+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 5. hétfő, 08:24
Az Európai Bizottság tart a homeopátiás szerek besorolásának szigorításától, miután a készítmények népszerűek az uniós országokban.

Ne lehessen a jövőben gyógyszernek hívni azokat a készítményeket, amelyek nem bizonyulnak valójában gyógyhatásúnak– ezt szeretné elérni Spanyolország. Mint a Politico írja, ez a gyakorlatban azt jelenti:

 

a spanyol igazságügyi miniszter, María Luisa Carcedo kampányba kezdett az Európai Bizottságnál, hogy változtassák meg azt a 2001-es uniós törvényt, amely a homeopátiás termékeket a gyógyszerek közé sorolja.

 

A spanyolok harcát segítheti, hogy a franciák már bejelentették, 2021-től az állam egyáltalán nem fizet a homeopátiás kezelésekért, míg Németországban is hasonlót követelnek az orvosok.

 

A homeopátia veszélyeire többek közt olyan esetek is felhívták a helyi közvélemény figyelmét, mint amilyen egy spanyol nő, Rosa Morillo halála is volt. Az esetről beszámoló El País szerint asszony mellrákban szenvedett, ám a kemoterápiás kezelést visszautasította, helyette homeopátiás szerekkel próbált gyógyulni. 2017-ben halt meg.

 

Ugyanakkor a spanyolok között viszonylag népszerű a homeopátia:

 

egy felmérés szerint huszonkét százalékuk véli úgy, hogy van tudományos alapja, míg négyből egy ember gondolja azt, hogy az ilyen szereknek jótékony hatásuk van.

 

Öt százalékuk pedig már használt homeopátiát vagy akupunktúrát a hagyományos gyógyszerek helyett. Vagyis éppen a homeopátia uniós országokban való népszerűsége az, ami miatt az Európai Bizottság vonakodhat megváltoztatni az ominózus 2001-es törvényt.

 

Ami Magyarországot illeti, idén március közepétől megváltozott a homeopátiás szerek kiváltása. A termék mellé már olyan tájékoztatót is kell adniuk, amely arra figyelmeztet: „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, illetve hogy „a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt”.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás