Bevezetné a többnejűséget Oroszországban a moszkvai mufti

Szerző: Illés Gergő
2019.09.26. 18:41

Szerinte ez megoldana egy sor társadalmi problémát, ráadásul véget vetne a paráználkodásnak is.

Bevezetné a többnejűséget Oroszországban a moszkvai mufti

Egy sor társadalmi problémát, többek között a női jogok kérdését megoldaná az, ha Oroszországban bevezetnék a többnejűséget, mivel a nőknek a férfiakhoz képest jelenleg túl sok joga van, véli Moszkva muftija a RIA Novosztyi hírügynökség tudósítása szerint.

A többnejűség, másik nevén poligámia legalizációjának kérdése rendre felmerül az óriási muszlim kisebbséggel rendelkező országban: Csecsenföldön, Tatárföldön, Dagesztánban, valamint az ország más, muszlim többségű területein a szövetségi tiltás ellenére bevett gyakorlat a többnejűség.  Nemrég Ravil Gajnutdin, az oroszországi muftik tanácsának elnöke is kijelentette: a muzulmán többségű régiókban engedni kéne a gyakorlatot. Ő azt mondta,

a poligámia sokkal jobb attól, mint „tartani negyven szeretőt, és semmilyen felelősséget nem vállalni” értük és a törvénytelen gyermekekért.

Most pedig Ildar Aljautdinov moszkvai mufti jelentette ki, hogy a poligámia engedélyezése szükségszerű, és különösen a muszlim vallásúak által dominált területen van létjogosultsága. A mufti azzal is érvelt, hogy jelenleg Oroszországban jóval – a Roszsztat statisztikai hivatal adatai szerint 10 millióval – több nő van az országban, mint férfi, ráadásul sok esetben Oroszországban a nők özvegyek maradnak vagy elválnak.

„A többnejűség legalizálása garantálni tudná a női jogokat” – jelentette ki Aljautdinov, aki szerint a jelenleg is többnejűség alapján élő nőket a törvény nem védi Oroszországban, ráadásul bár a muszlimok a sária-törvények alapján élik az életüket, polgári kapcsolataikban kénytelenek az orosz jogrendszerre hagyatkozni.

„Ezért kell egy védelmi mechanizmust törvényi szinten is létrehozni annak érdekében, hogy a nők teljes értékű másodfeleségek lehessenek”

– húzta alá Aljautdinov, aki szerint a poligámia számos társadalmi kérdést megoldana, és ráadásul kevesebben is bűnöznének és paráználkodnának a társadalomban.

A mufti hozzátette, ezt majd a kompetens hatóságoknak kell majd megvizsgálniuk, és a folyamatba iszlám jogszakértőket is be kell majd vonniuk. A többnejűségben ugyanakkor „óriási felelősség van a férfi vállán: a pénzügyi biztonság, a szabadidő egyenlő elosztása a családon belül, valamint a szülői feladatok is” – vélte Aljautdinov az üggyel kapcsolatban.

Egyébként egy négy évvel ezelőtt készített közvélemény-kutatás szerint az oroszok 87 százaléka ellenzi a többnejűség gyakorlatát, további 10 százalékuknak viszont tetszik az ötlet. Ehhez képest viszont az oroszok 33 százaléka a muszlimoknak engedélyezné a többnejűséget.

BORÍTÓKÉP: Auguste Toulmouche: A vonakodó menyasszony (1865), részlet

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek