+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 5. hétfő, 08:24
Az Európai Bizottság tart a homeopátiás szerek besorolásának szigorításától, miután a készítmények népszerűek az uniós országokban.

Ne lehessen a jövőben gyógyszernek hívni azokat a készítményeket, amelyek nem bizonyulnak valójában gyógyhatásúnak– ezt szeretné elérni Spanyolország. Mint a Politico írja, ez a gyakorlatban azt jelenti:

 

a spanyol igazságügyi miniszter, María Luisa Carcedo kampányba kezdett az Európai Bizottságnál, hogy változtassák meg azt a 2001-es uniós törvényt, amely a homeopátiás termékeket a gyógyszerek közé sorolja.

 

A spanyolok harcát segítheti, hogy a franciák már bejelentették, 2021-től az állam egyáltalán nem fizet a homeopátiás kezelésekért, míg Németországban is hasonlót követelnek az orvosok.

 

A homeopátia veszélyeire többek közt olyan esetek is felhívták a helyi közvélemény figyelmét, mint amilyen egy spanyol nő, Rosa Morillo halála is volt. Az esetről beszámoló El País szerint asszony mellrákban szenvedett, ám a kemoterápiás kezelést visszautasította, helyette homeopátiás szerekkel próbált gyógyulni. 2017-ben halt meg.

 

Ugyanakkor a spanyolok között viszonylag népszerű a homeopátia:

 

egy felmérés szerint huszonkét százalékuk véli úgy, hogy van tudományos alapja, míg négyből egy ember gondolja azt, hogy az ilyen szereknek jótékony hatásuk van.

 

Öt százalékuk pedig már használt homeopátiát vagy akupunktúrát a hagyományos gyógyszerek helyett. Vagyis éppen a homeopátia uniós országokban való népszerűsége az, ami miatt az Európai Bizottság vonakodhat megváltoztatni az ominózus 2001-es törvényt.

 

Ami Magyarországot illeti, idén március közepétől megváltozott a homeopátiás szerek kiváltása. A termék mellé már olyan tájékoztatót is kell adniuk, amely arra figyelmeztet: „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, illetve hogy „a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt”.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

Mindezt azután, hogy kedden sikerült megbuktatni az előző, EU-barát kormányt.

Most hétvégén ünnepli a protestmozgalom az egyéves születésnapját. A mostani hétvégére nagy tüntetésekkel készülnek, a társadalom többsége is mellettük áll.

Lesz-e egyáltalán idő egy győri előválasztásra, és van-e ehhez elég jelölt? A DK-n kívüli ellenzék civilekben gondolkozik.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás