+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. szeptember 13. péntek, 08:04
Az egri fideszes Habis László ajánlásai és a Schmuck-féle Bódás Bianka ívei között az egri ellenzék több párhuzamosságot is talált, ahol az ajánlók írásképe egyáltalán nem egyezik az íveken.

Egyre nagyobb politikai botrány kerekedik ki az egri önkormányzati választási kampányban az elmúlt napokban: a botrány hátterében az áll, hogy az egyesült egri ellenzéket tömörítő Egységben a Városért Egyesület helyi választási bizottsági (HVB) delegáltja szerint az egyik független jelölt, Bódás Bianka ajánlásgyűjtő ívein több hamis aláírás is volt, így az ellenzék szerint felmerül a választási visszaélés gyanúja.

 

Nem egyezett az íráskép

 

Schmuck Andor egykori munkatársa, egyúttal az Együtt2014 kamupárt alapítója (nem összekeverendő a Juhász Péter és Bajnai Gordon-féle, azóta már megszűnt liberális párt Együtt – A korszakváltók pártjával) Bódás Bianka is bejelentkezett ugyanis független jelöltként a megyeszékhelyen, ehhez pedig össze is gyűjtötte a szükséges ajánlásokat. Bódás láthatóan a jobbikos közös ellenzéki jelölt, Mirkóczki Ádám indulásával üresen maradt balliberális térbe próbál befurakodni, Facebook-oldalán „fiatal és zöld” Egerért kampányol, magát „liberálisnak, pártfüggetlennek és nyitottnak” írja le.

 

Csarnó Ákos, az Egri Ügyek főszerkesztője (és egyébként az Azonnali kiadójának ügyvezetője) – aki egyúttal az Egységben a Városért Egyesület helyi választási bizottsági delegáltja – szerint viszont Bódás környékén visszaélés történhetett. A független jelölt ugyanis összesen 400 ajánlást gyűjtött össze az induláshoz, ebből a választási bizottság 301-et talált érvényesnek, míg az induláshoz 300 kell. Ugyanakkor Csarnó észrevette, hogy

 

volt 33 párhuzamosság Bódás és a fideszes jelölt Habis ajánlásai között, ahol az ajánlók írásképe szemmel láthatóan különbözött a két jelölt ívein, noha adataik azonosak voltak.

 

Csarnóék el is értek négy érintettet a 33-ból, akik tanúk előtt állították: ők bizony nem támogatták Bódás Biankát, csupán Habis Lászlót.

 

Az aláírók visszavonták a vallomást, a Fidesz feljelent

 

Csütörtökre azonban újabb fordulat állt be az ügyben, miután a négy megkeresett hirtelen visszavonta az ellenzékieknek szerdán tett vallomását. Sőt, a fideszes Deé András tegnap délután a kormánypárti megyei lap HEOL-ban publikált közleményében Mirkóczkit is felszólította, hogy „azonnali hatállyal hívják vissza a Helyi Választási Bizottsógból (HVB) a választópolgárokat politikai nézet szerint listázó, adataikat másoló, jogosulatlanul felhasználó delegáltjukat, Csarnó Ákost”. Az ügyben a Fidesz feljelentést is fog tenni, mivel a kormánypárt szerint Mirkóczkiék „megtévesztő módon” „zaklatták az egrieket otthonukban politikai nézeteik miatt” – áll Deé András közleményében. A polgármester azt nyilatkozta, Csarnó különleges személyes adatokat vitt ki a HVB-ból, ezzel Habis László szerint az ellenzéki delegált „a jogszabályokkal ellentétes módon” járt el.

 

Erre Mirkóczkiék is válaszoltak, akik szerint az igazi botrány az, hogy hogyan kerülhettek a Habist támogatók adatai és neveik hamisítványai Bódis Bianka íveire.

 

„Csarnó Ákos a fideszes Deé András helyett is elvégezte azt a munkát, amelyben lelepleződött egy minden valószínűség szerinti fideszes csalás:

 

Habis László támogatóinak adatai, amihez kizárólag ők fértek hozzá, átkerült másolással és hamisítással egy független jelölt ajánlásai közé” – vágott vissza az ellenzéki Egységben a Városért Egyesület. Csarnó az ügyben az Azonnalinak úgy reagált, hogy valóban felírt pár adatot a HVB-nél, de ebben szerinte semmi jogellenesség nincsen, ezt a HVB-ben sem kifogásolta senki. Sőt, Csarnó furcsának tartotta, hogy nem a Fidesz, hanem pont ő védi meg a fideszes ajánlóíveket, és a Fidesz azért támadja őt, mert a munkáját végzi.

 

Bódás szerint Mirkóczki az álellenzéki

 

Bódás Facebook-oldalán mind Habist, mind az ellenzéket revolverezni kezdte: a polgármesternek szerinte nem kéne meglepődnie azon, hogy voltak egyezések Bódás és Habis aláírásai között, mivel szerinte sokan „csak megfelelési kényszerből és érdekből” írtak alá a kormánypártnak.

 

Mirkóczkiékat pedig NER-kompatibilisnek és szalonellenzékinek nevezte, olyan kérdéseket téve fel a jobbikos polgármesterjelöltnek, mint hogy: „Hogyan tud tükörbe nézni ennyi hazugság után?”

 

Egyúttal azt is megígérte, feljelentést tesz, mert a támogatóinak adatai „a sajtó birtokába kerülhettek”.

 

Eger egyébként az október 13-án esedékes önkormányzati választás szempontjából az egész országban az egyik legérdekesebb település. Ott a csata a várost 2006 óta vezető, fideszes Habis László és a jobbikos Mirkóczki Ádám között fog eldőlni, és a jelek szerint egészen kevés szavazattal: a tavaly áprilisi országgyűlési választásokon bár a fideszes jelölt Nyitrai Zsolt simán elvitte az Egert is magában foglaló, első számú hevesi OEVK-t, a megyeszékhely inkább a már akkor is induló Mirkóczki felé húzott.

 

Egyszerűbben fogalmazva: a fideszesebb kis falvak behúzták a körzetet Nyitrai számára, aki – a miniszterelnöknek visszavágva, humorérzékről téve tanúbizonyságot – egy mosógépen tartotta meg győzelmi beszédét. Ráadásul akkor még nem is volt teljes az ellenzéki összefogás, miután Mirkóczkira ráindult egy 6,8 százalékot kapó DK-s és egy 3,25 százalékkal kardoskodó LMP-s is. Úgy tűnik azonban, most Mirkóczkin és Habison kívül a szavazólapon ott lehet Bódás Bianka neve is, ahogyan indul a választáson Pócs Alfréd, az – ellenzéki ernyőszervezethez hasonlóan szintén EVE rövidítésű – Egri Városvédők Egyesülete jelöltje. Ezen felül a szavazólapon ott lesz még Somodi Sándor független jelölt neve is.

 

Most olvastad először ezt a szöveget? Akkor valószínűleg nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Akiknek jár, azok már előbb megkapták ezt a cikket a postafiókjukba, és sok minden mást is. Iratkozz fel itt, érdemes!

 

BORÍTÓKÉP: Habis László (balra), Bódás Bianka (középen), Mirkóczki Ádám (jobbra). A képek forrása: Facebook.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ateliers Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás