Kevéssé meglepő statisztika: a lengyel futballszurkolók 83 százaléka jobboldali

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.22. 18:37

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális jobboldali pártokat tömörítő koalícióra.

Kevéssé meglepő statisztika: a lengyel futballszurkolók 83 százaléka jobboldali

Elég érdekes statisztikát hozott le a Europe Elects Lengyelországról: a 9500 ember megkérdezésével készült felmérés azt kutatta, a futballszurkolók melyik párthoz húznak akkor, amikor épp nem a kedvenc csapatuknak szurkolnak. Az eredmény szinte meglepő, de az oldalválasztás nem: a futball arrafelé is a jobboldalhoz kötődik inkább, de nem a nacionalista, konzervatív kormánypárt, a PiS, hanem a radikálisabb pártokat összegyűjtő Konfederacja koalíció a legnépszerűbb, rájuk a megkérdezettek 55,2 százaléka szavazna, szemben az Orbán Viktor barátainak számító PiS-szel, akikre csak 28 százalék menne szavazni.

Ez már csak azért érdekes, mert a lengyel kormánypárt előszeretettel szerepelteti a hozzá köthető sajtóban a lengyel ultra szcéna embereit, és úgy általában nincs különösebben rossz viszonyban a meccsekre összeálló brigádokkal. 

Bár a harmadik helyre a centralistának mondható Polgári Koalíció került (KO), de rájuk már csak az ország futballszurkolóinak nyolc százaléka szavazott, a többiek pedig bőven öt százalék alatt végeztek.

Ezzel ki is jön, hogy a lengyel focirajongók 83 százaléka jobboldali, ráadásul nem is a mérsékelt fajtából.
 

A lengyel fociközeg az egész térséghez hasonlóan a kommunistaellenesség köré épült már az elejétől fogva, az ország világszinten is a legkeményebbek közé tartozó huligánjai pedig az előző rendszerben többször is visszavonulásra kényszerítették a rendőrséget is. A baloldal azóta sem létezik igazán a lengyel lelátókon, ezzel szemben a radikális jobb ott is otthonra talált.

Ami érdekes, hogy a várttal ellentétben a Konfederacja nem az a fajta radikális jobboldal, amire elsőre tippelnénk: ez inkább egy euroszkeptikus libertariánus csoport, és bár nacionalisták is, nem sok közük van a Nemzeti Radikális Táborhoz, akik a két világháború közti lengyel fasiszta szervezeteket tekintik elődnek. Sőt, ami még furcsább, hogy a Nemzeti Radikális Tábor fel sem került a listára.

A statisztika azt is jól mutatja, mennyire túlsúlyban vannak ezek a nézetek a társadalom egészéhez képest: a 2019-es EP-választáson összesen 4,55 százalékot tudtak összehozni.

Ennek fényében érdemes megnézni a koalíció legerősebb pártjának mondható KORWiN elnökével, Janusz Korwin-Mikkevel készült interjúnkat 2017-ből. Korwin-Mikke az EP-ben főleg nőellenes felszólalásairól híresült el, de Bakó Beának azt is kifejtette, hogy Vlagyimir Putyinnal tulajdonképpen semmi baj nincs, és Lengyelország ősellensége Ukrajna lett inkább, Orbán Viktor előtt pedig nagy jövő áll, hiszen megmutatja, hogy unióellenesen is lehet élni.

FOTÓ: A Legia Varsó ultrái a németek által megölt lengyelekre emlékeznek a lelátón / Ultras-Tifo

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek