Nyolcszor is követelhette Trump az ukrán elnöktől, hogy indítson vizsgálatot demokrata ellenfele ellen

Szerző: Illés Gergő
2019.09.21. 10:06

Egy szivárogtató szerint az elnök vizsgálatot követelt Joe Biden ellen, de Trump szerint a balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Nyolcszor is követelhette Trump az ukrán elnöktől, hogy indítson vizsgálatot demokrata ellenfele ellen

Donald Trump amerikai elnök még júliusban nyolcszor is követelte ukrán kollégájától, hogy az vonja vizsgálat alá Joe Bident, Barack Obama alelnökét – egyúttal a regnáló elnök egyik legkeményebb politikai ellenfelét – írja a Reuters egy, az információt elterjesztő névtelen szivárogtatóra hivatkozva.

Saját céljaira használhatta az elnöki hivatalt?

Biden azon felül, hogy Obama demokrata alelnöke volt annak nyolcéves országlása idején, Trump egyik legkeményebb politikai ellenfelévé is előlépett: ő vezeti ugyanis a közvélemény-kutatásokat a demokrata előválasztásokon, így

komoly esélye van arra is, hogy párton belüli ellenfeleit leküzdve 2020-ban ő lehessen Trump demokrata kihívója.

Ha igaz, hogy Trump Vologyimir Zelenszkij ukrán államfőt telefonbeszélgetése során többször is arra kérte, hogy Biden ellen indítson vizsgálatot, akkor az viszont már komoly vádakat vet fel az elnökkel szemben.

A július 25-én történt telefonhívást három demokrata vezetésű képviselőházi bizottság is vizsgálja jelenleg, ők azt szeretnék megtudni, hogy Trump és ügyvédje, Rudolph Giuliani megpróbált-e nyomást gyakorolni Zelenszkijre, hogy az segítsen be ennyivel az elnök újraválasztásába. A Wall Street Journal szerint Trump a Joe Biden és fia ellen indítandó vizsgálatot a telefonbeszélgetés során nem kevesebbszer, mint nyolcszor hozta elő.

Biden ezt követően egy közleményben kezdte követelni a telefonbeszélgetés leiratának nyilvánosságra hozatalát, illetve egy, a kiszivárogtatóval tartandó kongresszusi meghallgatást is előirányozott. Szerinte ugyanis, ha igazak az elnök ellen felhozottak, akkor az azt mutatja, hogy a hivatalát saját érdekeire használta fel.

„Az ilyen nyilvánvaló korrupció csak ártó és kicsinyítő a kormányzati intézményeinkre nézve, amennyiben azokat személyes politikai bosszú céljaira használják fel”.

Egy ügyész kirúgatásával gyanúsítják Bident

Az elnök egyelőre szokásos módon (Twitteren) és szokásos stílusában (hevesen) tagadja az ellene felhozott gyanút. Szerinte „a radikális baloldali demokraták és az álhírmédiájuk”, és „a Pici Adam Schiff”, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata elnöke támadják csak a beszélgetés miatt. „Érdekes, hogy annyian hallottak és tudnak erről a teljesen korrekt és tiszteletteljes beszélgetésről, és ők nem jöttek elő, [hogy kifogást emeljenek]. Tudják, hogy miért nem? Mert semmi rossz nem hangzott el, tökéletes volt!” – fogalmazott.

Pénteken egyébként Guilianit a Reuters munkatársai látták a Fehér Háztól csak pár utcára található Trump International Hotelnél, ahol éppel Lev Parnasz ukrán üzletemberrel beszélgetett, de ezzel kapcsolatban Trump ügyvédje nem kívánt nyilatkozni. Az ügyvéd szerint egyébként azért van szükség a vizsgálatra Biden ellen, mert az

alelnökként próbálhatott nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy rúgják kia fia üzleti ügyeivel foglalkozó ügyészt.

Az EU és az USA által is kritizált Viktor Sokint végül 2016 márciusában bocsájtotta el az ukrán parlament, a nyugati partnerek szerint távozására azért is szükség volt, mert blokkolta az ukrán jogrendszer reformját.

A két vezető egyébként szeptember elején találkozott volna először egymással, ám Trump ukrajnai útját lemondta az Egyesült Államokat fenyegető Dorian hurrikán miatt. Az első személyes találkozóra ezért a New York-i ENSZ-Közgyűlés szeptemberi ülése alatt kerül majd sor Zelenszkij és Trump között.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek