+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. október 19. szombat, 08:20
A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, és világmárkákat hoznának létre a Balkánon.

EGY ALTERNATÍV IDŐSÍKON ÉSZAK-MACEDÓNIA A BORTURIZMUS FELLEGVÁRA LENNE. A BALKÁNI ORSZÁG HARMINCVALAHÁNYEZER HEKTÁRNYI SZŐLŐTERÜLETE (EBBŐL 28 EZER HEKTÁRON TERMESZTENEK BORSZŐLŐFAJTÁKAT) SZEBBNÉL SZEBB TÁJAKON TALÁLHATÓ, MÉGIS, MÉG CSAK MOST KEZDENEK RÁJÖNNI, HOGY IDE AKÁR TURISTÁK IS JÖHETNÉNEK.

 

EZ A HELY PÉLDÁUL TÍZ PERCNYI TAXIZÁSRA VAN A FŐVÁROS, SZKOPJE BELVÁROSÁTÓL. A BORÁSZATON TÚL ÉTTEREM, BORTERASZ ÉS MÉG LŐTÉR IS VAN A HELYSZÍNEN.

 

AMÍG VOLT JUGOSZLÁVIA, ADDIG INNEN JÖTT A DÉLSZLÁV RÉGIÓ BORAINAK KÉTHARMADA. MA AMI EBBŐL MEGMARADT, AZ AZ, HOGY A BORÁSZATOK TÖBBSÉGE TOVÁBBRA IS RENGETEG SZŐLŐT VÁSÁROL FEL, AMIBŐL RENGETEG BORT KÉSZÍT, NEM TÚL DRÁGÁN.

 

A FŐ HELYSZÍN A TIKVES-BORRÉGIÓ, A VARDAR FOLYÓ MELLETTI TERÜLET. A LEGTÖBB HÍRES PINCÉSZET MIND ERRŐL A MINDEN PONTON GYÖNYÖRŰ TERÜLETRŐL KÉSZÍT BORT.

 

A NAGYOBB BORÁSZATOKNÁL PINCEÁRON NAGYJÁBÓL 2,50-3 EURÓBA (800-900 FORINTBA) KERÜL EGY OLYAN MINŐSÉGŰ BOR, AMIÉRT ITTHON A DUPLÁJÁT KÉRNÉK.

 

EZ AZ ÁR AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORPIACON MÉG ÍGY IS DRÁGA PERSZE, OTT ~0,90 EURÓS BEKERÜLÉSI ÁRAT KELL HOZNIA A PINCÉKNEK. AKI ERRE NEM HAJLANDÓ, EXPORTÁL. A LEGTÖBBEN MÉG MINDIG AZ EXJUGÓ ORSZÁGOKRA TÁMASZKODNAK, DE EGYRE NAGYOBB SZEREPET KAP OROSZORSZÁG ÉS AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN RITKA SZOMJASSÁ VÁLÓ KÍNA.

 

VAGY HOLLANDIA, AHOL A SZLOVÉN PUKLAVEC CSALÁD ÉRTÉKESÍTI NEGOTINO MELLETTI BORÁSZATÁNAK PALACKJAIT. 

 

ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN ALAPVETŐEN RITKA NAGY SZÁRAZSÁG VAN: A NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA NAGYON MAGAS, ESŐ ALIG ESIK. ÍGY MINDENKI RÁSZORUL ARRA, HOGY ÖNTÖZZÖN – EZ VISZONT ÓRIÁSI TERMÉSHOZAMOKAT EREDMÉNYEZ, MINT AZT A KÉPEN IS LÁTNI.

 

A SZŐLŐFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK HASONLÓ MÉRTÉKŰEK, MINT ITTHON – EZ INKÁBB A MAGYAR SZŐLÉSZET-BORÁSZAT CSŐDJÉT MUTATJA, MINT AZ ÉSZAK-MACEDÓN FEJLŐDÉST.

 

EGY ÁTLAGOS BORÁSZAT ENNEK MEGFELELŐEN LEGALÁBB FÉLMILLIÓ PALACKNYI BORT TERMEL EGY ÉVBEN, ÉS HA EZ NEM IS JÖN ÖSSZE, A KAPACITÁSA MÁR MEGLENNE HOZZÁ.

 

A LEGNAGYOBB HELYI BORÁSZATOK, PÉLDÁUL A TÖBBTÍZMILLIÓ BORT ÉRTÉKESÍTŐ TIKVES, MÉG A JUGOSZLÁV IDŐK ÖRÖKÖSE. IGAZ, MEG TUDTÁK MAGUKAT ÚJÍTANI MINDEN TÉREN.

 

A BORÁSZATOK RENGETEG PÉNZT FEKTETTEK TECHNOLÓGIÁBA ÉS SZAKTUDÁSBA. A MODERN ESZKÖZÖK ÉS A KÜLFÖLDÖN VÉGZETT BORÁSZOK ITT ALAPNAK SZÁMÍTANAK.

 

EGY FIATAL BORÁSZ, MIKOR ARRÓL KÉRDEZTEM, MITŐL KÜLÖNLEGESEK A MACEDÓN BOROK, AZT MONDTA, HOGY ATTÓL, HOGY SZINTE FEKETE A SZÍNÜK, ÉS HOGY RENDKÍVÜL MAGAS AZ EXTRAKTTARTALMUK. VAGYIS VASTAGOK, FŰSZERESEK, TESTESEK. FŐLEG A LEGTÖBBET TERMESZTETT SZŐLŐFAJTÁJUK, A VRANEC ILYEN: ERRE ÉPÍTENÉNEK A JÖVŐBEN MAJD.

 

A BORÁSZ NEM VICCELT, AMIKOR A FEKETE SZÍNT EMLÍTETTE.

 

A VRANEC RÁADÁSUL AZÉRT IS JÓ VÁLASZTÁS, MERT TEREM BELŐLE MONTENEGRÓBAN, SZERBIÁBAN, KOSZOVÓBAN ÉS BULGÁRIÁBAN IS, ÍGY IGAZI BALKÁNI BRAND LEHET.

 

IDÉN RENDEZTÉK MEG A VRANEC ELSŐ VILÁGNAPJÁT IS SZKOPJÉBAN, AHOL SZÁMOS KÜLFÖLDI SZAKÉRTŐ IS EGYETÉRTETT ABBAN, HOGY A VRANCEC NEMZETKÖZI SZŐLŐFAJTÁKKAL HÁZASÍTVA SIMÁN FELDOBJA ÉS FŰSZEREZI MONDJUK A MERLOT-T. ÉS HA MEGÁLLJA A HELYÉT EGY ILYEN CUVÉE-BEN, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ÉRDEKES LEHET.

 

A KÉKSZŐLŐ VRANECEN KÍVÜL RENGETEG FAJTÁT TERMESZTENEK AZ ORSZÁGBAN. A NEMZETKÖZI FAJTÁKON (SAUVIGNON BLANC, CHARDONNAY, CABERNET-K, PINOT-K) TÚL AKÁR GRÚZ (RKATSITELI) ÉS KÖZÉP-EURÓPAI (OLASZRIZLING) IS SZEREPEL A REPERTOÁRBAN. PERSZE ŐK IS ÉRZIK, HOGY EZ SOK, EZÉRT IS MENNÉNEK RÁ A VRANECRA.

 

A TÖBBI KELET-EURÓPAI ORSZÁG SZÁMÁRA A ROSSZ HÍR AZ, HOGY AZ ALACSONY ÁRAKAT TARTANI TUDJÁK TOVÁBBRA IS: ELKEZDTÉK UGYANIS GÉPESÍTENI A SZŐLÉSZETET. A KÉPEN ÉPPEN EGY EU-S TÁMOGATÁSBÓL VÁSÁROLT SZÜRETELŐ KOMBÁJN VÉGZI NAGYON HATÉKONYAN HÚSZ EMBER TÖBBÓRÁS MUNKÁJÁT, JÓVAL KEVESEBB IDŐ ALATT.

 

VAGYIS ÉRDEMES A JÖVŐBEN KIPRÓBÁLNI AZ ÉSZAK-MACEDÓN BOROKAT, HA ESETLEG VALAHOL SZEMBEJÖNNEK. MERT ITTHON PIACI JELENLÉTÜK EGYELŐRE NINCS TÚL STABILAN. IGAZ, MI TÚLSÁGOSAN PATRIÓTA PIACNAK SZÁMÍTUNK, ÉS IDE (FŐLEG VILLÁNYBA) AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORÁSZOK INKÁBB TANULNI ÉS INSPIRÁLNI JÁRNAK, NEM ELADNI. 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás