A homeopátiás szerek ellen kampányolnak a spanyolok az EU-ban

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.05. 08:24

Az Európai Bizottság tart a homeopátiás szerek besorolásának szigorításától, miután a készítmények népszerűek az uniós országokban.

A homeopátiás szerek ellen kampányolnak a spanyolok az EU-ban

Ne lehessen a jövőben gyógyszernek hívni azokat a készítményeket, amelyek nem bizonyulnak valójában gyógyhatásúnak– ezt szeretné elérni Spanyolország. Mint a Politico írja, ez a gyakorlatban azt jelenti:

a spanyol igazságügyi miniszter, María Luisa Carcedo kampányba kezdett az Európai Bizottságnál, hogy változtassák meg azt a 2001-es uniós törvényt, amely a homeopátiás termékeket a gyógyszerek közé sorolja.

A spanyolok harcát segítheti, hogy a franciák már bejelentették, 2021-től az állam egyáltalán nem fizet a homeopátiás kezelésekért, míg Németországban is hasonlót követelnek az orvosok.

A homeopátia veszélyeire többek közt olyan esetek is felhívták a helyi közvélemény figyelmét, mint amilyen egy spanyol nő, Rosa Morillo halála is volt. Az esetről beszámoló El País szerint asszony mellrákban szenvedett, ám a kemoterápiás kezelést visszautasította, helyette homeopátiás szerekkel próbált gyógyulni. 2017-ben halt meg.

Ugyanakkor a spanyolok között viszonylag népszerű a homeopátia:

egy felmérés szerint huszonkét százalékuk véli úgy, hogy van tudományos alapja, míg négyből egy ember gondolja azt, hogy az ilyen szereknek jótékony hatásuk van.

Öt százalékuk pedig már használt homeopátiát vagy akupunktúrát a hagyományos gyógyszerek helyett. Vagyis éppen a homeopátia uniós országokban való népszerűsége az, ami miatt az Európai Bizottság vonakodhat megváltoztatni az ominózus 2001-es törvényt.

Ami Magyarországot illeti, idén március közepétől megváltozott a homeopátiás szerek kiváltása. A termék mellé már olyan tájékoztatót is kell adniuk, amely arra figyelmeztet: „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, illetve hogy „a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt”.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek