Ha Merkel akarná az Európai Bizottság elnöki székét, Macron támogatná

Szerző: Pintér Bence
2019.06.12. 09:01

A francia elnök szerint erős személyiség kell az Európai Bizottság élére, akár Merkel is lehetne az elnök.

Ha Merkel akarná az Európai Bizottság elnöki székét, Macron támogatná

„Európának erős személysigekre van szüksége, olyanokra, akiknek van személyes hitelességük és olyan tulajdonságaik, amelyekkel el tudják látni ezeket a feladatokat” – nyilatkozta Emmanuel Macron francia elnök a Politico szerint a svájci RTS televíziónak. Ez a személyiség az Európai Bizottság élén pedig Macron szerint akár Angela Merkel német kancellár is lehetne, már ha ő akarná ezt a pozíciót.

„Nem fogok Angela Merkel elnöksége mellett beszélni. De ha Merkel a bizottság elnök akarna lenni, akkor én természetesen támogatnám, mert erős személyiségre van szükségünk”

– nyilatkozta a francia elnök, aki megint elismételte, hogy nem szívleli a Spitzenkandidat-rendszert, amely alapján ugye a legerősebb európai parlamenti frakció jelöltjét kéne megválasztani a pozícióra, jelen esetben Manfred Weber bajor néppárti politikust, aki Merkel támogatását is bírja, Macron azonban – és például Orbán Viktor – nem tartja erre alkalmasnak.

Hetek óta folyik a brüsszeli Trónok harca

A május 26-i EP-választás óta folynak a tárgyalások arról, hogy egészen pontosan kik töltsék be a vezető pozíciókat Brüsszelben és Strasbourgban, tehát ki legyen az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank elnöke, illetve az EU külügyi főképviselője. (Bár Macron szerint az Európai Központi Bank vezetői pozíciója nem része a tárgyalási csomagnak.)

A dolog nem egyszerű, hiszen az önmagában is bonyolult parlamenti erőviszonyok mellett az is számít, hogy a jelöltek Európa melyik részéről érkeznek, illetve nők-e, vagy férfiak, minden szempontból egyensúlyt kéne tartani.

A német kancellárt többen vizionálták az Európai Bizottság élére, így Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, és Jean-Claude Juncker, a Bizottság jelenlegi elnöke is alkalmasnak találná a pozícióra, amit azonban a hírek szerint Angela Merkel egyáltalán nem szeretne betölteni.

Na és te támogatnád Merkel jelöltségét a Bizottság élére? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek