+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 4. vasárnap, 20:27
Azon felül, hogy az új törvény már nem kizárólag a heteroszexuális pároknak engedélyezné a mesterséges megtermékenyítési eljárásokat, minden francia nő számára az egészségügyi rendszerrel fedeztetné annak költségeit.

Ugyan jelenleg csak heteroszexuális párok vehetnek igénybe mesterséges megtermékenyítési eljárásokat Franciaországban, a kormány lazítana a szabályozáson, hogy ez az egyedülálló vagy leszbikus nőknek is elérhető legyen – írja az AP News.

 

Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatot már el is készítették. Eszerint a mesterséges megtermékenyítés költségeit a nemzeti egészségügyi rendszer állná minden nő számára. Lehetővé tennék azt is, hogy az ilyen eljárásokból született gyerekek 18 éves koruk után megtudhassák, ki volt a spermadonor, jelenleg ugyanis szigorúan védik az illetők anonimitását.

 

A módosítás ugyanakkor nem érintené a béranyaságot, amely a továbbiakban is tiltott maradna.


Az biztos, hogy az új törvényt nem fogja osztatlan öröm fogadni: húsz konzervatív csoport már jelezte is, hogy demonstrálni fognak ellene októberben. Egyrészt ellenzik, hogy apa nélküli gyermekek szülessenek, másrészt attól tartanak, a javaslat végül mégiscsak a béranyaság legalizálásához fog vezetni.

 

Jelenleg az egyedülálló és leszbikus francia nők külföldön gyakran úgy kerülik meg a francia szabályozást, hogy külföldre utaznak az eljárásért. Aki megteheti, például Spanyolországba vagy Belgiumba utazik, ahol a procedúra több ezer euró fejében elérhető.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

A vonatkozó törvény szerint

 

Magyarországon a házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél végezhető mesterséges megtermékenyítés, továbbá egyedülállóvá vált nőknél.

 

Utóbbit azokra a nőkre kell érteni, akiknek házastársi vagy élettársi kapcsolata a reprodukciós eljárás megkezdését követően szűnt meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás