Párizs vétózott, Albánia és Észak-Macedónia egyelőre nem lesz EU-tag

Szerző: Pintér Bence
2019.10.18. 08:05

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Párizs vétózott, Albánia és Észak-Macedónia egyelőre nem lesz EU-tag

Franciaország makacs ellenállásán bukott el ismét, hogy az EU mondjon valami konkrétat Észak-Macedónia és Albánia csatlakozása ügyében az EU – jelenti a Politico.

Hiába támogatta a két nyugat-balkáni ország csatlakozását Angela Merkel német kancellár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök hajthatatlan maradt.

Volt egy olyan tervezet is az asztalon, hogy az EU Észak-Macedóniával megkezdi a tárgyalásokat, de Albániával nem, azonban erről sem sikerült megállapodni az éjszakába nyúló ülésen. Ezt egyébként Mark Rutte holland miniszterelnök támogatta, de végül semmiféle megállpodásra nem futotta az EU vezetőitől.

Az egész ügy rendkívül kellemetlen, tekintve, hogy a korábban Macedóniaként ismert ország például tavaly az EU-csatlakozás kedvéért nagy nehezen megoldotta, hogy kibéküljön az ország nevét évtizedek óta sérelmező Görögországgal úgy, hogy nevet változtatott. A görög miniszterelnök most nyilatkozott is a Politico reggeli hírlevelének: elmondta, hogy a görögök továbbra is támogatják a két ország EU-csatlakozását.

A franciák szerint az egész csatlakozási rendszert felül kell vizsgálni, de egyébként sem érzik késznek az albánokat és az észak-macedónokot a csatlakozásra.

A francia vétó kritikusai szerint az EU ezzel hitelét veszti partnerei előtt, mivel mindkét ország teljesítette azt, amit Brüsszel feltételül szabott a csatlakozás megkezdéséhez.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek