNI BRAND LEHET.

 

IDÉN RENDEZTÉK MEG A VRANEC ELSŐ VILÁGNAPJÁT IS SZKOPJÉBAN, AHOL SZÁMOS KÜLFÖLDI SZAKÉRTŐ IS EGYETÉRTETT ABBAN, HOGY A VRANCEC NEMZETKÖZI SZŐLŐFAJTÁKKAL HÁZASÍTVA SIMÁN FELDOBJA ÉS FŰSZEREZI MONDJUK A MERLOT-T. ÉS HA MEGÁLLJA A HELYÉT EGY ILYEN CUVÉE-BEN, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ÉRDEKES LEHET.

 

A KÉKSZŐLŐ VRANECEN KÍVÜL RENGETEG FAJTÁT TERMESZTENEK AZ ORSZÁGBAN. A NEMZETKÖZI FAJTÁKON (SAUVIGNON BLANC, CHARDONNAY, CABERNET-K, PINOT-K) TÚL AKÁR GRÚZ (RKATSITELI) ÉS KÖZÉP-EURÓPAI (OLASZRIZLING) IS SZEREPEL A REPERTOÁRBAN. PERSZE ŐK IS ÉRZIK, HOGY EZ SOK, EZÉRT IS MENNÉNEK RÁ A VRANECRA.

 

A TÖBBI KELET-EURÓPAI ORSZÁG SZÁMÁRA A ROSSZ HÍR AZ, HOGY AZ ALACSONY ÁRAKAT TARTANI TUDJÁK TOVÁBBRA IS: ELKEZDTÉK UGYANIS GÉPESÍTENI A SZŐLÉSZETET. A KÉPEN ÉPPEN EGY EU-S TÁMOGATÁSBÓL VÁSÁROLT SZÜRETELŐ KOMBÁJN VÉGZI NAGYON HATÉKONYAN HÚSZ EMBER TÖBBÓRÁS MUNKÁJÁT, JÓVAL KEVESEBB IDŐ ALATT.

 

VAGYIS ÉRDEMES A JÖVŐBEN KIPRÓBÁLNI AZ ÉSZAK-MACEDÓN BOROKAT, HA ESETLEG VALAHOL SZEMBEJÖNNEK. MERT ITTHON PIACI JELENLÉTÜK EGYELŐRE NINCS TÚL STABILAN. IGAZ, MI TÚLSÁGOSAN PATRIÓTA PIACNAK SZÁMÍTUNK, ÉS IDE (FŐLEG VILLÁNYBA) AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORÁSZOK INKÁBB TANULNI ÉS INSPIRÁLNI JÁRNAK, NEM ELADNI. 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás